Suomi sai merkittävän koulutusvientihankkeen Kosovoon

11.08.2013

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia ja Espoon kaupungin sivistystoimi ovat voittaneet tarjouskilpailun Kosovon perusopetuksen kehittämisestä. Omnia kumppaneineen kehittää kolmevuotisessa hankkeessa opetuksen laatua ja tukee uuden opetussuunnitelman käyttöönottoa Kosovossa. Hanke on neljän miljoonan euron budjetillaan poikkeuksellisen suuri opetussektorin EU-rahoitteinen Twinning-hanke.


Vuonna 2008 itsenäistyneen Kosovon koulutussektorin uudistamisen keskeisiä tavoitteita ovat tasa-arvon edistäminen, työllisyyden parantaminen ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Hanke jatkaa Suomen ja Kosovon välistä lämminhenkistä yhteistyötä. ”Olemme olleet vahvasti tukemassa Kosovon valtion rakennusta ja koulutuksen kehittämistä, ja nyt työtä jatketaan yhä kasvavassa määrin Twinning-hankkeilla. Tämä voitettu hanke on ensimmäinen opetussektorin Twinning-hanke Kosovossa. On todella hienoa, että juuri Suomi sai sen”, iloitsee Twinning-hankeasiantuntija Heidi Lempinen ulkoasiainministeriöstä.


Opetussuunnitelman käyttöönoton lisäksi hankkeessa saatetaan koulutuksen uudistukset alueelliselle ja kuntatasolle, koulutetaan opetusministeriön henkilökuntaa, laaditaan suunnitelma oppimisympäristöjen uudistamisesta ja koordinoidaan siihen liittyviä hankintoja. Myös opettajankoulutusta kehitetään.


Näkyvyyttä suomalaiselle osaamiselle


Kosovon uusi opetussuunnitelma on syntynyt kansainvälisenä yhteistyönä, ja Suomi–Itävalta-konsortio valittiin tukemaan paikallisia viranomaisia uudistuksissa. Valintaan vaikutti verkoston tarjoama ylivoimainen asiantuntemus.


Hanke tarjoaa erinomaista näkyvyyttä suomalaiselle koulutusosaamiselle ja antaa uudenlaista kokemusta myös kotimaassa tehtävään työhön. Espoo tunnetaan maailmalla koulutuksen erityisosaajana. ”Haluamme hyödyntää hankkeesta saatavan kansainvälisen kokemuksen. Saamme paljon uusia kontakteja ja osaamista omaan työhömme. Kansainvälisenä kaupunkina arvostamme myös kokemusta muista kulttuureista”, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoo.


Hankkeesta vastaavat Espoon kaupungin sivistystoimi ja Omnia. Kumppaneina mukana ovat itävaltalainen KulturKontakt Austria sekä useita suomalaisia koulutusalan toimijoita. Kosovossa hanke sijoittuu koulutuksesta vastaavaan ministeriöön (Ministry of Education, Science and Technology). Hankkeessa ovat mukana myös Pristinan yliopisto sekä Kosovon alueelliset koulutusviranomaiset. Hankkeen projektijohtajana toimii Espoon kaupungin sivistystoimen johtaja Sampo Suihko.


Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnialla on meneillään koulutusvientiin liittyviä kansainvälisiä projekteja myös Egyptissä, Saudi-Arabiassa, Qatarissa ja Sambiassa.


Lisätietoa:
·         Oppimiskumppanuuksien johtaja, Mervi Jansson, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia p. 043 820 0152
·         Hankkeen projektijohtaja, sivistystoimen johtaja Sampo Suihko, Espoon kaupunki,
p. 050 551 8119
·         Twinning -hankeasiantuntija
Heidi Lempinen, Ulkoasiainministeriö,
p. 0295 350 669 http://www.formin.finland.fi > EU<http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15619&contentlan=1&culture=fi-FI> > EU:n laajentumis- ja naapuruushankkeet - Twinning ja TAIEX<http://formin.finland.fi/public/default.aspx?nodeid=15629&contentlan=1&culture=fi-FI>
·         www.omnia.fi<http://www.omnia.fi>, www.innoomnia.fi<http://www.innoomnia.fi>

04.09.2019Tekoäly kuuluu kaikille! Lue lisää Tekoälyrekasta!
14.05.2019Kulttuurilautakunnan päätöksiä 14.5.2019
23.03.2019Maailman teatteripäivä
11.03.2019Taike jakoi eri taiteenaloille toiminta-avustuksia 9,6 miljoonaa euroa
23.12.2018Eroni puolueesta
03.11.2018Ravintola Henricus voitti Luomu SM -kilpailussa
21.10.2018Kulttuurin ja taiteen etujärjestö Kulta aloittaa toimintansa
29.08.2018Omnia satsaa vahvasti alueen elinvoimaisuuden ylläpitämiseen
10.06.2018Tapiolan keskukseen uusi korkeatasoinen hotelli
30.05.2018Omnialle kaksi hopeamitalia Taitaja2018 -kisoissa

Siirry arkistoon »