Kerjääminen ja kaupustelu kielletty!

Lauantai 12.4.2014 - Nina From, PS Espoo


Muistatko aikaa, jolloin tähän kiinnitit huomiota? Kirjoitus löytyi useimmiten kerrostalojen porraskäytävän info-seinältä tai nimi- ja kerroslistan läheltä. Itse muistan nähneeni usein tämän tekstin, kun vierailin mummillani tai kävin kavereillani tai muuten kylässä tai ihan vain menin ja tulin kotiini, Helsingissä. Nuo sanat ja lause ovat syöpyneet hyvinkin päähäni, ihan kuten pitkään mieleen painetut mainokset ”Ajatar on Forumissa…” tai ”Vestio vaatettaa…” tai ”Saarioisten”…

Vieläkö on porraskäytävissä nähtävissä tuo lause? Kaduillamme sitä ei näy ja seuraukset ovat negatiiviset. Negatiiviset siksi, koska emme vieläkään tiedä, vuosien pohdintojen jälkeen, onko heidän hyvä antaa kerjätä Suomessa vai ei. Annanko rahaa heille eli teen hyvää vai huonoa. Miksi heidän määränsä lisääntyy vuosi vuodelta? Onko rikollisuus kasvanut kuitenkin?

Minun tekee pahaa. Ihan joka kerta, kun näen kerjäläisen. Olipa kyseessä nuori tai vanha, mies tai nainen. Pakko kääntää pää pois. Vaikka ongelma ei siten katoakaan. Matkoilla olen nähnyt ja tiedän myös sen, että seuraavaksi tulevat ihminen ja koira/eläin –kerjäläiset. Sitten saapuu aikuinen ja lapsi-kerjäläiset (lapsi makaa, leikkii, on huumattu, ryöstetty, oma lapsi, kenen ja missä kunnossa?). On ja tulee raajarikkoisia kerjäläisiä, aikuisia ja lapsia. Mitä sitten tehdään?

Tässä vaiheessa me Suomessa vielä ja edelleen mietimme, mitä pitää tehdä. Sitten, kun näitä edellä mainittuja tulee, sitten onkin jo myöhäistä pohtia, pitäisi jo toimia. Ne tulevat jäädäkseen. Ja varmasti osa on järjestäytynyttä rikollisuutta.

Miten maaseutu? Onko siellä turvallista asua, naapuri ei välttämättä ole lähietäisyydellä. Joku tulee autolla ovelle ”myymään” jotain, tunkeutuu sisään, ryöstää. Tai sitten ei. Jotakuta saattaa kuitenkin jo nyt pelottaa. Soitetaan poliisille, vaan eihän heitä saa niin nopeasti paikalle. Ei ole resursseja.

Entä Suomen lainsäädäntö: tullaan Suomeen, leiriydytään, minne sattuu, roskataan lähtiessä. Miten mahtaa olla: idässäpäin kuulemma vapaat liikkujat saattavat tupsahtaa ongelle jonkun omistaman mökin laiturille. Tai pulahtaa uimaan jonkun omistaman rannan vesistöön. Esimerkiksi.

Entä kauppojen varkaudet, kultasepänliikkeiden ryöstöt, katuryöstöt entä teräs- ja kuparivarkaudet? ”Punkaharjulaisen yrityksen pihasta vietiin lauantai-iltana 100 000 euron edestä terästä. Poliisi kuvailee tekoa ammattimaiseksi.” ”Finlandia-talon edustalta varastettiin useita kuparikaiteita heinäkuussa. Nyt loputkin ulkokaiteet on varastettu. Yli 40 vuotta sitten suunniteltujen kaiteiden arvo on toistakymmentätuhatta euroa kappaleelta, mutta sulatettuna tai romumetallina arvo on korkeintaan tuhat euroa.”

Ja sitten tämä Suomen lainsäädäntö, jonka heikkoutena mm. on se, että esim. ihmiskaupasta, parittamisesta kiinni jääneet saavat aivan liian lievät tuomiot. Ja saavat suorittaa tuomionsa hyvissä olosuhteissa, Suomen vankiloissa.

”Miehet parittivat Suomeen houkuttelemaansa, väkivaltaisesti kohtelemaansa ja nälässä pitämäänsä tyttöä Helsingin kaduilla keväällä 2012. Aaltosen mukaan Suomella olisi teoriassa oikeus lähettää tuomitut kärsimään rangaistuksena kotimaassaan, mutta nämä pystyvät valituksilla estämään tämän toteuttamisen.

– Käytännössä siis tämäkin tuomio on suorastaan kutsu tulla harjoittamaan ihmiskauppaa Suomessa. Pahin mitä voi käydä on lyhyehkö aika vankilassa, jossa tienaa päivärahoina saman verran kuin rehellisessä työssä romaniassa. Muun muassa Ylen MOT-ohjelma on kertonut, että suomalaisten vankiloiden suhteessa korkea palkkataso ja vankiloiden hyvät olot voivat osaltaan houkutella itäeurooppalaisia rikollisia Suomeen. Suomalaisessa avovankilassa vangin minimipalkka on korkeampi kuin esimerkiksi työntekijöiden yleinen minimipalkka Virossa. Törkeän ihmiskaupan rangaistusasteikko, 2–10 vuotta. Helsingin Sanomien mukaan miesten uhriksi joutunut romanialaistyttö oli ennen lähtöä varmistanut miehiltä erikseen, ettei hän joudu Suomessa prostituoiduksi. Miesten lupauksesta huolimatta totuus oli, että tytöllä oli kahden kuukauden aikana päivittäin noin viisi asiakasta.”

Vapaa liikkuvuus, kerjäläisten salliminen, päätöksenteon hitaus, vastuun oton vaikeus. Suoranainen välinpitämättömyys ja silmien ummistaminen todellisuudelta. Jos ei halua kohdata todellista ongelmaa, voi ehdottaa vaikka seuraavaa (eräs kansanedustaja ehdotti tv-haastattelussa): ”annetaan kerjäämiselle mahdollisuus vain tietyillä alueilla.” Anteeksi kuinka? Siis millä alueilla ja kuka sitä valvoo ja miten?

Minusta jokaisen maan tulee hoitaa omat kansalaisensa ja heidän asiansa siten, että kerjuulle ei tarvitse lähteä. Miksi esim. Romania ei ole saanut omia ongelmiaan hoidetuksi? Ketä kiinnostaa se, että ihmiset ovat ko. maassa eriarvoisessa asemassa? Kyse on sentään EU-maasta. Mutta Ukrainaa sen sijaan autetaan (Suomi hyväksyi juuri tukipaketin! Paljonko Ukrainan karkotettu presidentti veikään maan rahoja mennessään?50 mrd?) ja Suomi auttaa! Miksi?

Katsokaapa Italian tilannetta. Afrikasta, Syyriasta tulijoita riittää. USA:n virtaa meksikolaisia, päivittäin. En kadehdi yhtään. Mutta en halua, että meillä nämä asiat myöskään riistäytyvät käsistä. Stoppi pitää laittaa niin kauan, kuin tilanteet on hallittavissa.

Itse kannatan kerjäämisen täyskieltoa. Niin ikävältä kuin se kuulostaa ja onkin. Minä en halua rikollisuuden lisääntymistä, minä en halua ihmiskauppaa, minä haluan, että tänne tulevat toimivat meidän asetusten ja lakien mukaisesti, minä en halua tänne epämääräistä rikollisuutta, toimintaa, roskaajia. Meillä on riittämätön määrä resursseja, poliisit, sosiaalipuoli yms. Me emme ole hyvinvointivaltio, joka voi pelastaa kaikki tänne saapuvat hoitoa ja ruokaa, rahaa yms. perustarpeita vaativat ihmiset. Olen pahoillani, mutta näin on.

Päättäjiltä toivon pikaisia päätöksiä. Aloitettakoon kerjäämisen täydellisestä kieltämisestä ja jatkettakoon seksin täydelliseen osto- ja myyntikieltoon. Ei viisumivapaudelle! Kiitos!

Nina From

 

 

 

Avainsanat: Ukraina, Romania, kerjäläiset, kaupustelu, ihmiskauppa, viisumipakko


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini