Työpaikat katoavat Suomesta -sinä voit vaikuttaa tähänkin, tänäänkin

Maanantai 11.3.2019 - Nina From

On asioita, joihin voit vaikuttaa. On asioita, joihin et voi vaikuttaa. Kumpaan kannattaa satsata? Kumpaan panostaminen tuottaa enemmän sinulle, lapsillesi, vanhemmillesi sekä suomalaisille kanssaeläjille?

On käsittämätöntä katsoa ihmisten valintoja kaupassa ja kuulla kyllästymiseen saakka ilmastonmuutoksesta. Samat kädet valitsevat espanjalaisia tomaatteja, ruotsalaista perunaa, saksalaista olutta, englantilaista puhdistusainetta, kiinalaista lelua, amerikkalaista makeista, norjalaista lohta…

Samaan hengenvetoon kauhistellaan metsien hakkuita, autoilua, lentämistä, veneilyä, lihansyöntiä ja tänään, rohkean markkinointiteon tehnyttä Suomen Turkiskasvattajien mainosta Hesarin etusivulla.

Ymmärretäänkö täällä, että turkistarhauksessakin on kyseessä monen ihmisen työ, ansainta, leivän teko? Ymmärretäänkö, että työ, jota Suomessa tehdään, on tärkeää, merkityksellistä. On tärkeää pitää Suomessa tuotantoa. Millä muuten luulet, että täällä pystytään hoitamaan vaikkapa Sinua, kun tulet vanhaksi? Tai pitämään ilmaista peruskoulua. Tai antamaan ilmainen ruoka lastentarhassa. Tai antamaan vanhempainvapaita. Tai ylipäätänsä tukemaan ihmisiä siinä, missä he apua tarvitsevat. Raha ei kasva puussa. Verovaroin! Kannattaa huomioida mm. boikotoinnin vaikutukset laajasti ei vain omasta näkökulmasta katsoen.

Sinun ei tarvitse ostaa turkiksia. Mutta ei sinun tarvitse ostaa sitä marsuakaan, joka on ollut odottamassa kaupan hyllyllä, häkissä uutta omistajaansa. Tiesitkö, että myös Suomessa on ihmisiä, jotka häkittävät koiriaan? Että on ihmisiä, jotka tehtailevat koiranpentuja? Että on ihmisiä, jotka jättävät kissat luontoon, kun eivät kesän jälkeen halua ottaa lemmikkiään kotiinsa mökiltä lähtiessään? Että on ihmisiä, jotka eivät leikkauta ja rokotuta lemmikkejään? Ihan turha hurskastella.

Jos haluat parempaa itsellesi ja muille, valitse useammin kotimaista. Kotimaisen tuotannon suosiminen valinnoissa on eettistä. Hiilijalanjälki on aina pienempi kuin muualla tuotettu ja Suomeen lennätetty. Tuotteet ovat turvallisia, testattuja ja hygienisiä. Laatu on huippuluokkaa. Ja samalla valitset osallistumisen hyvinvoinnin ylläpitämisen, kun valitset … kotimaista.

Mielipiteet voivat myös perustua faktoihin.

Nina From

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työllistäminen, turkistarhaus, kotimaisuus, ilmastonmuutos, hiilijalanjälki

Ilmastonmuutos on mahdollisuus!

Lauantai 3.11.2018 klo 22.31

Millaisia valintoja sinä teit tänään, eilen tai tällä viikolla?

Tilasitko tavaran verkosta vai kävitkö kivijalkakaupassa?

Lukiko valitsemassasi tuotteessa made in China vai made in Finland?

Söitkö ravintolassa kotimaista kuhaa vai norjalaista lohta?

Keititkö kotona amerikkalaista riisiä vai kotimaista?

Tarjositko kotimaista whiskyä vai muualta tuotua?

Ostitko kotimaisia kukkia vai ulkomailta tuotuja?

Valitsitko lapsellesi kotimaisia vaatteita vai ulkomaalaisia?

Olivatko viimeksi ostetut korusi tehty Suomessa, raaka-aineita myöten?

Matkustitko viikonlopuksi Eurooppaan vai kotimaan kohteeseen?

Joitko aamukahvisi Suomessa valmistetussa mukissa vai ulkomaassa valmistetussa?

Ratsastitko Suomenhevosella vai ulkomailta tulotetulla?

Voisiko ilmastonmuutoksen aiheuttama huoli kehittää kotimaisen kysynnän kasvua, tuotannon siirtämistä takaisin Suomeen, luoda enemmän työpaikkoja, lisätä yritysten halua investoida Suomeen sekä kasvattaa halua ja uskallusta yrittäjyyteen? Uskon, että voi. Kunhan toiminta- ja ajattelukyky palautuu. Moni on sortunut antamaan ohjeita muille, syyllistämään sekä osoittamaan sormella. Kuitenkin jokaisella on aidosti mahdollisuus vaikuttaa, joka päivä, jokaisen valinnan osalta. Ei ihmeitä tapahdu itsestään. On aidosti valittava paremmin, aloitettava muutos itsestä. Heti!

Kukaan ei liene täydellinen, mutta voi pyrkiä siihen tekemällä oikeita valintoja. Itsensä ja tulevaisuuden vuoksi.

Katsotaan muutaman vuoden päästä, onko uudet valintamme tuottaneet jotain parempaa ja enemmän, Suomeen. Täällä on fiksuja ihmisiä, jotka pystyvät mihin vain.

Tehdään muutos yhdessä, heti!

2 kommenttia .

Luottamushenkilön tehtävänä on edistää kunnan ja sen asukkaiden parasta

Lauantai 2.12.2017 - Nina From

Lähdin katsomaan googlesta, mitä kerrotaan kunnallisen päättäjän päätehtävistä. Tämä yhteenveto siksi, koska viimeaikaiset päätöksenteot kuntatasolla ovat hyvin kaukana niistä asioista, josta kuntapäättäjän tulee ensisijaisesti äänestäjilleen vastata: oman kunnan asukkaiden asioista! Niiden, jotka maksavat veroa kuntaansa, joille on luvattu vaalipuheissa hoitaa niitä asioita, joilla ääniä on saatu. Kyse on luottamus-tehtävästä. Paikallisesti tehtävästä työstä paikallisten veroa maksavien sekä Suomessa asuvien ja oleskeluluvan saaneiden eteen.

Mieltäni painaa erityisesti tässä Helsingin kaupungin viimeaikaisissa päätöksentekoprosesseissa ja päätöksissä se, että tunnutaan unohtavan kunnassa asuva kuntalainen ja hänen tarvitsemansa palvelut. Jos päättäjä itse jalkautuisi julkisiin sairaaloihin, jonoihin, hammashoitoloihin, päiväkoteihin, kouluihin, tutustuisi leipäjonoihin sekä asunnottomien sijoihin, olisi mahdollisuus nähdä totuus vielä vuonna 2017, Suomen täyttäessä 100 vuotta! Ei ole kaikille ruusuiset olot eikä kohtelu tasavertaista.

Köyhyysrajan alapuolella on paljon perheitä ja yksilöitä, on työttömyyttä, syrjäytyneitä nuoria arvioidaan olevan 70000. Surullista eikö totta! Puutteita löytyy vanhustenhoidosta, eriarvoisuutta on koulujen opetusvälineiden osalta, lastensuojelun resurssit ovat edelleen täysin alimitoitetut, turvakoteja on liian vähän, ennaltaehkäisevään perhetyöhön tai muuhun avun antamiseen ei ole varoja, ryhmäkoot päiväkodeissa ja kouluissa ovat osin liian suuret, erityisopettajien määrä on liian vähäinen ja mitä vielä? Vähävaraiset jättävät lääkkeet ostamatta, lääkärissä käynnit käymättä. Halpa ruoka ei välttämättä ole terveellistä pidemmän päälle, ei ole varaa harrastaa.

Lääkäreiden määrä on edelleen kohtuuttoman pieni! Koulutuspaikkojen määrää tulee lisätä, jotta saadaan peruspalvelut kunnissa turvattua. Ei voi olla niin, että lääkärityöstä kiinnostuneet nuoret lähtevät ulkomaille maksullisiin kouluihin opiskelemaan lääkäreiksi. Näihin asioihin pitää saada muutos sekä valtakunnan että kunnan tasolla!

Seuraava kokonaisuus on otettu sivulta http://www.osallistu.fi/

”Miksi lähtisin kuntani vaikuttajaksi?

  • Haluan vaikuttaa koska...
  • Minulla on aikaa osallistua.
  • Minulla on ajatuksia toimivista palveluista.
  • Haluan tehdä lähiympäristöstä viihtyisän.
  • Haluan parantaa asuinympäristöni turvallisuutta.
  • Puoluepolitiikka kiinnostaa.
  • Haluan turvata tulevien sukupolvien tulevaisuuden.
  • Haluan osallistua yhteiskunnan toimintaan.
  • Haluan lisätä omaa ymmärrystäni yhteisistä asioista.
  • Haluan toimia yhdessä muiden kanssa.
  • Haluan olla päättämässä mihin verorahojamme käytetään
  • Äänestäminen on kansalaisvelvollisuus

Kunnallisen itsehallinnon myötä kunnat ja niiden asukkaat ovat vastuussa paikkakunnan asioiden hoitamisesta, hyvinvoinnin edistämisestä ja alueen kehittämisestä. Tämä mahdollistaa sen, että eri kunnissa päätökset voidaan tehdä kuntalaisten tarpeet ja paikalliset olosuhteet huomioiden. Kuntalaisten tehtävänä on päättää yhteisistä asioista ja vaikuttaa niihin monin eri tavoin.

Osallistut jo monin eri tavoin

Kuntalainen osallistuu kunnan toimintaan, vaikkei sitä tiedostaisikaan. Hän voi olla asukas, veronmaksaja, äänestäjä, palveluiden käyttäjä ja asiakas, työntekijä ja mökkiläinen. Joko yhdessä roolissa kerrallaan tai useampi yhdessä. Roolien myötä kuntalaiselle syntyy sekä oikeuksia että velvollisuuksia.

Kunnan itsehallintoon kuuluu myös verotusoikeus, jonka piiriin kuuluvat kunnallis- ja kiinteistövero.

Äänestäjänä kuntalainen käyttää valtaansa kunnan tulevaisuuden suuntaviivojen määrittelyssä.  Hän antaa äänensä sellaiselle ehdokkaalle, puolueelle tai valitsijamiesyhdistykselle, joka parhaiten ajaa kunnan asioita tai vastaa parhaiten omaa aatemaailmaa.  Kunnan asukkaiden lisäksi myös mökkiläiset ovat kunnan jäseniä. He käyttävät kunnan palveluita ja maksavat veroja.

Palveluiden käyttäjänä ja asiakkaana kuntalainen kuluttaa kunnan verorahoilla tuottamia palveluja. Samalla hän arvioi, onko palvelu odotusten mukaista ja laadukasta, tai sitä, puuttuuko kunnasta jokin palvelu, joka siellä pitäisi olla.

Luottamushenkilönä kuntalainen osallistuu kunnalliseen päätöksentekoon päättäen muun muassa siitä, mihin ja miten veronmaksajien rahat käytetään. Hän siis päättää taloudesta ja palveluiden järjestämisestä.

Kunnan työntekijä huolehtii kunnan jäsenille tarjottavista palveluista niiden rajojen puitteissa, jotka on määritelty luottamushenkilöiden taholta.

Kunta arjen helpottajana

Kunta vastaa pitkälti ihmisten arkeen, hyvinvointiin ja viihtyvyyteen vaikuttavista asioista. Erilaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden (esim. terveyskeskus, hammashuolto, vanhus- ja vammaispalvelut) sekä sivistyspalveluiden (esim. peruskoulu, esiopetus, kirjasto) järjestäminen ovat keskeisessä roolissa kunnan tehtävissä. Kunta vastaa myös monesta muusta arkisemmasta asiasta ympärillämme, joihin emme välttämättä kiinnitä huomiota. Liikenteen sujuvuus, viihtyisä ympäristö, asuminen ja maankäyttö ovat kuntien hoitamia asioita. Kunnan päättäjien tekemät ratkaisut vaikuttavat myös esimerkiksi siihen, hakeutuvatko yritykset alueelle tai saadaanko kuntaan uusia asukkaita.

”Kunnilla on yli 500 lakisääteistä tehtävää. Lisäksi kunnat hoitavat lukuisia muita tehtäviä.”

Kunnan poliittiset päätöksentekijät ovat mukana päättämässä muun muassa seuraavista asioista:

Liikenne, koulu, terveyspalvelut, päivähoito, rakentaminen, nuorisotoiminta, kulttuuri, vanhuspalvelut, asuminen, ympäristö, vapaa-ajan palvelut, kaavoitus, palvelut (kauppa, apteekki, posti).

Kunnan laaja tehtäväkenttä tarjoaa paljon mahdollisuuksia vaikuttaa.

  • Ovatko jalkakäytävät huonossa kunnossa?
  • Tarvitaanko terveyskeskukseen lisää hoitajia?
  • Pitäisikö asuinalueellesi rakentaa leikkikenttä?
  • Onko koirapuistoja liian vähän?
  • Miksi kirjasto menee perjantaisin kiinni jo klo 17?
  • Pitäisikö tytöillä olla enemmän luisteluvuoroja jäähallissa?
  • Tarvitaanko kylälle lisää kierrätyspisteitä?
  • Ovatko ulkoilureitit huonossa kunnossa?
  • Haluaisitko rakentaa pihasaunan?
  • Miksi toriparkkia ei rakenneta?

”Veronmaksajan roolissa kuntalaista kiinnostaa verojen suuruus ja mihin niitä käytetään.”

Tehtävien hoitamiseen tarvitaan rahaa. Kunnalla on lain mukaan verotusoikeus, jonka tulot kunta käyttää toimintaansa. Usein kunnilla on myös rahastoja ja muuta omaisuutta turvaamassa talouden laihoja vuosia. Veronmaksajan roolissa kuntalainen ottaa osaa kunnan toimintaan, mutta myös valvoo rahojensa käyttöä. Kunnan on tasapainoiltava kunnan tehtävien hoitamisen, rahojen riittävyyden välillä ja palveluiden käyttäjien ja veronmaksajien tyytyväisyyden välillä.”

Mitä itse teen asioiden eteen?

Itse hoidan arvojeni mukaisen hyväntekeväisyyden päivätyöni tuodessa osittaisen mahdollisuuden rahalliseen korvaukseen. Vuosittain lahjoitan rahaa eläinten hyvinvointiin erilaisten yhdistysten ja järjestöjen toimintaa tukemalla, olen ollut mukana Reilun kaupan kannatustyöryhmässä, osallistun vuosittain Naisten Pankin järjestämälle Kävele naiselle ammatti -kampanjaan ym. Kotimaisista kohteista olen jatkuvasti mukana ehdottomasti Hyvä Joulumieli -kampanjassa, MLL:n keräyksissä, SOS-Lapsikylän vuosilahjoittajana, Pelastakaa Lapset –kampanjassa, Turvatalo-toimintaa tukemassa ja satunnaisemmin olen mukana Ehyt, Vamos, Ice Hearts yms. kampanjoissa. Joka joulu toimin Pelastusarmeijan Joulupadalla vahtina. Suosittelen osallistumista!

Avustettavaa riittää Suomessa ikävä kyllä vielä tänä päivänä liikaa ottaen huomioon, että meillä on sivistynyt kansa, moni asia paremmin kuin muualla, rikkautta riittää, mutta kaikilla ei mene niin hyvin. Ketään ei saa jättää! Vanhuksemme ansaitsevat parempaa, nuorisomme pienemmät velat kuin mitä päättäjät jatkuvasti yrittävät päätöksillään kasvattaa. Tarvitaan tasa-arvoa oppilaitoksiin ja työelämään. Hyvä ja riittävä elämä jokaiselle Suomessa asuvalle veronmaksajalle, laillisesti maassamme elävälle ihmiselle. Jokainen on sen arvoinen!

Toivotan kaikille tasapuolisesti hyvää ja rauhallista joulunaikaa ja parempaa tulevaa vuotta <3

Nina From

Linkit:

Ruokalahjoitus vähävaraisille jouluna: https://hyvajoulumieli.fi/

Syrjäytymisen ehkäisy: https://www.hdl.fi/fi/kampanja

https://hyvajoulumieli.fi/https://www.pelastakaalapset.fi/joulukerays/

Anna aineeton lahja opiskelijalle tai vähävaraiselle lapselle harrastusmahdollisuus: https://www.pelastakaalapset.fi/toivekauppa/

Tue nuoria: http://www.nuori.fi/kerrohetikaikille/

Voit tutustua poliittiseen vaikuttamiseen:

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunta, vaalit, luottamus, hyväntekeväisyys, päätöksenteko

Luottamus pitää ansaita!

Sunnuntai 10.9.2017 - Nina From

Luottamustoimi on luottamustoimi!

On ollut ilo toimia luottamustehtävissä reilu neljä vuotta. Taustalla on toki ollut aktiivinen toiminta ennen valituksi tulemista. Olen käynyt toreilla, vastannut vaalikoneisiin, tehnyt blogeja ja videoitakin on tuotettu. Työelämässä ja muutoinkin olen toiminut moitteettomasti. Siitäpä viime vaaleissa sain sen verran ääniä teiltä minua äänestäneiltä, jotta paikkoja sitten siunaantui.

Toisaalta työelämässä olen pyrkinyt kehittämään itseäni jatkuvasti, jotta oma osaaminen riittää eläkeikään saakka. Työpaikkoja ei niin vaan löydy, jotta olen päässyt mukaan Markkinointiliiton (MARK) digijaoksen sekä viestintäjaoksen hallituksiin.

Verkostoituminen, oman osaamisen kehittäminen sekä aktiivisuus varmasti kannattaa, vaikka joskus tuntuu, että ei jaksaisi tai onkohan minusta. Kyllä on! Jokaisesta on!

Koska minulla on toistaiseksi päätyö ja harrastan vapaa-ajallani monia asioita, olen ymmärtänyt myös sen, että kovin montaa luottamuspaikkaa ei kannata ottaa vastaan, vaikka tarjottu on ja tarjottaisiin jatkossakin. Viime kaudella oli hieman liikaa. En aluksi ymmärtänyt, miten paljon työtä ne teettävät, jos kunnolla hommat pyrkii hoitamaan. Kuten tapana on! Jossain vaiheessa kieltäydyin lähtemästä vaaleihin ja muutamista tarjotuista paikoistakin. Hyvä niin.

Kritisoin kovasti sitä, että viime vaalien jälkeen jotkut saivat monta luottamuspaikkaa, paikallispolitiikan osalta. Minusta yksi paikka per henkilö olisi ollut sopivaa. Jokainen uusikin aloittaa aina jossain ja oppii hommat. Niin me konkaritkin olemme aloittaneet. Sitten tapahtui se, jotta porukka hajosi. Paikat siten myös lähtivät niiden mukana, jotka tekivät toisen ratkaisun.

Itse toivoin kovasti saavani kulttuurilautakunnan paikan, koska harrastan kulttuuria todella monipuolisesti ja kohtuullisen paljon. Siten minulla olisi myös ollut paljon annettavaa ko. lautakunnassa. No, varajäsenen paikka tuli.

Omnian osalta tilanne meni hyvin. Olin toivonut tällä kertaa hallituspaikkaa. Olen ollut hallituksen nuorisojaoksessa ja todella on ollut mielenkiintoista. Nyt minua esitettiin ja hyväksyttiinkin Omnian hallitukseen. Kiitos siitä kuuluu kaikille minua tukeneille sekä lopullisen päätöksen tehneille.

Tänään olin Espoon kaupungin Reilun kaupan kannatustyöryhmän porukan kanssa taas hyväntekeväisyystilaisuudessa, jonka järjestää Naisten pankki. Tilaisuus on Suomen suurin hyväntekeväisyyskävelytapahtuma, nimeltään Kävelle naisille ammatti!  Olemme kolmena vuonna olleet em. kannatustyöryhmän porukan kanssa mukana. Itse olen toiminut varapuheenjohtajana kannatustyöryhmässä, Tiina Elo puheenjohtajana.

Voin sanoa, että luottamustehtävät ovat todella mahtava keino päästä näkemään kaupungin päätöksentekoa, mahdollisuus vaikuttaa omalta osaltaan toimintaan, oppia uutta ja verkostoitua yli puoluerajojen. Rajoja ei ole, itse me ne luomme, jos niin haluamme. Minä kannatan yhteistyötä, mutta pidän huoli omista arvoistani sekä siitä toimintatavasta, jonka koen itse oikeaksi. Pyrin aina ajamaan heikompien ja hiljaisempien puolta ja olemaan mahdollisimman tasapuolinen sekä reilu.

Listaan vielä kohta päättyvän Espoon poliittisen luottamustehtäväpaikkojeni lopputuleman, eli ne, joissa olen ollut aktiivisesti mukana.

Luottamustoimet kunnallisessa päätöksenteossa 2013 -2017:

varavaltuutettu 2013 -2017

Espoon Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen 2013 -2017

Espoon Reilun kaupan kaupungin kannatustyöryhmän varapuhj. 2013 -2017

Kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäsen 2014 -2017

Koulutuspoliittisen työryhmän jäsen 2014

Omnian hallituksen nuorisojaoksen jäsen 2015 -2017

Valtuustoryhmän 2 varapuheenjohtaja 2015

 

Kiitos Sinulle menneestä kaudesta ja tervetuloa tuleva!

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: luottamustoimi, Espoo, kaupunki, Omnia

Espoon kaupungin luottamustoimien 2013 -2017 summaus

Perjantai 23.6.2017 - Nina From

Olen äärimmäisen kiitollinen tästä reilusta neljästä vuodesta, jonka aikana olen saanut toimia useissa eri luottamustehtävissä koko jakson tai osan jaksosta. Osa lyhemmistä pesteistä johtuu siitä, että olen kokenut luottamustehtävien määrän liiallisena, jolloin pyynnöistä huolimatta en ole lähtenyt osaan enää ehdolle. Vuosi-pari on riittänyt niissä, liika on liikaa. Pitää ymmärtää omat rajallisuutensa ja toisaalta se, että on päivätyön lisäksi perhe, harrastukset sekä ystävät ja muut työhön liittyvät luottamustoimet. Ja toisaalta, kun johonkin lupautuu ja jostain luottamusta on saanut, pitää toimet hoitaa hyvin. Tähän olen aina pyrkinyt.

Niinpä listaan tähän vielä tämän kauden aikaiset luottamustehtävät:

-          varavaltuutettu

-          Espoon kaupungin Reilun kaupan kannatustyöryhmän varapuheenjohtaja

-          Espoon perussuomalaiset ry:n hallitus, jäsen

-          Uudenmaan Perusnaisten hallitus, jäsen

-          Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, jäsen

-          Omnian hallituksen nuorisojaos, jäsen

-          Kaupunkisuunnittelulautakunta, varajäsen

-          Valtakunnallinen PS koulutuspolitiikan työryhmä, jäsen

-          PS valtuustoryhmä, 2 varapuheenjohtaja

Miten olen saadut toimet hoitanut?

Pääsääntöisesti olen ollut aina kaikissa kokouksissa läsnä, aktiivinen, ottanut puheenvuoroja, keskustellut ja pyrkinyt kompromisseihin. Muutaman kerran olen äänestyttänyt päätöksiä ja jopa ”voittanut”. Se on ollut palkitsevaa, koska silloin olen todella päässyt vaikuttamaan asioihin, joita olen tiukasti puolustanut ja myös perustellut samaa äänestäneille, että asia on tärkeä ja hyvä.

Yksi asia opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnasta on jäänyt hiertämään, koska kukaan ei halunnut siihen reagoida. Se liittyy kiusaamisen ja omaisuuden rikkomisen estämiseen. Ehdotin, että voitaisiin investoida kameroihin koulujen ulkoalueille sekä sisätiloihinkin. Ja joihinkin kohteisiin ns. kameroita, edes pelokkeeksi. Näin vältyttäisiin omaisuuden tärvelemiseltä, saataisiin rikoksen tekijät vastuuseen sekä mikä tärkeintä: vaikutettaisiin kiusaamiseen ennaltaehkäisevästi ja saataisiin siinäkin tekijät vastuuseen. Tuli kylmästi ei käy! ehdotukseeni. Perusteina kuulema yksityisyyden suojan rikkominen sekä se, ettei video/kuva riittäisi rikosten todistusaineistoksi. Ihan en tuota ymmärrä.

Kysehän on asioiden parantamisesta pienellä hinnalla, koska opettajien ja henkilökunnan resurssit eivät riitä valvomaan kaikkea ja rikoksia tehdään, jotka ovat karmeita sekä tulevat kalliiksi kaupungille. Ja toisaalta, voidaanhan kuvata julkisissa tiloissa, kaupoissa yms. ihmisiä ja saada vastuuseen. Miksi lapsia ja omaisuutta ei haluta suojella tälläkin tavalla?

Muuten voin todeta, että olen toiminut aina aktiivisesti verkostoituen myös muiden puoluetovereiden kanssa. En halua riidellä enkä ole eri mieltä ihmisen kanssa vaan asiat saattavat ns. riidellä. Kutsuisin mieluummin asioiden esittämistä eri kanteilta katsomiseksi tai oman mielipiteen julkituomiseksi, edellytykseksi muuttaa asioita ja löytää aina parempia ratkaisuja ihmisten eteen!

Emmin viimeiseen asti lähtemistä enää ehdokkaaksi. Olin ajatellut, että nyt riittäisi vähempikin luottamustehtävä ja toisaalta, olinko jo antanut riittävästi, oppinut paljon, verkostoitunut ja vaikuttanut. Mutta koska kovasti pyydettiin, ajattelin vielä kokeilla. Jonkin verran euroja meni mainontaan, mutta enemmän luotin siihen, että ihmiset tuntevat ja näkevät tekemäni työn, koska myös kirjoitan paljon asioista, joihin haluan vaikuttaa sosiaalisessa mediassa ja kirjoituksillani.

Vähiin jäivät äänet, toisen tiedon mukaan sain 100 ääntä, toisen tiedon mukaan 105. Niillä ei valitettavasti saanut paljoa. Kiitän sydämellisesti kuitenkin minua äänestäneitä!

Espoon PS:ssa kysyttiin kolmea kiinnostuksen vaihtoehtoa, joista kaksi saattaa napsahtaa. Pidän paljon kulttuurista ja käytän myös monipuolisesti tarjoomaa, joten toivoin kulttuurilautakunnan paikkaa. Toinen, mitä toivoin, oli Omnian hallituspaikka tai opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, edelleen. Kolmas, josta olin kiinnostunut bisnes-työni puolesta, oli Kilpailukyky ja innovatiivisuus- ohjelmaryhmä. Sen sijaan muuta en ole toivonut, vaikka paikkoja oli ennestään vielä Kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäsenyys sekä Espoon Reilun kaupan kaupungin kannatustyöryhmän varapuheenjohtajuus.

Koska PS paikat vähenivät viimekertaisesta, ehdotin listapäättäjillemme, että yksi paikka per henkilö olisi reilua. Tämä ei kuitenkaan toteutunut.

Katsotaan, mitä tuleman pitää. Omnian paikkaa minulle on ehdotettu, mutta lopullinen päätös vielä puuttuu. Lisäksi kulttuurilautakunnan varapaikka varmistui.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Politiikka ja sen teko on kova laji. Onneksi itse olen saanut aika vähän negatiivista julkisuutta, vaikka olen kirjoittanut monista eri asioista verkkoon. Lisäksi, kun olin eduskunnassa hetken äitiyslomasijaisena Timo Soinin avustajana 2014 -2015, EU-vaalien ja eduskuntavaalien aikana, en joutunut myrskyn silmään. Tosin päämääräni siinä työssä oli: tee Nina työsi mahdollisimman hyvin äläkä näy 7-Päivää -lehdessä koskaan! Koin olevani onnekas, saavani valtavasti oppia ja tietoa poliittisesta päätöksenteosta sekä vaikuttamisviestinnästä ja kontakteja.

Ihanaa Juhannusta kaikille! Ja kaikkea hyvää tulevaan. Kävi miten kävi.

Nina

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: luottamus, Espoo, opetus, Omnia

Käpy selän alla!

Lauantai 18.3.2017 - Nina From

Kirjaimellisesti kyllä. Mutta enemmän kirjoitus herätti tunteita, tuntemuksia, negatiivista fiilistä ja pitkään ja pitkään aikaan myös. Sain eilen somessa jaetun HS:n kolumnisti Yrjö Raution kirjoittaman miksisitävoisikutsua, jutun siitä, mitä hän aidosti ajattelee Perussuomalaisista. Ikävä kyllä hän ei taida ihan tuntea meitä kaikkia, jotka olemme tässäkin kirjoituksessa, alimpaan kastiin määriteltyjä. Joista puolueeseen kuuluu noin 10 000 ja joita viime vaaleissa noin puoli miljoonaa äänesti.

Kirjoitin eilen FB-sivuillani näin:

”En ole aiemmin puuttunut tähän vuosia kestäneeseen (voidaanko jo puhua) vihapuheeseen? Nyt päätin lukea tämän kirjoituksen ja kysyä: onko todella niin, että neljä vuotta PS:n riveissä, kuntapoliitikkona ollessani minut luokitellaan tällaiseksi epämiellyttäväksi hirviöksi aina vaan? Minusta jatkova vihamielinen pilkka, kapea katsanta ja kohtelu saisi jo loppua. Ei todellakaan ole mukavaa. Eikä todellakaan kaikilla meillä politiikassa mukanaolleilla tai siihen ehkä joskus haluavilla ole päämääränä yksi asia...on monia asioita, joihin pyrimme alkaen kuntatasolla, vaikuttamaan. Joukkoliikenteeseen, osaamisen kehittämiseen, vanhus- ja omaishoitaja-asioihin, pienituloisten huomioimiseen, syrjäytyneiden auttamiseen, ennaltaehkäisevän monimuotoisen toiminnan kehittämiseen, eläinten, lasten, ihmisten tasa-arvon ja oikeuksien puolustamiseen haluaa todella moni meistä parannuksen ja vaikutusmahdollisuuden. Niiden heikompienkin puolta ajaen, jotka eivät meteliä pidä, jotka ovat unohdettuja tai eivät ole jonkun mielestä tuottavia, äänestyspotentiaalia tai muuten kaupallistettavissa olevia. Vetää todella mielen taas kerran matalaksi tällainen kirjoitus mediassa, jonka toivoisi katsovan asioita hieman laajemmin poliittiselta kantilta. Eikä hyväksyisi tällaista sisältöä, joka koskee, siis koskee ja koskettaa todella monia ihmisiä, jotka pyyteettä tekevät vapaaehtoisestikin työtä em. luettelemieni asioiden eteen vankasti uskoen parempaan.”

Jos tutustuu tekemäämme vaikuttamistyöhön, poliittisiin päätöksiin sekä vaaliohjelmiimme kautta vuosien (vaaleista riippumatta), voisi aueta hänelle ja muillekin isompi kuva, laajempi näkemys ja ehkäpä jotain uuttakin, Perussuomalaisista.

Voisi myös käydä teltoilla tapaamassa vapaaehtoisia tekijöitä, kansanedustajia, ministereitä tai kuntavaikuttajia ympäri Suomen, jos haluaisi. Ehkäpä jatkossa sitten.

Olen itse ollut neljä vuotta Espoossa kuntapolitiikassa mukana. Olen saanut luottamustehtäviä, oppinut uutta, vaikuttanut päätöksiin, kirjoittanut eri asioista blogeja ja verkostoitunut. Minulla on eri puolueista hyviä yhteistyökumppaneita, jopa ystäväksi saakka tulleita IHMISIÄ. Niin, niitähän me kaikki omine mielipiteine olemme.

Luokittelisin Yrjö Raution kolumnin vihapuheeksi. Vihapuheesta paljon puhutaan ja suvaitsemattomuudesta. Mutta ketä kohtaan? Usein ainakin Perussuomalaisia. Meillä sitten saatetaan kiivastua tai pääsääntöisesti hissutellaan ja odotellaan, että kyllä kansa tajuaa, ei viitsi nostaa suurempaa meteliä. Mutta joskus on puhallettava peli poikki. Minulla raja ylittyi tuosta kolumnista. En missään nimessä hyväksy moista sisältöä, luokittelua, todella ala-arvoista parjaamista itseäni kohtaan. Enkä ketään kohtaan.

Teksti piti lukea moneen kertaan, koska…niin koska se oli niin käsittämätön kokonaisuus sisällöltään. Ja julkaistu arvostetussa mediassa.

Mitä ihmeen rikollista tässä onkaan tullut tehtyä, että tuollaista ansaitsee?

Kyllä medialla on vaikutusta, se on aivan selvä. Jos vuositolkulla haukutaan, kerrotaan yksipuolista ”mukatotuutta” ja vääristellään asioita perehtymättä laajemmin kokonaisuuksiin, se vaikuttaa ihmisiin. Myös niihin, jotka politiikasta eivät ole kiinnostuneet. Otsikot tehdään provosoiviksi, ihmiset lukevat puolihuolimattomastikin puolitotuuksia ja pitävät niitä pidemmän päälle totuutena.

Nousenko barrikadeille? En, mutta tämä ulostulo oli tehtävä.

Lopetetaan jatkuva negatiivinen toistemme haukkuminen, isot ihmiset sentään. Lapsetkin ottavat mallia aikuisten käytöksestä toisiaan kohtaan. Silläkin pitäisi olla merkitystä. Onko sinulle?

Hyvää vaalikevättä. Ja hei, kannattaa tutustua kaikkien puolueiden henkilöihin ja vaaliohjelmiin.

 

Nina From

Ps. linkki kolumnistin juttuun: https://urly.fi/Kk7

Ps. linkki Sampo Terhon vastineeseen: https://urly.fi/Kk8

Ps. Perussuomalaisten vaaliohjelma ja vähän muutakin faktaa: https://urly.fi/Kk9

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalit, rasismi, kunta, kiusaaminen

Parempia arvovalintoja espoolaisten hyväksi!

Sunnuntai 12.3.2017 - Nina From

Parempia arvovalintoja espoolaisten hyväksi!

Olen toiminut aktiivisesti omassa kunnassani, Espoossa, kuntalaisten hyväksi. Minun agendallani on nimenomaan lapset, nuoret, syrjäytyneet, vähävaraiset sekä sellaiset ihmiset, jotka eivät itsestään meteliä pidä vaan heidän puoliaan tulee pitää. Itse kuulun niihin tavallaan etuoikeutettuihin, joilla asiat ovat perushyvin. Siksi minusta on tärkeää muistaa myös vähävaraiset ja heikommat.

Puolustan tasavertaisuutta, rehellisyyttä sekä muiden ihmisten huomioimista erilaisin keinoin. Lisäksi mielestäni on äärimmäisen järkevää saada lisää resursseja ennaltaehkäisevään toimintaan, laajasti. Terveyttä kannattaa vaalia ja tehdä oikeita valintoja elämässä, joka päivä. Kerran täällä vain eletään.

Taustatietoa

Olen 49-v kahden teini-ikäisen tyttären äiti. Koko työelämän ajan olen toiminut myynnin, asiakaspalvelun, viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä. Tärkeää elämässäni ovat perhe, harrastukset, ystävät ja työ. Arvostan toisten kunnioittamista, terveyttä, oppimista, yritteliäisyyttä ja yhteistyötä.

Olen työssäkäyvä, aktiivinen äiti Espoosta. Koulutukseltani olen yo-merkonomi, MKT, MJD, VJD. Työpaikkoina minulla on ollut Kesko, HOK-Elanto, Sanoma, Markkinointi-instituutti ja monia muita. Nyt olen markkinointi- ja koulutuspäällikkö TIVIAssa (ICT-alan yhdistys). Opiskelen tiedottajan tutkintoa työn ohella.

Olen asunut Friisilässä 7 vuotta ja viihdyn hyvin. Kuntapolitiikan aloitin reilu neljä vuotta sitten. Pääsin varavaltuutetuksi ja sain erittäin mieluisia luottamustoimia. Luottamustehtävät lisäävät osaamistani, voin vaikuttaa asioihin ja tutustun moniin ihmisiin. Teen yhteistyötä usean eri tahon kanssa ja osallistun hyvän tekemiseen avustamalla rahallisesti ja työpanoksella.

Vaaliteemani

Oppiminen keskiöön!

Sisäilmaongelmat kuntoon. Kouluterveydenhuoltoon lisää henkilöstöä. Lisää avustajia: opettajat keskittyvät opettamiseen oppilaat oppimiseen. Digitaaliset oppimisvälineet annettava kaikille.

Syrjäytymisen esto!

Lapsille yksilöllisempää huolenpitoa. Viranomaisten, vanhempien ja työntekijöiden parannettava yhteistyötä ja tiedonkulkua. Ennaltaehkäisevää palvelua perheille. Lapsen etu ensin!

Julkinen liikenne kuntoon

Lisää poikittaisliikennevaihtoehtoja. Vähävaraisten, alaikäisten, opiskelijoiden ja vanhusten lippujen hinnat edullisemmaksi. Parempi kustannusten hallinta. Valta ja vastuu kuuluu päättäjälle.

Luottamustehtävät

Varavaltuutettu

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen

Omnian hallituksen nuorisojaoston jäsen

Espoon Reilun kaupan kaupungin kannatusryhmän varapuheenjohtaja

Kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäsen

Koulutuspolitiikan työryhmän jäsen 2014

Haluan vaikuttaa. Teen parhaani. Laita viestiä minulle siitä, mitä haluaisit kunnassamme kehittää, muuttaa tai toteuttaa: nina.susanna.from@gmail.com.

Aurinkoista kevättä toivottaen,

Nina From

 

ps. sosiaalisen median kautta löydät minusta ja tekemisistäni lisää tietoa

ps. youtubesta löytyy viisi ed. kuntavaaleihin tekemästäni videosta. Olen edelleen samaa mieltä kuin silloin.

https://www.linkedin.com/in/ninafrom/

https://twitter.com/NinaFrom1

https://www.facebook.com/fromnina

https://www.youtube.com/results?search_query=Nina+From+kuntavaalit+2014+perussuomalaiset

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntavaalit, kunnallisvaalit, Espoo, syrjäytyminen, opetuslautakunta

Köyhyys vaikuttaa lapsiin -ilmainen, laadukas ja tasavertainen koulunkäynti on tärkeä kaikille!

Lauantai 11.2.2017 - Nina From

En ole niinkään huolissani siitä, kuinka paljon toiset lapset pääsevät matkustamaan tai saavat enemmän kuin toiset, koska perheillä on erilainen määrä rahaa käytössään, ollut, on ja tulee aina olemaan. On suorastaan kateellista sanoa, että kaikkien pitäisi päästä yhtä paljon matkustamaan enemmän tai vähemmän jonnekin.

Sen sijaan olen erittäin huolissani köyhistä perheistä, erityisesti niistä, joissa on lapsi/lapsia. Lapsi joutuu aika kovan paineen alaiseksi jo itsessään siitä syystä, että ei ole varaa. Ei ehkä saa riittävästi monipuolista ruokaa, vaatetus saattaa olla puutteellinen, lääkekuluissa säästetään, saattaa joutua kiusaamisen kohteeksi helpommin, kotona ei ole omaa tai ylipäätänsäkään tietokonetta, jolloin tasavertaisuus oppimiseen ei ole kohdallaan.

”Likaiset ja nälkäiset oppilaat ovat osa joidenkin opettajien arkea. Opettajat joutuvat jopa tekemään lastensuojeluilmoituksia, kun lapsen perushuoltoa ei saada vanhempien taholta kuntoon”, kertoo OAJ:n erityisasiantuntija Jaakko Salo.

Kouluruokailun säilyttäminen ilmaisena on monelle lapselle erittäin merkityksellistä. Monipuolinen, ravitseva, ammattilaisten laatima ruokalista on tärkeä osa terveellistä kasvua. Ruoka tai sen puute vaikuttaa myös oppimiseen. Meidän tulee pitää aina huolta myös heikommista.

Suomenkielen opetus tarvitsee nostetta

”Espoo antaa maahanmuuttajille oman äidinkielen opetusta 34 kielessä. Kielten kirjo ihmetyttää poliitikkoja.” LV 7.5.2014. On syytä tehdä muutos: säästöä ja järkeä opetukseen saadaan, kun opetus siirtyy digiaikaan: yhteistä oman äidinkielen opetusta digitaalisuutta hyödyntäen yli kuntarajojen ja määrää pienennetään huomattavasti. Jokaisessa kunnassa ei tarvitse olla ”oma” opettaja. Suomenkielen opetus on ensiarvoista muualta tulleille. Siten he pääsevät nopeammin osaksi yhteiskuntaamme, tuntevat kuuluvansa paremmin joukkoon. Heillä on paremmat mahdollisuudet edetä opinnoissa ja työllistyä, löytää tiensä yhteisöihin sekä ylipäätänsä integroitua paremmin. Sitähän me kaikki haluamme, että kuulumme joukkoon ja pääsemme elämässä eteenpäin.

Ovatko lapset samanarvoisessa asemassa opetusvälineiden osalta?

Kun puhutaan oppimisesta ja tasa-arvosta samassa lauseessa, eivät sanat ja sisältö kohtaa. Tässä viittaan opetuksen digitaalisuuteen. Osassa kuntia on kehotettu ostamaan itse tarvittavat tietokoneet/välineet. Köyhällä ei ole varaa. Jos päätetään hankkia esim. koulun puolesta kone, päätöksenteko saattaa kestää, kuka opettaa käyttämään, kannustaa sekä valvoo tasapuolisuutta? Kuka vastaa siitä, että tasa-arvo toteutuu?

Tilastokeskuksen kertomat karut luvut pienituloisista

Suuria ryhmiä pienituloisista ovat 18–24-vuotiaat opiskelijat sekä vuoden aikana vähintään kuusi kuukautta työttömänä olleet henkilöt, joita on kaikissa työikäisissä ryhmissä. Kaikkein pienituloisimmista viidesosa on nuoria opiskelijoita ja 23 prosenttia työttömiä. Työllisiä pienituloisimmista on viidennes, heistä suurin osa yrittäjiä. 45 prosenttia kaikkein pienituloisimmista on 18–34-vuotiaita.

Pienituloisuusraja oli yhden hengen taloudella 14 260 euroa vuodessa eli 1 190 euroa kuukaudessa vuonna 2013. Tuloilla tarkoitetaan verojen jälkeisiä rahatuloja, jotka koostuvat työ- ja omaisuustuloista ja tulonsiirroista.

Allianssi ry: Nuorilla menee huonosti

  • Perheen taloudellinen tilanne heijastuu harrastusmahdollisuuksiin ja niistä ennen kaikkea liikunta-aktiivisuuteen.
  • Sähköisin välinein kiusatuksi tulee joka kuudes nuori.
  • Alle 15-vuotiaiden tekemät pahoinpitelyrikokset ovat lisääntyneet viime vuosina.
  • Vaikka toimeentulotuen saajien määrä on laskenut, nuorten toimeentulotuen saajien määrä on noussut niin absoluuttisesti kuin suhteellisesti.
  • Nuorisopsykiatrian potilasmäärät ja avohoidon käynnit ovat lisääntyneet tasaisesti vuodesta 2006.
  • Kannabiksen käyttö on lisääntynyt.

Nuorisotyö on parasta syrjäytymisen ehkäisyä, muistuttaa Allianssin puheenjohtaja Eero Rämö. Nuorisotyö lisää kaikkien nuorten elämänhallintaa ja sosiaalista pääomaa. Korjaavat toimet tulevat myös aina kalliimmiksi kuin ennaltaehkäisevät.

Valtion ja kuntien velvollisuus on huolehtia siitä, että osaamisen kehittäminen on tasapuolista, järkevää ja tulevaisuuden muutokset huomioivaa. Vastuu lapsista ja nuorista on meillä kaikilla aikuisilla.

Katsotaan ympärillemme ja tehdään parhaamme: autetaan heikompaa, lahjoitetaan hyvään, opastetaan ja otetaan mukaan!

Nina From

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: opettaja, koulutus, varhaiskasvatus, köyhyys, tasa-arvo

Mikä Sinua tällä hetkellä huolestuttaa eniten?

Lauantai 21.1.2017 - Nina From

Minua huolestuttaa Suomen taloudellinen tilanne, velan kasvu, köyhien, työttömien sekä syrjäytyneiden lisääntyminen. Väkivallan, päihteiden käytön sekä rikollisuuden kasvu. Raiskaukset ja pahoinpitelyt. Paha olo. Turvattomuus. Koulu- ja työpaikkakiusaaminen. Eläimiin kohdistuva tahallinen kiduttaminen, järjetön väkivalta ja huono kohtelu. Asuntojen järjettömät hinnat. Liian korkeat verot. Viennin heikko tila. Nuorten tulevaisuus. Harmaa talous. Ihmiskauppa.

Kyllä, pahoitin mieleni kävellessäni Helsingin keskustassa tällä viikolla. Kerjäläisiä. Tunne säälistä epätoivoon, jopa raivoon. Mikä on ihmisarvoinen elämä? Miksi jotkut saavat asunnon, ruokaa, vaatteita, rahaa, terveydenhuollon, jotkut eivät. Osa Suomen kansalaisista seisoo leipäjonoissa, joillain ei ole kattoa päänsä päällä. Joku ei voi ostaa lääkkeitä, koska ei ole rahaa.

Aika monen ihmisen mieli on peloteltu aiemmin Putinilla, nyt Trumpilla. Viimeksi mainittu on juuri vaaleilla demokraattisesti valittu suuren maan presidentti, jolle ei media eivätkä ihmiset armoa anna. Eivät anna armoa haastateltavat eivätkä toimittajat tai siksi itseään tituleeraavat. Sylki lentää, kun ihmiset pääsevät kertomaan siitä, miten he eivät tiedä, mitä tulee tapahtumaan. En minä sitä halua ”asiantuntijoilta” kuulla. Tai kun ennen vaaleja ihmeteltiin mitä hirveää -tosin ei tiedä, mitä se hirveä on- sitten tapahtuu, jos Trumpista todella tulee presidentti. Kuukausi toisensa perään näitä ihan samoja teemoja. Ainakin kaikista sähköisistä kanavista, mainittakoon televisio ja radiokanavat. Ai kauheeta!

Jenkeissä pieni määrä ihmisiä boikotoi vaaleilla valittua presidenttiä. Televisiosta näytettiin, kuinka mielenosoittajia oli liikkeellä. Minusta ne olivat selkeästi rikollisia, jotka tuhosivat silmittömästä toisten omaisuutta. Ei kommentointia ykkösellä, taaskaan, mutta päivittelyä siitä, miten Trumpilla voikin olla liian pitkä kravatti. Jepjep.

Ukrainan tilanne on edelleen selvittämättä. Kukaan ei ole virallisesti kertonut, mikä taho ampui alas ukrainalaiskoneen. Tuli syytteet kuitenkin yksipuolisesti ja boikotit. Suomen kauppa kärsii siitä boikotista edelleen. Pakolaisvirta ei lopu ikinä. Se vaan on fakta. Laittomia työntekijöitä, joilla ei ole mitään oikeuksia oikeasti, mutta jotka vievät työpaikkoja, verotuloja jää saamatta ja ihmisarvoinen elämä kokematta, on sitten ilmeisesti hyvä olla olemassa. Samoin rikolliset, joita ei saada karkotettua.

Niin kauan, kuin rikos ei kosketa itseä, voidaan hymistellä. Niin kauan, kun itsellä ja läheisillä menee hyvin, on työpaikka, ruokaa, asunto ja turvallinen elinympäristö, varaa valita vaikkapa oma hoitolaitos vanhuus kun tulee, ei kosketa muiden ongelmat. Minä arvostan tasa-arvoa, opiskelua, työn tekoa sekä vaurautta, kunhan se on tullut rehellisestä työstä. Minusta ihmiskauppa on ala-arvoisinta ja jota on joka puolella. Joku tienaa aina, kun jotain kuljetetaan ilman papereita, salaa tai väkisin. Se ei ole kenenkään etu.

Olen aina ihaillut jenkkejä siitä, että he osaavat parhaiten kaupallistaa, myydä ja markkinoida. Ajaa omaa etuaan. Olipa kyse asetuotannosta tai muusta kaupankäynnistä. Sotiakin on, mutta miksi? Joku myy aseita jollekin, ehkä sodan molemmille osapuolille? Kuka tienaa?

Minä en kannata terrorismia. Minä en kannata vallankumousta. Minä kannatan demokratiaa. Toivon, että myös sinä kannatat sitä, koska se ei ole itsestään selvyys. Demokratia on ansaittu kovalla työllä, jopa sodalla. Sitä kannattaa kunnioittaa, aina.

Onnitteluni Suomi 100v!

Nina From

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Trump, demokratia, vaalit, Suomi, tasa-arvo

Pudotetaan 10 % luottamushenkilöiden palkkioista, heti!

Lauantai 30.7.2016 - Nina From

Luottamustehtävä on ansaittu. Demokratia on vallinnut ja ihmiset ovat saaneet antaa äänensä sille henkilölle tai puolueen jäsenelle, joka on parhaiten vakuuttanut äänestäjänsä siitä, että ajaa juuri hänen etuaan. Olipa kyseessä presidentin-, EU-, eduskunta- tai kuntavaaleista. Otan tässä kantaa lähinnä kunnan luottamushenkilöiden palkkioihin.

Toiset tekevät ahkerasti työtä sen eteen, mitä on luvannut, toiset hakevat huomiota muutoin, ajatuksella: aina mielissä, aina tunnettu, aina saa ääniä, jotkut osaavat itse tehdä työnsä näkyväksi eli ovat hyviä viestimään asioista, ottamaan kantaa ja näkymään tilaisuuksissa, joihin kutsuja eri tahoilta tulee. Jotkut ovat aktiivisia lautakuntien ja jaostojen kokouksissa ja eri asiaan liittyvissä seminaareissa.

Vuorovaikutuksen osaaminen, viestiminen asioista ja läpinäkyvyys toiminnassa ovat mielestäni asioita, joista hyvän ”asianajajan” tunnistaa.

Miksi kirjoitan tästä aiheesta?

Lähdin itse mukaan politiikkaan joitakin vuosia sitten. Halu vaikuttaa asioihin, jotka koin ja koen epäoikeudenmukaisena, kaipaavat mielestäni muutosta ja asiat, jotka koen oman arvomaailmani kautta tärkeäksi kohdata, olivat impulssini lähtökohtana. Toisaalta koin, että en ikinä olisi kelpoinen vaikkapa sairaanhoitajaksi tai vanhustenhoitajaksi, jotka molemmat ovat erittäin arvostettavia töitä. Ajattelin hyödyntäväni markkinoinnin, viestinnän ja myynnin parista hankittua kokemusta. Jospa niillä pystyisi vaikuttamaan omalta osaltaan hyvinvoinnin edistämiseen.

Sain muutamia luottamustehtäviä, joista olen ollut todella kiinnostunut ja hoitanut aktiivisesti (mm. opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, Espoon Reilun kaupan kaupungin kannatustyöryhmä, Omnian nuorisojaos ym.). En tiennyt lähtiessäni politiikkaan, että joistain luottamustehtävistä saa kokouspalkkioita. Joistain ei ollenkaan, joistain todella paljon, ainakin Espoossa. Palkkiot toki ovat kaikkien nähtävillä, jos tietää ja haluaa netistä etsiä.

Kun joitain aikoja sitten näin listan, jossa oli kerrottu eriasteisten paikkojen palkkioita vuositasolla, hämmästyin suuresti. Jopa kymmeniä tuhansia voi joku saada luottamustehtävistä, toiset 0 euroa, moni siltä väliltä. Ja kun laskee jokaisesta puolueesta, joilla on paikkoja ja kertoo sen henkilömäärällä, saadaan todella suuri euromäärä.

Kyllä kyllä, työstä on hyvä saada palkkaa. Mutta kyse onkin siitä, mikä on riittävä korvaus? Kyllä tulijoita varmasti riittää aina, kuten työelämässäkin usein sanotaan. Onko se oikein vai väärin, en tiedä. Totta kuitenkin!

Onko sinusta 10 %:a liikaa vai liian vähän?

Ehdotin aikanaan, että jos tekisimme ehdotuksen siitä, että alennetaan palkkioita 10 %? Ehdotus meni äänestykseen. Hävisin. Minusta siihen olisi ollut varaa ja pitää olla. Espoossakin valitetaan, että rahat eivät riitä ja lainaa pitää ottaa. Toisaalta sijoitettua pääomaa on, josta myös olen ehdottanut osin realisoitavaksi, jotta lainaa ei tarvitse niin paljon ottaa. Tai investoidaan esim. jonkin uuden koulurakennuskohteen sisäilmaongelman poistoon sitä rahaa, loputtomaan odotusjonoon. Niin ei kuulemma voida myydä, kun on huono aika. No milloin on hyvä aika? Eikä voida ehdottaa palkkioiden alentamista millään tasolla. Koska kuulemma palkkiot ovat muutenkin pienet.

Olen myös ehdottanut, että luottamushenkilöiden matkustaminen (pienimuotoinenkin) muualle tutustumaan johonkin, hakemaan parempia käytäntöjä siirtymällä paikan päälle, voidaan hoitaa nykyaikaisesti, digitaalisin keinoin. On skypet, webinaarit ja modernit välineet hankittu, miksei niitä hyödynnetä? Aika paljon saa rahaa kulutettua yöpymiskuluihin, ruokailuihin, päivärahoihin ja muuhun, kun halutaan lähteä tutustumiskäynnille. Ennemmin voitaisiin tukea paikallista yrittäjyyttä. Ei aina tarvitse matkustaa. Sitä paitsi on monia, jotka eivät voi lähteä, joten sekin yhteinen hyöty jää puolittaiseksi. Materiaalia jälkikäteen harvemmin saa, vaikka pyytäisikin.

Seminaarit: olen ehdottanut, ettei risteilyjä vaan johonkin Espoon paikalliseen yritykseen voisi senkin rahan (pienempi) käyttää. Messut: jokainen voi itse omalla kustannuksellaan tutustua messuihin, jos ja kun on kiinnostunut alasta.

Tarvitaan osaava laskija!

Joku etevämpi voisi ottaa selvän ja laskea, paljonko laskemalla 10 %:a palkkioista, säästettäisiin, esim. Espoossa. Se raha voitaisiin laittaa työllisyyden edistämiseen, palkattaisiin avustavia käsiä kouluihin, tarhoihin, terveydenhoidon puolelle, vanhusten hoitoon, ennaltaehkäisevään työhön, lastensuojeluun ja muuhun, jotka kipeästi tarvitsevat auttavia käsiä. Investoidaan tekeviin ihmisiin, työllistetään, hyvinvointi paranee ja kauppakin käy paremmin. Kaikkien etu on nyt kyseessä!

Minusta jokaisen on syytä ryhtyä talkoisiin tai on väärässä paikassa!

Hyvää alkavaa syksyä itse kullekin toivottaen,

Nina From

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Espoo, luottamushenkilö, palkkio, seminaari

EU rahoittaa Afrikan luonnonsuojelua 700 miljoonalla eurolla vuosien 2014 - 2020 aikana

Tiistai 26.7.2016 - Nina From

Mihin rahat menevät, kuka valvoo, kenen pitäisi olla kiinnostunut, mitä saadaan aikaiseksi?

Olen vuosia kartuttanut tietoani siitä, miten eläimiä kohdellaan Suomessa ja muualla Euroopassa. Haen aktiivisesti tietoa, olen monessa vapaaehtoistyöryhmässä mukana jäsenenä. Näen ja kuulen, usein liikaakin, negatiivista.

Ihailen ihmisiä, jotka pyyteettä tekevät työtään eläinten hyväksi, jakavat tietoutta, käyttävät vapaa-aikansa saadakseen mitä? Paremman mielen, yksilön tai populaation pelastettua, lisättyä yhteisöllisyyttä, pyyteetöntä kiitollisuutta ja rakkautta. Olipa kyseessä pieni yhdistys, joka ottaa hoiviinsa hylättyjä kotieläimiä, auttaa loukkaantuneita luonnoneläimiä, yksilö, joka paljastaa koiratehtailijan viranomaisille tai löytää hylätylle eläimelle rakastavan kodin.

Aivan liikaa kohdellaan eläimiä epäinhimillisellä tavalla, olipa kyseessä kotieläimeksi tarkoitettu luontokappale tai tuotantoeläin. Suomessa laki kuitenkin valvoo monessa suhteessa eläinten pitoon liittyviä toimintoja.

Olen laajentanut kiinnostustani norsuihin. Miksi? Koska olen löytänyt erittäin aktiivisen ja toimeliaan Team Rokan, joka osallistaa ihmisiä antamalla laajasti informaatiota sekä kertomaan, mitä voisi asian hyväksi itse kukin tehdä. Team Rokka on suomalainen voittoa tavoittelematon yhdistys, joka toimii luonnonsuojelun hyväksi kouluttamalla norsunluukoiria norsujen salametsästyksen vastaisille erikoisyksiköille.

 

Elephants could vanish from one of Africa's key reserves within six years”

Kävin katsomassa WWF:n sivuja (Suomi). Ihmettelen sitä, ettei siellä ole tuoreempaa tietoa norsunluukaupasta, kun viimeisimmässä jutussa siihen liittyen, puhutaan kaupankäynnin volyymista vuoteen 2005. Afrikannorsusta oli kirjoitettu joulukuussa 2015 ja kesäkuussa 2016 on julkaistu artikkeli Tansanian norsutilanteesta. Yllättävän laimeaa viestintää ja kannanottoa. Sanaakaan ei ole mainittu tulevasta EU-maiden ympäristöministerien kokouksesta, joka on jo syyskuun 2016 alussa! Jonka päätös on merkityksellinen Afrikannorsuille!

 

EU on asettumassa vastustamaan norsunluukaupan täyskieltoa.

Käsittämätöntä! Miksi näin? ”Euroopan komission hämmästyttävä vastarinta ehdotetulle norsunluukaupan maailmanlaajuiselle kiellolle sanelee Afrikannorsujen joukkotuhon alun, varoittaa viranomaiset 29:stä Afrikan valtiosta. https://www.theguardian.com/environment/2016/jul/06/african-wildlife-officials-appalled-as-eu-opposes-a-total-ban-on-ivory-trade?CMP=share_btn_tw

Norsunluukaupan kansainvälinen täyskielto vaikuttaa siihen, etteivät rikolliset, korruptoituneet viranomaiset ja muut rahastajat pysty ”pesemään” salametsästettyä norsunluuta ja viemään sitä kv-markkinoille. Kaikkien tahojen on pyrittävä NYT viestimään virkamiehille, ympäristöministereille, kansanedustajille, EU-edustajille sekä kaikille mahdollisille tahoille, jotta syyskuun EU-kokouksessa saadaan päätös täyskiellosta.

 

On toimittava, NYT!

Team Rokka on aktiivisella otteellaan saanut satoja fb-jakoja viesteilleen, lisännyt tietoisuutta sekä pyrkinyt vaikuttamaan sekä järjestöihin, että politikkoihin mm. näin: ”Team Rokka esitti 12.7 WWF Suomelle julkisen pyynnön ottaa vetovastuuta Euroopan maiden ympäristöministereihin kohdistuvasta lobbaustyöstä, jonka pyrkimyksenä olisi saada EU puoltamaan norsunluukaupan kansainvälistä täyskieltoa. WWF Suomi ei ole toistaiseksi pyyntöömme vastannut, mutta kommentoi asiaa omilla sivuillaan todeten mm, että " Liitteeseen I siirtäminen ei myöskään pelasta lajeja salametsästykseltä." WWF Suomen kommentti kokonaisuudessaan: https://www.facebook.com/wwfsuomi/posts/1153405714705697?hc_location=ufi

EU:n edustajia ohjeistaa esim. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) ja TRAFFIC, joka on IUCN:n ja WWF:n perustama valvontaverkosto. He arvioivat yksityiskohtaisesti liitteiden muutosehdotuksia ja toimittavat arvionsa kaikille sopimusosapuolille. Juuri näiden asiantuntijaorganisaatioiden mielipide on päätöksenteon pohjana. Organisaatiot, joiden kuuluisi ajaa luontokappaleiden asiaa, eivät puolla Afrikan maan norsupopulaatioiden nostamista korkeimman suojelun tasolle (CITES- liite I) vetoamalla siihen, että CITES -sopimukseen kirjatut kriteerit eivät täyty norsupopulaatioiden osalta! Miksi?

Toiminnan läpinäkyvyyden kannalta olisi ensiarvoisen tärkeää nähdä toimijoiden verkkosivuilta kriteerit, jotta asiasta kiinnostuneet voisivat arvioida ko. järjestön toimintaa ja kantoja asian hoitamisen osalta. Kriteerejä on pystyttävä muuttamaan paremmiksi.

 

Allekirjoita ja jaa, kiitos. Ps. varaudu kammottavaan, mutta todelliseen kuvaan!

https://secure.avaaz.org/en/global_ivory_ban_loc/?rc=fb&pv=139

 

Kiitos Team Rokka siitä, että olet saanut minutkin liikkeelle tärkeän asian puolesta!

 

Norsujen puolesta puhkuen,

 

Nina From

 

Lisätiedot:

http://www.teamrokka.com/fi/etusivu/

https://www.facebook.com/TeamRokka/info/?entry_point=page_nav_about_item&tab=page_info

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU, norsunluu, WWF, sirkus, Team Rokka

HOK-Elannon vaalit ovat ohi: kiitos Sinulle!

Maanantai 9.5.2016 - Nina From

Kiitos kaikille 77 äänensä allekirjoittaneelle antaneelle. Valitettavasti tällä kertaa tulos ei riittänyt siivittämään minua edustajistoon. Harmillista. Osaamista ja kokemusta kaupan alalta kun on enemmän kuin monella muulla yhteensä.

Jos mietin, mistä syystä tulos jäi heikoksi. Ensinnäkin yllätys oli se, että esim. 91 –vuotias Konalassa (Helsinki) asuva mummini ei tiennyt, että saa äänestää Uudenmaan ehdokasta tai muitakaan. Hän oletti, että voi äänestää vain helsinkiläistä. Mielenkiintoista, koska hän ei ole dementikko, lukee paljon, katsoo uutisia ja ajankohtaisia ohjelmia. Ehkä viesti oli jäänyt hämäräksi, ketä voi äänestää. Toinen, mihin kiinnitin huomiota oli vaalikone. Olen täyttänyt tähän ikään mennessä vaalikoneita aika moniakin. ZEF tekee yksinkertaisia sellaisia. Tämä ei ollut. Ei täytettäessä eikä tietoa etsiessä. Kolmanneksi listaan tunnettuuden. Lähes kaikki HOK-Elannon edustajistoon valitut ovat istuvia tai olleita kansanedustajia. Yksi ex-presidentin puolisokin joukosta löytyy.

Olen todella yllättynyt tuloksesta. Jotenkin ajattelin, että näissä vaaleissa äänestetään ihan peruskaupankäyttäjiä, riippumatta asemasta. Mutta kyllä niin on, että markkinointi ja julkisuus. Kumman valitset: tuntemattoman nimen vai tunnetun. Niinpä!

Itse kritisoin kylläkin sitä, että en riittävästi panostanut markkinointiin, viestintään ja mainontaan. Näin on, että tulee huomatuksi, kun tekee riittävästi töitä sen eteen ja käyttää euroja markkinointiviestintään.

Joka tapauksessa olen toki tyytyväinen, että sain kannustusta ympäri Suomen ja vihjattiin, että ääniäkin ropisi muualta kuin PK-seudulta. Se oli miellyttävää ja yllättävää. Kiitos siitäkin.

Joka tapauksessa demokratia voitti ja vaalit olivat lailliset ja ovat lainvoimaiset, eli eniten ääniä saaneet: Onnea teille kaikille, tasapuolisesti!

Tässä vielä tuloksia yleisesti:

HOK-Elannon vaalit 2016: yli 153 000 äänesti

HOK-Elannon edustajiston vaaleissa äänesti kaikkiaan 153495 asiakasomistajaa, kun vastaava määrä edellisissä vaaleissa oli 116 357. Äänestysaktiivisuus nousi 21 %:sta 26 %:n. Mahdollisuutta äänestää internetin kautta käytti kaikkiaan 71086 jäsentä eli 46,3 prosenttia äänestäneistä (40204 ja 34,6 %).

Osuuskauppa on aidosti demokraattisesti hallittu yritys, jonka ylimmässä päättävässä elimessä vaikuttavat ne ehdokaslistat ja henkilöt, jotka vaaleissa saavat eniten ääniä. On tärkeää, että edustajiston kokoonpano vastaa laajan omistajakunnan näkemyksiä osuuskaupan hallinnosta.

Aurinkoista kevättä toivottaen,

Nina From

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: HOK-Elannon vaalit, S-ryhmä, edustajisto, vaalit

Valtakunnallinen Koiranpäivä 24.4., tänäänkin!

Sunnuntai 24.4.2016 - Nina From

Olen tutustunut kolmen vuoden ajan sosiaalisessa mediassa erilaisiin eläinryhmiin. Erityisesti sydäntäni lähellä ovat olleet koirat, koska Pelastetaan koirat –tyyppisiä ryhmiä on todella paljon. Itse olen liittynyt ehkä kymmeneen eri Rescue –ryhmään ja sitä kautta päässyt auttamaan useita eri yhdistyksiä sekä yhteisöjä, joista suurin osa tekee vapaaehtoistyönä eläinten suojelu- ja auttamistyötä. Olen ostanut tuotteita, sukkia, koruja yms. eri ryhmien huutiksista, antanut pieniä summia rahaa sekä vienyt ja lähettänyt muutamia laatikollisia tavaraa hyväntekeväisyyteen.

Useat ihmiset Suomessa ja ulkomailla tekevät pyyteettömästi eläinsuojelutyötä, kutovat sukkia, ompelevat eläinten vaatteita, lahjoittavat tavaroita, koruja, yms. Järjestävät tapahtumia, myyvät tuotteita, hankkivat luvat ja hoitavat yhdistysten taloutta sekä toimivat yhteistyössä sopimiensa yhteisöjen, tarhojen sekä ”pelastajien” kanssa. Yrityksetkin osallistuvat lahjoittamalla ruokaa, leluja yms. Hienoa!

Mutta mitä tekevät sivistysvaltioissa elävät ihmiset? Pahoinpitelevät, laiminlyövät, jättävät heitteille, käyttävät kuin kertakäyttötavaraa, eläimiä. Järkyttävää.

Olen saanut ymmärrystä Espanjassa elävistä Galgoista. En ollut tiennyt, millaista pelkästään yhden rodun osalta, kohtelu voi olla.

”Rotua käytetään Espanjassa edelleen jäniksenmetsästyksessä. Espanjanvinttikoirien pitoon liittyy vakavia eläinoikeuskysymyksiä, sillä metsästyskauden lopussa useimmat koirat hylätään tai tapetaan, usein julmilla tavoilla kuten hirttämällä. Huonosti metsästäneet koirat hirtetään vanhan tavan mukaan matalammalle, jotta kuolema on hitaampi. Koiria poltetaan elävältä, hukutetaan ja hakataan. Arvioiden mukaan Espanjassa tapetaan ja hylätään kymmeniä tuhansia galgoja vuosittain.”

Tappotarhalta sohvaperunaksi kertoo yhden galgon tarinan: http://kuono.fi/galgo/

Freyan tarina on lyhyt ja surullinen, myös: Galguero yritti hirttää Freyan mutta ihmeen kaupalla tyttö pääsi irti hirttosilmukasta. Tästä on muistona arpi kaulassa. Freyaa yritettiin saada kiinni useita kuukausia ja galguero oli uhannut ampua tytön tämän nähdessään joten onneksi Freya saatiin kiinni ja pelastettua tarhalle. Tätä ennen Freya synnytti pennut kadulla jotka myös pelastettiin.

Katsokaahan lukuja:  epävirallisen arvion mukaan Espanjassa hylätään vuosittain jopa 500 000 koiraa. Aurinkorannikon alueella on kymmeniä koiratarhoja ja niillä on jatkuvasti tuhansia koiria.

Alueella lopetetaan noin 250 hylättyä koiraa viikossa kunnallisilla tarhoilla. Suurin osa koirista on terveitä, nuoria kodeissa lemmikkeinä olleita koiria. Koirien kerääminen tarhoille ja niiden lopettaminen ei poista ongelmaa sillä koiria hylätään jatkuvasti lisää.

Koirien hylkääminen ja kaltoin kohtelu on hyvin syvällä espanjalaisessa kulttuurissa ja perinteissä. Asenteissa on saatu muutosta aikaan valistustyöllä ja uusien sukupolvien kasvaessa, mutta työtä tilanteen parantamiseksi on vielä paljon - ja koiratarhat täysiä.

Huonoa koirien kohtelua on muuallakin: Venäjällä, Romaniassa, Kyproksella, Irlannissa…lohdutonta. Kammottavaa ovat myös koiratappelut, joita esim. Englannissa järjestetään.

Sinäkin voit auttaa, jos et adoptoimalla, niin osallistumalla koirapäivä –tilaisuuksiin, huutiksiin, lahjoittamalla rahaa esim. ottamalla kummikoiran ja toimimalla lentokummina. Tapoja on monia.

Jokainen eläin on arvokas!

Nina From

Linkkejä:

www.autetaanelaimia.fi

http://www.rescuemespain.com

Uusi elämä galgoille –fb-ryhmä

Suomessa kotia etsiviä koiria –fb-ryhmä

Espanjan katukoirat ry-fb-ryhmä

Kotia etsivät rescuet –fb-ryhmä

Suomalaiset kodinvaihtajakoirat –fb-ryhmä

HelppiJelppi –fb-ryhmä

sekä lukuisia muita ryhmiä löytyy googlettamalla

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koira, galgo, eläinsuojelu, laki

Puhun Sinun äänelläsi, jos minut valitaan numerolla 708!

Sunnuntai 6.3.2016 - Nina From

Haluatko jatkaa vanhalla vai saada aikaan muutosta parempaan?

Voit äänestää minua, asutpa missä vain tällä hetkellä ja olet ennen vaalivuotta täyttänyt 15 vuotta ja olet asiakasomistaja, HOK-Elannon jäsen.

Miksi minä voisin olla ehdokkaasi:

- 49- vuotias kahden tyttären äiti, jonka taloudessa asustaa myös kaksi koiraa

- yo-merkonomi, valmistunut Töölön Yhteiskoulusta sekä Helsingin kauppaoppilaitoksesta

- töissä TIVIAlla markkinointi- ja koulutuspäällikkönä

- paljasjalkainen helsinkiläinen, mutta olen asunut myös Vantaalla ja nyt asun Espoossa

- ollut kaupassa töissä kaikki kesät, opiskeluajat ja ison osan työelämästäni, kaupan palveluksessa, tehnyt yhteistyötä kauppojen, kaupan henkilökunnan, kauppiaiden ja ravintolahenkilöstön kanssa, liikennemyymälä- ja tavaratalopuolen henkilöstön kanssa, työskennellyt myös Keskolla, HOK-Elannossa sekä hoitanut ex. Tradekaa ja LIDL:ä asiakkuuksien osalta

- olen ollut ja olen edelleen monen luottamustehtävän arvoinen

Vaaliteemani:

1. parempaa palvelua toimipaikat huomioiden sekä valikoimassa että palvelussa asiakasomistajille. Koska asuinalueet eroavat toisistaan väestörakenteeltaan, on pyrittävä ottamaan paremmin huomioon asiakasomistajien tarpeet kysymällä, osallistamalla sekä seuraamalla myyntiä.

2. lähialueiden tuottajien tuotteita paremmin ja monipuolisemmin valikoimiin. Koska haluan lisätä kotimaista, laadukasta tuotetarjontaa. Myös kotimaisten pientuottajien tulee päästä kaupan valikoimiin paremmin. Raivaamalla hyllyistä tilaa, tekemällä kampanjoita asiakasomistajille uutuuksista, kotimaisista tuotteista ja kertomalla, miksi kannattaa suosia suomalaista. Kotimaisille tuottajille tulee maksaa reilu korvaus. Luomutuotteista pitää maksaa enemmän ja palkita pitää niitä tuottajia, jotka kohtelevat tuotantoeläimiä paremmin.

3. lisää henkilökuntaa sinne, missä tarvitaan enemmän palvelua. Tilannetta pitää seurata toimipaikkakohtaisesti.

4. vastata paremmin asiakkaiden toiveisiin valikoiman suhteen. Kysyttävä, otettava palaute vakavasti ja muutettava valikoimaa tarpeen mukaan.

5. investoitava Suomeen, ei ulkomaille. Päämarkkina-alueeseen on keskityttävä täällä, missä ovat asiakasomistajat. Kaikki investointeihin käytettävät eurot on sijoitettava joko kotimaisiin toimipaikkojen määrän lisäämiseen (lähipalveluita parannettava) ja resursseja lisättävä (henkilökuntaa). Lisäksi on huomioitava paremmin ylijäämäeuroilla asiakasomistajia: edullisemmat hinnat, yllätystarjouksia, paremmat palkitsemiset.

Haluan edullisempia hintoja, mutta en kotimaisten tuottajien kustannuksella!

Toivon kaupan antavan enemmän ideoita ja kannustavan terveellisempien elintarvikkeiden käyttöön!

Ehdotan, että logistiikkaa tulee kehittää ekologisempaan suuntaan, energiaa ja materiaalia säästäen. Kestävä kehitys ja ekologisuus!

Pyydän sinulta palautetta, ehdotuksia muutostarpeista, jos minut valitaan. Lupaan viedä tarmolla asioita eteenpäin.

Ja koska ymmärrän kauppaa, kaupan tekoa, eri toimijoita ja toimialoja, uskon voivani antaa paljon ideoita, ehdotuksia ja osaamistani tälle luottamustoimelle, päätöksentekoa varten. Myös toki kuluttajana ja aika vaativana sellaisena. Ja koska olen tehnyt paljon asiakastyötä, vaadin itse enemmän palvelulta ja tarjonnalta. Siksi olisin erinomainen edustajasi.

Muutama asia vielä itse vaikuttajistosta ja vaaleista sekä muista taustoista:

S-ryhmän osuuskaupan perustarjontaa on marketkauppa, jota tarjoavat Prismat, S-marketit, Salet ja Alepat. Markettien lisäksi käytössäsi ovat mm. ABC-liikennemyymälät, ravintolat, hotellit, Sokos-tavaratalot, rautakaupat ja S-Pankki.

Osuuskaupan edustajiston toimikausi on aina neljä vuotta ja se kokoontuu vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Vaaleissa valta on asiakasomistajilla. Jokaisella osuuskaupan asiakasomistajalla on edustajistovaaleissa tasan yhtä monta ääntä: yksi.

Edustajisto on asiakasomistajien edustaja osuuskaupan hallinnossa. Se tekee päätöksiä ja toimii äänitorvena, joka vie osuuskaupan johdolle asiakasomistajien kehitysajatuksia: ideoita ja toiveita kaupan palveluiden parantamiseksi.  

Edustajisto valitsee hallintoneuvoston, jonka tehtävä on valvoa osuuskaupan liiketoimintaa ja päättää mm. toiminnan huomattavasta supistamisesta tai laajentamisesta, vahvistaa strategia sekä valita hallitus ja toimitusjohtaja. Edustajisto vahvistaa osuuskaupan tilinpäätöksen ja päättää mitä taseen mahdollisesti osoittamalle ylijäämälle tehdään. Osuuskaupan edustajisto päättää myös mahdollisista sääntömuutoksista sekä fuusiohankkeista.

HOK-Elannon vaalit:

HOK-Elannon omistavat sen 600 000 asiakasomistajaa. HOK-Elanto järjestää edustajiston vaalit 18. -29.4.2016. Äänestyslipuke ja äänestysohjeet toimitetaan HOK-Elannon äänioikeutetuille jäsenille huhtikuussa erillispostituksena. Vaalikone aukesi tänään 4.4. osoitteessa: http://urly.fi/B1L

Muistathan äänestää! Luotan Sinuun!

Ystävällisesti,

Nina From

nina.susanna.from@gmail.com

 

Lisää tietoa HOK-Elannon vaaleista löytyy mm. seuraavien linkkien takaa:
https://www.s-kanava.fi/web/hok-elanto/yrityksesta/hok-elannon-vaalit-2016

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: HOK-Elannon vaalit, S-ryhmä, edustajisto, vaalit

Oletko miettinyt sitoutumista?

Keskiviikko 30.12.2015 - Nina From

Kannattaa miettiä. Nimittäin uskolliset, tuottavat ja sitoutuneet työntekijät jättävät viivan alle enemmän, mahdollistavat markkinaosuuden kasvattamisen ja lisäävät asiakastyytyväisyyttä. Mutta:

”TNS-Gallupin tutkimuksen mukaan suomalaisista työntekijöistä vain 11 % on sitoutuneita työnantajaansa, 75 % on epäsitoutuneita, 14 % aktiivisesti sitoutumattomia. Yhdysvalloissa 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan siellä vastaavat luvut ovat 30 %, 52 % ja 18 %. Tutkimuksen mukaan aktiivisesti sitoutumattomat maksavat menetetyn tuottavuuden takia Yhdysvaltojen kansantaloudelle 450–550 mrd dollaria joka vuosi. Tutkimuksessa todettiin myös, että sitoutuneista työntekijöistä koostuvat yritykset ovat tuottavampia ja tuloksellisempia – tuottaen arviolta jopa 147 % enemmän voittoa osaketta kohti.

Kenen tehtävä on sitouttaa?

Johdon ja HR:n kannattaa panostaa ja kehittää menetelmiä. Sitoutunut työntekijä haluaa saavuttaa hänelle annetut tavoitteet, toteuttaa yrityksen strategiaa ja edistää missiota. Motivoitunut työntekijä tuottaa parempaa laatua. Jokaisen panos on yritykselle merkityksellinen!

Hyvin suunniteltu rekrytointi on puoliksi tehty?

Alkaa perehdytysaika, jolloin henkilö tutustutetaan talon tavoille ja hänelle opetetaan työtehtävään liittyvät asiat. Työntekijä tuntee itsensä tervetulleeksi, kun työnantaja on valmistautunut työntekijän tuloon. Yhteydenpito ennen ensimmäistä työpäivää, valmis työpiste, etukäteen hankitut työvälineet sekä työyhteisön informointi uudesta tulokkaasta ovat pieniä, mutta positiivisen ensivaikutelman kannalta ensiarvoisen tärkeitä. Lisäksi perehdyttäjän taidot ja innostus luottamustehtävää kohtaan ovat ratkaisevia, jos halutaan antaa positiivinen kuva työstä, työpaikasta sekä työntekijän oikeasta valinnasta hänen näkökulmastaan katsottuna.

Työntekijöiden sitoutumisessa on erilaisia tasoja:

Erittäin sitoutuneet – Nämä työntekijät ovat läsnä joka päivä sekä fyysisesti että henkisesti. He tekevät parhaansa ja kehittävät yrityksen toimintaa. Nämä työntekijät ovat parhaista parhaita, ja heidän panoksensa vaikuttaa eniten yrityksen tulokseen.

Melko sitoutuneet – Nämä työntekijät suoriutuvat työstään tyydyttävästi, mutta eivät juuri ponnistele kehittyäkseen. Heidän vaikutuksensa yrityksen kokonaismenestykseen on kyseenalainen. He lähinnä auttavat ylläpitämään nykytilaa.

Sitoutumattomat — Nämä työntekijät eivät juuri keskity tai huolehdi. He palloilevat usein suunnattomasti ilman merkittävää panosta yrityksen tuloksen eteen. Sitoutumattomat työntekijät ovat liiketoiminnalle haitallisia, ja koituvat yritykselle kalliiksi.

Esimerkki: Maria toimii asiakasrajapinnassa avainroolissa. Kaikki asiakkaat rakastavat Mariaa, mutta hän kokee itse, ettei saa riittävästi haasteita. Sen sijaan, että Maria menetettäisiin kilpailijalle, toimivan palautejärjestelmän avulla Marian esimies saa tiedon siitä, että Maria haluaisi lisää haastetta. Kiitos avoimen viestinnän, Marian vastuita voidaan muokata, jolloin hän on tyytyväisempi ja sitoutuneempi – ja yritys säästää vähintään yhden työntekijän rekrytointi- ja sisäänajokulut.

Paska päivä, paska duuni, paskat asiakkaat –mä olen vain töissä täällä!

Anteeksi roisi kielenkäyttöni. Ehkä joku joskus on kuullut nuo sanat, sanonut itse tai sinnepäin. Jos ei ole tietoa, ei voi muuttaa asioita. Myös työntekijällä on oikeus ja velvollisuus tarttua myös itse epäkohtiin, kehittää ja ehdottaa parannuksia. Esimiehen on oltava tiimiläisensä tukena, tasapuolisesti. Vuorovaikutus, viestintä tulee olla selkeää johdolta tekijälle ja päinvastoin. Avoimuus, rehellisyys ja palaute ovat varmasti ihan helppoja toteuttaa, kun ne aktiivisesti ottaa käyttöön, jos ei ole jo. Menetelmä”pakkiin” kuuluu myös reaaliaikainen henkilöstötyytyväisyyskysely, jatkuva keskusteluyhteys, rohkaisu siihen, että ihminen uskal-taa sanoa! Tietoa kannattaa hyödyntää jatkuvasti, tehdä tarvittavat muutokset ja näyttää se henkilöstölle.

Kuinka sitoutan koko henkilöstön?

Monissa työyhteisöissä huolehditaan myös siitä että organisaation avainhenkilöstö ja tärkeissä tehtävissä olevat työntekijät saadaan pidettyä palkkalistoilla ja tyytyväisinä työsuhteeseensa. Sitoutumiseen vaikuttaa myös se, miten paljon henkilöstö luottaa johdon osaamiseen. Henkilöstön kannattaa huomioida, että vain silloin kun organisaatio menestyy, avautuu työntekijöille mahdollisuuksia kehitykseen ja menestykseen.

Sitoutuminen rakentuu työntekijän tunnepohjaisesta suhteesta työyhteisöön ja organisaation tavoitteisiin. Työyhteisö ja sen tavoitteet koetaan omiksi ja tavoitteiden eteen tehdään töitä. Palkka, bonukset ja ylen-nykset ovat tietenkin tärkeitä mutta ne eivät luo yhtä tehokasta sitoutumista organisaatioon. Sitoutuneet työntekijät työskentelevät oma-aloitteisesti ja itseorientoituneesti annettujen suuntaviivojen ja tavoitteiden mukaisesti. Sitoutuminen ei tarkoita samaa kuin työntekijöiden tyytyväisyys!

Sitoutumista on kahdenlaista – tunnepohjaista ja rationaalista. Tunnepohjainen sitoutuminen on tutkimusten mukaan neljä kertaa voimakkaampaa tuottaen myös parempia tuloksia työn tuottavuuden parantuessa sekä yleisen tehokkuuden ja tekemisen meiningin ilmapiirin vallitessa. Rationaalinen sitoutuminen on loogista: työntekijät pysyvät koska se on heidän omien etujensa mukaista saada palkkaa ja nykyisiä etuisuuksia. Tunnepohjainen sitoutuminen saa henkilön ylittämään itsensä ja antamaan enemmän jopa ilman rahallisia kannustimia. 

Työnantajan kannattaa tarjota sitoutumisen mahdollistava työympäristö sillä todellinen sitoutuminen ei ole jotakin jonka voi työsopimukseen kirjata työsuhteen ehdoksi.

Varo uupumusta

Uupumus saattaa iskeä, kun työntekijältä viedään mahdollisuus tehdä itsenäisiä päätöksiä ja löytää omia luovia ratkaisuja. Jos ihmisen täytyy noudattaa valmiita ohjeita - tarkan valvonnan alla - hän ei ole aktiivinen, työtään hallitseva yksilö vaan organisaation passiivinen pelinappula. Jos hän kokee saavansa liian vähän palkkioita, rahan lisäksi myös työn sosiaalista arvostusta. Myös yhteisöllisyyden puute voi edistää työuupumusta: siilot! Viime vuosina työpaikoille on ilmaantunut uusia yhteishengen heikentäjiä: tiimityö, pätkätyöt. Oikeudenmukaisuuden ja kunnioituksen puute. Arvojen ja toimintatapojen väliset ristiriidat. Palautteen vähyys tai vääränlainen anto. Liiallinen työmäärä.

Työntekijät ovat yrityksen tärkein resurssi! Aikuistenoikeesti!

Nina From

 

Lähteet: Psycon, Front Kilta, Hay Group, Questback

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sitoutuminen, työnantaja, työntekijä, tulos, palkka

Paljonko olen säästänyt rahaa? 5 ja 2 vuotta -alkoholi ja tupakka

Sunnuntai 27.12.2015 - Nina From

Koska kaikkea mitataan usein rahassa, päätin itse tehdä pienen matemaattisen ”kevyt” -harjoituksen. Kyseessä on tilanne, jossa alkoholi ei ole puhutellut mitenkään ja tupakka, josta satunnaisesti nuuhkimalla hyvää, tuoretta savua, ilmaiseksi, ilmasta, pääsen itse sytyttämättä tupakkaa, eteenpäin.

Lasketaan alkoholittoman elämän osalta kulut/säästö esimerkiksi näin:

Viisi vuotta, 52 viikkoa:

kerran viikossa viinipullo ’a 20 euroa (1050e)

kerran kuukaudessa ulkona syönti ja ”pari” lasillista á 50 euroa (600e)

kerran kuukaudessa baarikierros kavereiden kanssa á 100 euroa (1200e)

”roskaruoka” kerran kuukaudessa, skumppakekkerit kerran kuussa, pienet nousujohteiset ”ostosreissut” kerran kuussa á 100 euroa

sisäänpääsyt kerran kuussa á 10 euroa

taksimaksut kerran kuussa á 70 euroa (840e)

bensakulut satunnaisiin kekkereihin, joissa lahjat ja muu osallistuminen á 70 euroa

Lasken vain alkoholin, ulkoilut ja taksikulut, en muita mainittuja tai mainitsemattomia kuluja.

Yhteensä: vuodessa 3 690 euroa, viidessä vuodessa 18 450 euroa.

 

Lasketaan tupakoimattomuuden kulut/säästö esimerkiksi näin:

Kaksi vuotta, 52 viikkoa:

joka päivä aski tupakkaa á 5 euroa.

Yhteensä: viikossa 35 euroa, vuodessa 1 820 euroa, kahdessa vuodessa 3 640 euroa.

Vuodessa ilman kumpaakaan ”ainesta” säästö yhteensä: 5 510 euroa! Mukava summa käytettäväksi esimerkiksi matkusteluun, uusiin asusteisiin, itsensä hemmotteluun ja hyvinvointiin, hyväntekeväisyyteen, parempilaatuiseen ruokaan tai mihin haluan.

 

Mitä muuta hyvää tässä on ollut?

Listaa: omalla autolla on edullista ja helppoa liikkua oman aikataulun mukaan. On mukavaa ollut toimia teini-ikäisten tyttärien kuljettajana, jos ovat olleet liikenteessä, ei ole ollut kapula-päiviä ts. ”hukkaan” mennyttä aikaa, muistaa asiat, puheet, tilanteet, henkilöt, paikat, itsekontrolli on kohtuullinen, elää terveellisempää elämää ainakin omasta mielestään, oman ajan ja itsensä hallinta hyvä, unen laatu parempi, maku ei erityisesti muuten edes viehätä. Listaa voisi jatkaa pitkään, mutta tupakoimattomuudesta vielä muutama asia: hermostuneisuus väheni oleellisesti (ei tarvitse miettiä seuraavaa hetkeä, jolloin on sovelias tai on mahdollista polttaa), saa liikkua vapaasti missä tilassa vain ilman vihamielisiä katseita tai jopa kommentteja, ei tarvitse etsiä paikkaa ja miettiä aikaa, koska tupakka loppuu ja pitää varmistaa saatavuus, tiettyjen tupakkalaatujen saatavuus (kapeat mentholit olivat suosikkeja) edelleen heikkeni Suomessa, hampaiden kunto, väri ja hengityksen ”laatu” paranee. Saisiko vielä olla muuta?

 

Alkoholi -faktaa:

Terveyshyödyt olemalla vaikka kuukauden tipattomalla: University College Londonin tutkijat seurasivat yli sataa nelikymppistä miestä ja naista, jotka olivat kuukauden ajan juomatta alkoholia. Tutkimukseen osallistuneiden verenpaine ja kolesteroli laskivat huomattavasti, heidän riskinsä sairastua diabetekseen tai maksasairauteen pieneni, maksavauriot vähenivät 12,5 prosenttia ja insuliiniresistenssi 28 prosenttia. Lisäksi heidän painonsa putosi. Myös kymmenen New Scientiest –lehden toimittajaa olivat tipattomalla kuukauden. Sinä aikana heidän maksansa rasvasta lähti 40 prosenttia ja painostaan keskimäärin kolme kiloa. Toimittajat kertoivat myös nukkuneensa paremmin.

Tämä tieto ei yllätä, sillä alkoholi heikentää unen laatua ja säännöllinen alkoholin käyttö estää stressistä ja rasituksesta palautumista. Jo toinen alkoholiannos voi heikentää yöunen palauttavaa vaikutusta, koska alkoholi siirtää eteenpäin syvän unen alkamista

 

Olenko tylsä? Toivottavasti en. Sitä arvioikoon muut. Onneksi on mahdollisuus itse valita omat ”kenkänsä”.

 

Hyvää alkavaa vuotta 2016 toivottaen,

Nina From

Linkkejä:

Kauppalehden artikkeli ”Alkoholi on tabu”: http://urly.fi/xWH

Tohtori.fi: ”Tipattoman tammikuun hyötyjä”: http://urly.fi/xWI

THL: Terveyshaitat: ”alkoholi, tupakka ja riippuvuudet”: http://urly.fi/xWJ

Stumppi.fi: ”Tupakansavu vahingoittaa terveyttä”: http://urly.fi/xWK

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: alkoholi, tupakka, kulutus, säästö

Mikä on se uskonto, joka pakottaa toiset vaihtamaan omansa, vaikka väkisin?

Torstai 24.12.2015 - Nina From

Tässä joulun aikana olen monesti tuumaillut, miksi Suomessa niin kovin loukataan jotain, toiseen uskontoon kuuluvaa. Loukkaantuminen liittyy erityisesti kristinuskoon liittyviin traditioihin, tapoihin toimia. Ei roomalaiskatoliseen uskoon, ei jehovantodistajiin tai lestadiolaisiin liittyen. Perustellaan, että islaminuskoiset loukkaantuvat. Miksi? Lasten joulujuhlista ja muut pyhien vietot (kristilliset), traditiot, joita suomalaisuuteen kuuluu. Uskonnon opetukseen liittyen. Alkaen jostain ja  päättyen, mihin? Muutoksiin.

Kouluissamme, päiväkodeissamme on jo pitkään kehitetty vaihtoehtoja niille, jotka eivät usko, niille, joilla on toinen usko.

Itse luulin kuuluvani kirkkoon hautaan saakka. Näin ei kuitenkaan käynyt. Erosin tänä vuonna. Minulle oli viimeinen ”tikki” Mäkisen lausunnot. Liikaa se, että perinteisiä arvoja muutettiin. Liikaa se, että oman maan kansalaisia ei riittävästi ole autettu. Olen harmissani, tavallaan. Kirkko tekee paljon hyvää. Uskonto on salliva. Menneet ovat ajat, jolloin kristinuskoa levitettiin vaikka väkisin.

Islamissa on paljon pelottavaa. Kaikkihan riippuu tulkinnasta, johtajista, ihmisistä. Jos lukee Raamattua, sieltäkin löytyy kammottavuuksia. Mitä onkaan tapahtunut ajan myötä? Ei väkisin!

Päätin hakea faktoja blogiini. Mielenkiintoista:

Maailman uskontotilasto vuonna 2010 on lähetys- ja uskontotilaston mukaan seuraava:

• kristittyjä 2292,4 miljoonaa (33,2 prosenttia)
• muslimeja 1549,4 miljoonaa (22,4 prosenttia)
• hinduja 948,5 miljoonaa (13,7 prosenttia)
• uskonnottomia 639,8 miljoonaa (9,2 prosenttia)
• buddhalaisia 468,7 miljoonaa (6,7 prosenttia)
• kiinalaisperäisten uskomusten kannattajia 458,3 miljoonaa (6,6 prosenttia)
• kansanuskontojen kannattajia 261,4 miljoonaa (3,7 prosenttia)
• ateisteja 138,5 miljoonaa (1,9 prosenttia)
• uusien uskontojen kannattajia 64,4 miljoonaa (0,9 prosenttia)
• sikhejä 24,5 miljoonaa. (0,3 prosenttia)
• juutalaisia 14,6 miljoonaa (0,2 prosenttia)
• muita 46 miljoonaa (1,2 prosenttia)

Voimakkain määrällinen kasvu kristittyjen keskuudessa on edelleen sekä niin sanotuissa riippumattomissa kirkoissa että helluntailaisiin, karismaattisiin ja uuskarismaattisiin kuuluvissa yhteisöissä. Kolmantena ryhmänä kasvaa protestantit.  Hitaimmin kasvaa jäsenyys ortodoksisissa kirkoissa. Maanosista Eurooppa on edelleen kristittyjen määrässä suurin. Voimakkaimmin kristittyjen määrä kasvaa Afrikassa.

Eteläisellä pallonpuoliskolla eli Afrikassa, Aasiassa, Oseaniassa ja Latinalaisessa Amerikassa kristittyjä on yhteensä 1385,0 miljoonaa eli kaikista kristityistä 63,7 prosenttia. Pohjoisella pallonpuoliskolla eli Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kristittyjä on yhteensä 787,6 miljoonaa eli kaikista kristityistä 36,3 prosenttia. Lähde: evl.fi

Eurooppalaisista noin 75 % on kristittyjä, 8 % muslimeja. Muslimeista suurin osa asuu Venäjän ja Turkin Euroopan-puoleisissa osissa, Bosnia-Hertsegovinassa ja Albaniassa. Noin 17 % ei tunnusta mitään uskontoa. Juutalaisia on alle yksi prosentti. Nykyisin Euroopassa on niin kristittyjä, uskonnottomia kuin muidenkin uskontojen kannattajia. Siirtolaisuuden myötä etenkin muslimien määrä Euroopassa on kasvanut.

Historia

Euroopan vanhat uskonnot olivat yleisesti monijumalisia, kuten antiikin Kreikan uskonto, antiikin Rooman uskonto, germaaninen muinaisusko ja kelttiläinen muinaisusko. Rooman valtakunnan tuhoutumisen jälkeen kristinusko levisi keskiajalla vähitellen eri puolille Eurooppaa. Kristillisyys kehittyi eri suuntaan kreikankielisessä Itä-Roomassa eli Bysantissa kuin lännessä, jossa Rooman piispan eli paavin valta kasvoi. Idän ja lännen kirkot erosivat toisistaan vuonna 1054 niin sanotussa suuressa skismassa. Eurooppaan muodostui selkeä kulttuurinen raja idän ja lännen välillä.

Noin tuhannen vuoden ajan katolinen kirkko käytti merkittävää valtaa länsi-Euroopassa ja piti yllä kulttuurin yhtenäisyyttä. Antiikin kirjoituksia kopioitiin kirkon luostareissa teologiaa varten. Keskiajan arkkitehtuurin merkittävimpiä hankkeita olivat kirkot. Islam levisi muun muassa Espanjaan valloitusten myötä. Arabialainen kulttuuri välitti Eurooppaan antiikin kulttuuriperintöä, joka oli sieltä osin kadonnut. Ristiretket aiheuttivat pitkäaikaisen välirikon eurooppalaisen ja arabialaisen kulttuuripiirin välille.

Antiikin humanismi nousi renessanssin myötä. Reformaatio hajotti läntisen kirkon yhtenäisyyden. Britannia, Hollanti ja Sveitsi erosivat anglikaaniseksi ja kalvinistisiksi alueiksi, pohjoinen Saksa ja Pohjoismaat luterilaisen protestanttisuuden hallitsemiksi alueiksi. 1700-luvun valistus ja Ranskan suuri vallankumous vaikuttivat kirkon ja valtion eroon. Muun muassa Pohjoismaissa yhteiskunnan sekularisaatio on edennyt varsin pitkälle. Lähde: wikipedia 

Uskonnollisuus

Vuonna 2010 tehdyn Eurobarometri-tutkimuksen mukaan Euroopan unionin asukkaista 51 prosenttia sanoi uskovansa jumalan olemassaoloon, 26 % jonkinlaiseen henkeen tai voimaan ja 20 % ei uskonut jumalaan tai henkiin.

Minä en hyväksy sitä, että uskonnon varjolla tehdään raakuuksia. Ihmisille ja eläimille. Jos rakastut ”vääräuskoiseen”, katkeaa kaula. Lapsiavioliitot, mihin kategoriaan ne kuuluvatkaan? Pedofiliaksi luokiteltavia, toki. Halal –teurastus, Koshir –lihan valmistus. Täysin käsittämättömiä tapoja tappaa eläin.

Naisen asema? Uskonto, kulttuuri, lait! Ihmisiä ja eläimiä tulee kunnioittaa. Kuten luontoakin. Jos on joku, joka ei sitä ymmärrä, pitää valistaa. Kouluttaa.

Minusta on hyvä, että opinahjoissa opetetaan eri uskontoja, tasapuolisesti, kunnioittavasti. Niitä vain on, paljon ja erilaisia. Kaikki ansaitsevat uskoa mihin haluavat tai olla uskomatta!

Suvaitsevaisuus kuuluu kaikille!

Hyvää joulua, perinteitä kunnioittaen,

Nina From

 

ps. kaikki eivät ole samanlaisia, et sinä, etkä minä.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: islam, kristinusko, pelko, halal, kosher

Turvallinen taksimatka -siitä maksan mielelläni säädellyn hinnan

Lauantai 24.10.2015 - Nina From

Paljon on vuosien varrella keskusteltu siitä, mitä taksikyyti maksaa Suomessa, mitä muualla. Suomessahan on aina kaikki kaikkein kalleinta, kertoo moni. Toiminta on liian säädeltyä, tietää useampi. Takseja ei saa silloin, kun pitäisi, miettii moni. Toisaalta niitä on ihan liikaa, jonkun mielestä. Ainakin taksit ovat pääsääntöisesti ihan väärässä paikassa, useat ajattelevat. Kuulostaako tutulta?

Kun olen taksia Suomessa käyttänyt, koskaan en ole pelännyt, olen voinut luottaa kyytini sujuvuuteen, oikeaan reitinvalintaan, hyvään laatuun autojen ja kuljettajien osalta sekä saatavuuteen ja tavoittavuuskanaviin. Pääsääntöisesti tykkään soittaa, kun on tarve tai tilata etukäteen, jos on matka tiedossa ja täytyy olla varma, että taksin saa hankalaan yö- tai ruuhka-aikaan. Olen myös voinut luottaa kustannukseen, joka palvelusta syntyy. Olipa kellonaika, matka, viikonpäivä tai paikka mikä vain. Näitä asioita ei voi hinnoitella, ne pitää vain olla juuri näin.

Sen sijaan olen pettynyt taksikyytiin joka kerta ulkomailla, Euroopassa (eteläisemmät maat), Lontoossa, Tukholmassa, Jenkeissä. Niin, oikeastaan ei ole maata, jossa taksia en olisi käyttänyt. Olen tullut lähes joka kerta huijatuksi matkan pituudesta, reitistä tai hinnasta. Luottamus on nolla. Joskus olen myös pelännyt.

Tyttäreni matkusti Tukholmassa (jossa on vapaa kilpailu) taksilla ystävien kera. Luuli, että taksikyydit ovat luotettavia, kohtuuhintaisia, eikä tarvitse pelätä tai tulla huijatuksi. Matka keskustasta laivalle maksoi järkyttävän summan. Nyt tietävät, miten ensi kerralla siellä toimitaan. Ei muuten ole ”yksittäistapaus”.

 

Hallituksen kärkihanke

Yksi niistä on ”Liikenteen digitaalisten palveluiden kasvuympäristön rakentaminen, liikenne palveluna. Hallitus ja liikenneministeri Anne Berner haluaa purkaa normeja. Taksialan muutoskin pitäisi saada aikaan entistä vähemmällä säätelyllä.”

”On todennäköistä, että hallitus vapauttaa Suomessa taksilupien saamista, joka on nyt tiukan säänneltyä. Vapaan kilpailun mallimaa on aivan lähellä. Ruotsi vapautti taksimarkkinat jo vuonna 1991. ”Pitkällä aikavälillä menemme vapaampaan suuntaan myös Suomessa. Ruotsin kaltainen kertavapautus johtaisi siihen, että pääkaupunkiseudulla olisi muutama iso taksiyritys, jotka palvelevat hyvin ja joukko villejä yrityksiä”, ennustaa Suomen suurimman taksiyhtiö Kovasen pääomistaja Heikki Kovanen. Hän toivoo hallittua asteittaista vapauttamista. Rysäys tuhoaisi alan kannattavuuden useaksi vuodeksi. Fågelviksgruppenin Oftedal uskoo, että jos Suomi vapauttaa taksimarkkinan, tapahtuu täällä sama kehitys kuin Ruotsissa. ”Autojen määrä nousee ja kuluttajahinnat laskevat. Syntyy suurempia yrityksiä, jotka taistelevat markkinoista. Hinnat laskevat, joten täytyy olla tehokas”, Oftedal sanoo.

 

Säätely, normit, tapa tehdä työtä

Minusta on äärimmäisen tärkeä olla sellaisessa kyydissä, jossa voin luottaa kuljettajan ammattitaitoon. Hän ajaa hyvin, sääntöjen mukaisesti, järkevimmän reitin mukaan, omaa kohtuulliset tavat (riittää että auttaa laukut autoon ja pois, tervehtii) antaa kuitin tarvittaessa (ainakin kysyy) sekä tietää, miten toimitaan. On käynyt riittävät koulutukset, osaaminen on kartoitettu asianmukaisella tavalla, Suomessa. Minua ei haittaa, vaikkei puhu samaa kieltä tai on jonkun värinen. Pääasia, että tietää minne mennään ja kohtelee hyvin. Navigaattorit on…itsellänikin. Katsoin taustaksi, mitä kuljettajaksi pääsyyn vaaditaan, Taksiliiton sivuilta.

”Taksinkuljettajalta vaaditaan tehtävän edellyttämä ammattitaito ja hänen on muutenkin oltava tehtävään sopiva. Ammattitaidon saavuttamiseksi kuljettajan on suoritettava taksinkuljettajan koulutus ja koe sekä asemapaikkaa vastaava paikallistuntemuskoe.” Hyvä!

Ala työllistää monipuolisesti –kasvaa voi myös yrittäjäksi

”Taksiala työllistää Suomessa noin 9000 yrittäjää, noin 5000 päätoimista kuljettajaa sekä huomattavan määrän satunnaisesti kuljettajana toimivia. Uusia, vakituisia työpaikkoja taksialalla aukeaa vuosittain noin 500. Näiden lisäksi satunnaisen työvoiman tarve on jatkuva. Jollain alueilla on ilmennyt viime vuosina puutetta osaavista ja motivoituneista työntekijöistä.

Joskus taksinkuljettajana aloittavan kohdalla kyse on myös elämänuran valinnasta. Taksiyrittäjät kasvavat taksinkuljettajista. Oman taksiyrityksen perustaminen edellyttää taksilupaa ja sen voi käytännössä saada vain henkilö, jolla on kokemusta taksinkuljettajan tehtävästä. Uusille yrittäjille on jatkuva tarve. Taksitoiminnan harjoittaminen Suomessa on luvanvaraista liiketoimintaa. Työkokemuksen lisäksi yrittäjäksi haluavalta vaaditaan mm. taksiliikenteen yrittäjäkokeen suorittaminen.

Taksinkuljettajan työ on ollut maailmalla Koskisen mukaan perinteisesti maahantuloammatti. Myös Suomessa maahanmuuttajakuljettajien määrä on lisääntynyt. Espoolainen taksiyrittäjä on päättänyt kouluttaa vastaanottokeskuksellisen pakolaisia taksinkuljettajiksi ja työllistää heidät. Taksiliiton toimitusjohtaja kiittelee yrittäjää rohkeasta ajatuksesta.”

 

Mistä hinta muodostuu ja onko taksi Suomessa kallis

Taksitaksan kustannustekijät: 44.5% palkat, 26.5% välilliset palkat, 4.9%  polttoaineet, 2.5% korjaus, huolto, renkaat, 7.2% pääoman poisto, 0.5% korot, 2.9% vakuutukset, 1.3% liikennöimismaksut, 3.8% ylläpito, 5.7% hallinto = 100%. Lähde: Tilastokeskus

Hintavertailuesimerkki arki kello 8.00: 20 km, 30 min, 5 min liikennevaloissa:

Taksi Helsinki (hinta säännelty): 40,62

Kööpenhamina (hinta säännelty): 48,71

Tukholma Kurir (hinta ei säännelty): 53,50

Oslo Taxi (hinta ei säännelty): 57,02

Tukholma TS (hinta ei säännelty): 58,64

 

Mielenkiintoinen yhteistyö taksien kanssa

Luin vastikään yhteistyöstä, joka on kiinnostava tapa tehdä yhteistyötä ja saada positiivista julkisuutta. Win-win –tilanne. ”It-johdon konsultointi- ja ohjelmistotalo Gofore lupaa uudessa rekrytointikampanjassaan hakea kiinnostuneet taksilla kotoa haastatteluun yhtiön Helsingin Kampin toimistolle. Goforesta kiinnostunut voi valita ketä hän haluaa haastatella, varata ajan kampanjasivun kalenterista ja tilata samalla taksin.”

 

Liiketoiminnan kokonaisvaltainen kehittäminen on ihan perusasia!

Kilpailutilanne, uhka on aina hyväksi. Jokaisen pitää silloin miettiä omia toimintojaan ja kehittää niitä. Asiakkaista on pidettävä entistä parempaa huolta, monipuolisuutta on lisättävä, uusia toimintamalleja suunniteltava.

Minä pidän nykyisestä Suomen mallista. Minusta myös säätely ja toiminnan tarkastaminen on tärkeää ja tarpeellista. Kustannustehokkuutta on toki löydettävä, mutta se kuuluu mielestäni jo yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen, joten sitä ei tarvitse ihmetellä. Kyllähän asiakkaat äänestävät jaloillaan, jos jokin ei täsmää.

Kyllä Suomeen investointeja tarvitaan, mutta ei millä hinnalla hyvänsä. Yhteistyön tekeminen on usein tapa tehostaa ja saada kasvua liiketoimintaan. Tänne ei voi tulla vain idealla, että kuoritaan kermat. On huolehdittava koko Suomen kuljetustoiminnasta, palvelutarpeesta. On mahdollistettava yrittäjyys myös muualla kuin PK-seudulla, muistettava tasapuolinen kohtelu, turvallisuus, toimittava luotettavasti. Lasten, vammaisten ja vanhusten kuljetuspalvelujen turvaaminen on tärkeää. Kyllä meillä pitää olla jatkossakin kaiken kattava 24/7 palveluverkosto.

Olisiko sinusta kuljettajaksi? Jaksaisitko sinä odottaa kyytiä keskellä yötä, yksin. Ottaa kyytiin humaltuneita ihmisiä, kuunnella kaikenlaista ”asiaa ja asiatonta”, kiukuttelua, nähdä sellaista, jota et välitä nähdä. Jaksaa painaa pitkää päivää tietämättä, paljonko tällä viikolla tienaat?

Mikä sinulle on säädellyn, turvallisen sekä hyvän palvelun oikea hinta?

 

Nina From

 

Alla linkkejä, joista voit lukea lisää aiheesta:

Kokonaisvaltaista tietoa liitolta: www.taksiliitto.fi

Pakolaisten kouluttaminen taksinkuljettajaksi: http://urly.fi/vRz

Ruotsinmallista artikkeli: http://urly.fi/vRA

Taksintilaussovellus: www.valopilkkutaksi.fi

Palvelukysely (Taloustutkimus 2014): http://urly.fi/vRB

 

2 kommenttia . Avainsanat: Taksi, Sääntely, Uber, taksiliitto, yrittäjä

Kyllä tähän maahan ihmisiä mahtuu! Samaa mieltä?

Lauantai 26.9.2015 - Nina From

Mahtuu kyllä. Mahtuu moneen muuhunkin maahan. Mutta kuka maksaa? Listaan:

-          kuljetukset

-          virkamiestyön

-          sijoittamiseen ja asumiseen liittyvät kustannukset

-          lääkärikulut ja lääkkeet, sairaanhoidon

-          kotouttamisen

-          mahdolliset käännytyskulut

-          ajankäytön, joka ihmisiltä kuluu asioiden vatuloimiseen sen sijaan, että keskityttäisiin työntekoon, opiskeluun, yhteistyön tekemiseen, myyntiin ja markkinointiin, vientiteollisuuden kasvattamiseen

-          oliko muuta?

Meidän lapset maksaa! Meidän lapset tulevat tekemään töitä, nyt syntyvät kuulemma 70 vuotiaaksi. Oletko sinä silloin mielestäsi vielä täysin työkykyinen ja tuottava, kuten nuorena? Vai oletko itse tuossa iässä sairaseläkkeellä, syrjäytynyt vai jollain lailla työkyvyttömäksi todettu, loppuun ajettu? Tällä tahdilla.

Puoli miljoonaa työtöntä. On eletty ja eletään velaksi. Vientiteollisuus on kutistunut rankasti. Teollisuutta ajettu alas ja tuotantoa siirretty muihin maihin. Tulee entistä enemmän työttömiä. Nuoret eivät saa ensimmäistäkään työpaikkaa. Pätkätyöt yleistyvät. Pelko kasvaa. Syrjäytyneiden määrä lisääntyy. On ollut ja on asunnottomuutta. Sosiaali- ja terveydenhuolto on osin puutteellista. Osa lapsista ja vanhuksista kärsii. Työssä käyvät tekevät entistä enemmän. Perheitä hajoaa. Sosiaaliturvaa heikennetään. Rikkaiden ja köyhien välinen kuilu kasvaa. Oman maan tuotanto vähenee. Ihmiset väsyvät, rahat ei riitä. Riitely pahenee. Syntyy negatiivisia ajatuksia, vaarallisia tilanteita, pahaa karmaa. Lista negatiivisista asioista ei loppuisi tähän. Tiedämme sen, jokainen.

Minne rahamme katosivat? Kuka ne kadotti? Ja millä aikavälillä? Miksi rahan virta jatkaa edelleen ulos maasta…osaan voimme vaikuttaa osaan emme.

Miltä tuntuu vanhuksesta? Miltä suomalaisesta? Onko täällä tasa-arvoinen kohtelu kaikkien meidän kesken?

Mikä vaikutus on sorrolla? Missä kulkee kenenkin raja? Kuka masentuu, kuka syrjäytyy, kuka radikalisoituu, kuka haluaa voittaa, kenestä tulee sankari, kuka rikastuu?

Miltä kouluaikainen kiusaaminen tuntui? Olla kiusaaja, kiusattu, sivustaseuraaja? Oliko silmälasit: rillirousku. Oliko puberteetti kasvoilla: paisenaama. Oliko pyöreä: läski. Oliko laiha: luikku. Oliko väärin pukeutunut: köyhä, tyhmä, idiootti…Sittemmin omien lasten koulumaailmasta nimittelyjä: homo, lesbo…Suu vaahdossa olemme kasvattamassa omia lapsiamme, ettei saa kiusata! No ei tietenkään saa. Ja tietenkin kasvatamme.

Samalla kun…itse aikuisina haukumme toisiamme, syytämme toisiamme ihan joka asiasta, olipa kyseessä koirienulkoilutus, pyöräily, ammattikuskien ajotapa, junaliikenne, kaupan myyjän naaman ”väärä” ilme, lastenvaunujen kanssa linja-autossa liikkuva, ulkonäkö kokonaisuudessaan –lihava, laiha, hiukseton, väärän värinen, vaatetukseen liittyvä aihe kuten mitä vaatetta missä saa käyttää tai olla käyttämättä –leijona-paita ”väärässä paikassa väärään aikaan väärässä seurassa” jne. tätäkin listaa voi jatkaa.

Eli ei meillä ole kuin se oma näkemys joka asiasta ja se näkemys, joka meillä itsellämme on, ja se on se ainoa oikea! Muut ovat väärässä ajatuksineen, väärässä maassa tai väärissä työtehtävissä. Väärässä joukkoliikennevälineessä tai väärässä mielenosoituksessa väärien ihmisten kanssa. Kaikki muut siis ovat väärässä. Ainakin, jos minulta kysytään. Ja jos ei kysytä, niin kerron sen jämäkästi, eikö vain! Hmmm. Mikä muuten on jokaisen ihmisen oma vastuu vaikuttamisesta, viestinnästä?

Ahdistus sentään!

Minusta me emme saa unohtaa sitä, mitä meillä aikuisilla, joilla on asiat jotakuinkin mallillaan: työ, auto, asunto, ruokaa, terveys… että meillä on asiat hyvin. Mutta, on Suomessa niitä, joilla ei ole asiat hyvin. Syrjäytynyt nuori maksaa miljoonan. Niin maksaa, mutta entä itse se ihminen, se yksittäinen nuori. Se voisi olla minun tai sinun. Olisiko suhtautuminen sitten eri? Ymmärrys eri? Teot ja sanat eri? Tai se lapsi, jota ei resurssien puutteen takia ajoissa oteta huostaan…kaikki muistanevat ”Enkeli-Eerikan”. Onko tilanne muuttunut, Suomessa parempaan lastensuojelun osalta? Entä vanhus, joka makaa yksin laitoksessa. Henkilökunnalla on resurssit niukalla, olleet ja tulevat olemaan. Ei ehdi syödä, ruoka otetaan pois. Ei vaihdeta vaippoja, kun säästetään. Ei ulkoiluteta, ei kosketa, ei, ei… Mikä on ihmisyyden merkitys? Missä on ihminen?

Kyllä suomalaiset ovat solidaarisia. Kilttejä ja kuuliaisia. Työtä tekeviä ja sitä haluavia. Auttavaisia ovat olleet kautta aikain. Vanhukset tätä maata verellään puolustaneet ja itsenäisyyden meille saaneet. Mieti: sinäkin olet juuri nyt siinä siitä syystä, että… joku on joskus tehnyt jotain sellaista vuoksesi, jota ei ikinä voisi kuvitella.

Lopuksi. Minusta jokaisen kannattaisi entistä enemmän pohtia ja tehdä sen eteen töitä, jotta saamme pidettyä perusasioista huolta, peruskoulutuksen tasosta, sosiaali- ja terveydenhoidon tason kohtuullisena, lisättyä työpaikkoja, edesautettua yrittäjyyttä, lisättyä investointeja Suomeen, viennin vetämään, maatalouden omavaraisuuden säilytettyä ja jopa lisättyä panoksia sinne, kehitettyä uutta myyntikelpoista tuotetta ja palvelua, jota halutaan ostaa hyvällä katteella. Lisää positiivisuuden listaa voisi jokainen toki tuottaa.

Positiivisemman ajattelun, käytännön kaupallisten tekojen, yhteistyön parantamisen voimaan uskoen ja puolesta puhuen,

Nina From

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maahanmuutto, työ, syrjäytyminen, yrittäjyys

Reilu kauppa on kannattavaa ihan kaikille!

Tiistai 1.9.2015 - Nina From

"Haluamme ansaita toimeentulon omalla työllämme emmekä olla vain avustuksen kohteina". Näistä sanoista alkoi Reilun kaupan liike, meksikolaisten kahvinviljelijöiden toiveesta tulla toimeen omalla työllään. Viljelijät ovat Reilun kaupan ytimessä. He ovat sekä tuottajia, että mukana Reilun kaupan organisaation päätöksenteossa.  Jokainen ostettu Reilun kaupan tuote auttaa viljelijöitä, heidän perheitään ja yhteisöjään.

Reilu kauppa tähtää köyhyyden vähentämiseen kaupan avulla.  

Reilulla kaupalla tavoitellaan maailmaa, jossa kehitysmaiden viljelijöillä ja työntekijöillä on mahdollisuus turvattuun ja kestävään toimeentuloon sekä mahdollisuus päättää itse omasta tulevaisuudestaan. 

  • Reilussa kaupassa tuotteesta maksetaan viljelijälle vähintään takuuhinta, joka kattaa ympäristön ja ihmisten kannalta kestävän tuotannon kustannukset. Takuuhinta on viljelijälle turvaverkko maailmanmarkkinahintojen heilahteluja vastaan. 
  • Suurtilojen työntekijät saavat vähintään lakien mukaista ja asteittain nousevaa palkkaa, asialliset työolot ja oikeuden liittyä ammattiyhdistyksiin. 
  • Takuuhinnan ohella maksetaan Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu koko yhteisön hyväksi yhteisöä kehittäviin hankkeisiin. Lisän käytöstä päätetään demokraattisesti. 
  • Reilu kauppa suojaa lapsia: lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty.
  • Ympäristön hyvinvoinnista huolehditaan. Viljely on ympäristön kannalta kestävää ja luonnon monimuotoisuutta vaalitaan.

11954819_896461123724785_4486090123473090329_n2.jpg

Reilu kauppa järjestää viljelijöille koulutusta, josta on heille hyötyä sekä viljelyssä että kaupankäynnissä. Kuva kaakaonviljelijöiden koulutuksesta Norsunluurannikolta. Kuva: Nabil Zorkot

Reilun kaupan sertifiointimerkki on tunnettu ja tuo lisäarvoa tuotteeseen

Merkki tuotteessa viestii vastuullisuudesta sekä ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnista. Suomalaisista 92 prosenttia tunnistaa Reilun kaupan merkin ja heistä 79 prosenttia osaa nimetä mitä se tarkoittaa (Taloustutkimus 2013).  Kuluttajat arvostavat läpinäkyvyyttä tuotantoketjussa, eettisyyttä, ympäristön hyvinvoinnin huomiointia sekä Reilun kaupan tuomia sosiaalisia hyötyjä viljelijöille ja koko yhteisölle.

Suomessa on myynnissä 1 760 erilaista Reilun kaupan tuotetta. Tuotteiden myynti kasvaa Suomessa joka vuosi. 2013 myynnin arvo oli 156,8 miljoonaa euroa, kasvua vuoteen 2012 oli 3 prosenttia. 

Reilu kauppa ry:llä on 31 jäsenjärjestöä. Reilun kaupan seurakuntia on 101, jossa on mukana kolme seurakuntayhtymää. Reilun kaupan kaupunkeja ovat: Espoo, Helsinki, Joensuu, Lohja, Pori, Tampere ja Riihimäki. Reilun kaupan kuntia ovat Utajärvi ja Kirkkonummi.

Reilun kaupan kaupunki Espoo

Espoon kaupunki on sitoutunut edistämään Reilua kauppaa ja tekemään omissa hankinnoissaan eettisiä valintoja. Espoo sai Reilun kaupan kaupungin arvonimen keväällä 2009 ensimmäisten kaupunkien joukossa Suomessa. Arvonimi edellyttää kaupungin lisäksi myös paikallisten oppilaitosten, työpaikkojen, seurakuntien ja yhdistysten yhteistyötä.

Reilun kaupan kaupungin kannatustyöryhmä

Reilun kaupan kaupungin kannatustyöryhmä vastaa arvonimen säilyttämisestä, yhteistyön kehittämisestä ja viestii Reilusta kaupasta kuntalaisille. Ryhmässä on edustajia kaupungin eri toimialoilta, Visit Espoosta, seurakunnasta, oppilaitoksista, nuorisovaltuustosta ja kaupunginvaltuuston poliittisista ryhmistä.

Siikaranta2pienempi.jpg

Kannatustyöryhmän puheenjohtajana toimii Tiina Elo (vihr.), varapuheenjohtajana Nina From (ps.) ja sihteerinä Helena Kyrki (Espoon kaupunki). Muut jäsenet ovat Tiina Ahlfors (vas.), Tiina Halttunen (kesk.), Eeva Hæggström (r.), Hanna Kiljunen (kok.), Helena Haapsaari (sd.), Riitta Kotilainen (Espoo Catering), Hannele Meller (Espoon kaupunki), Antti Ruuskanen (Tapiolan seurakunta), Perita Siltanen (Nuorisovaltuusto), Sirpa Tuori (Omnia ruokapalvelut) ja Leena Yli-Piipari (Visit Espoo).

Tapahtumia Espoossa:

Olimme jakamassa suklaata, muistipelejä, tietoa Espoo –päivänä (29.8.) Omniassa. Tulevia tapahtumia, joissa olemme mukana, on mm.:

13.9. kello 11 -14.00 Kävele naiselle ammatti –tapahtuma, jossa Espoon naistenpankkilaiset kävelevät hyvän asian puolesta. Meitä kannatusjäseniäkin on paikalla. Jos haluat mukaan kävelemään, muutama paita on vapaana (ilmainen). Ota rohkeasti yhteys: helena.kyrki@espoo.fi  ja ilmoittaudu. Paikkoja rajoitetusti.

19.10. -25.10. Reilun kaupan viikko, jolloin Espoo Catering tarjoaa kouluille ja päiväkodeille lounaan jälkiruokana Reilun kaupan banaanit.

Vuoden aikana olemme tempaisseet jo monesti ja mainittujen lisäksi teemme työtä, jotta tunnettuus kasvaisi ja valintoja Reilun kaupan käytön lisäämiseksi syntyisi.

Minusta tämä on äärimmäisen oikea tapa auttaa kehitysmaiden sekä köyhimpien oloja, lisätä koulutusta ja hyvinvointia, luoda kestävää kehitystä sekä lisätä kaupankäyntiä ja yhteistyötä eri tahojen kanssa. Kaikki voittavat ja maailmaa muutetaan parempaan pala palalta.

Nina From

Linkkejä, joista lisätietoa:

www.reilukauppa.fi

http://www.espoo.fi/fi-FI/Espoon_kaupunki/Tietoa_Espoosta/Reilu_Espoo

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Reilu kauppa, köyhyys, kehitysmaa, avustus, järjestö

Vanhemmat kirjoitukset »