EI viisumivapaudelle!

Sunnuntai 1.9.2013 - Nina From, PS


Miksi pitäisi? Mitä hyvää se Suomelle tuo? Miksi Latvia ja Liettua haluavat pitää kiinni viisumipakosta venäläisten osalta? Miksi meillä on Venäjälle viisumipakko?

Keskustelin jokunen aika sitten hyvän ystävättäreni kanssa venäläisistä. Hän asuu Lappeenrannassa ja on töissä erään kauppaketjun myymälässä, ollut jo pitkään. Kysyin hänen mielipidettään asiaan: venäläisille viisumivapaus. Hän vastasi topakasti: ei kiitos. Hänen mielestään ne venäläiset, jotka Lappeenrantaankin tulevat, ostavat kyllä todella paljon, joka on kaupankäynnillemme positiivinen asia. Mutta totesi samalla, että eihän siinä ole mitään järkeä, että sieltä kaikki olisivat tervetulleita. Ne, jotka tulevat, ovat saaneet tuloonsa hakemalla viisumin, luvan. Ovat oikein tervetulleita, siis.

Keskustelin myös kesällä, käydessäni Savonlinnassa, muutaman sikäläisen henkilön kanssa. Toinen oli vuosia työskennellyt majoitus- ja virkistyspalveluja tarjoavassa yrityksessä, jossa mm. hoidetaan vanhuksiamme, veteraaneja sekä muita henkilöitä, lähinnä työkyvyn nostamiseen liittyvillä menetelmillä. Hän kertoi, että venäläisten määrä on suuri, mutta ei liian iso. He ovat kyllä tervetulleita ostamaan palveluita ko. yrityksestä. Hän oli kuitenkin sitä mieltä, että kaikki venäläiset eivät ole tervetulleita ilman viisumia.

Toinen yrittäjä oli avannut kesällä lahjatavaraliikkeen, sielläpäin. Kysyin hänen mielipidettään. Koska hän oli tuore yrittäjä, hän toki toivoi, että kauppa kävisi jatkossa paremminkin. Hänellä ei ollut erityistä mielipidettä asiaan. Minullepa tuli mieleen ja sanoinkin: jos tänne jatkossa saa tulla ilman viisumia, voisiko kuvitella, että sen ihmisvirran mukana tulee myös rikollisuutta? Pitäisikö hänen miettiä, että laittaako kalterit ikkunoihinsa (liikkeen ikkunat sijaitsivat katutasossa) ja asentaa hälyttimet. Hän kyllä hieman pelästyi ajatusta. No, ajattelin olla pelottelematta tuon enempää ja toivotin kaupallista tulevaisuutta.

Niin, ajattelemme varmasti usein sitä, että jos Venäjältä tulisi ihmisiä enemmänkin, se tekisi hyvää bisneksellemme. Tottahan toki kaupankäynti lisääntyisi. Mutta mitä muuta? Hyvää toki olisi se, että koteihin ostettaisiin enemmän turvalaitteita: työtä ja kauppaa. Ostettaisiin enemmän vartijapalveluita: työtä ja kauppaa. Ostettaisiin enemmän muita oman kodin tai yrityksen suojaamiseen liittyviä välineitä: työtä ja kauppaa.

No mitä huonoa voisi sitten seurata? Jos meidän nykyiset resurssit, raha ja henkilöstö, eivät riitä turvaamaan tämän päivän lakien noudattamista, miten ihmeessä jatkossa meillä olisi kykyä vastata kasvavaan rikollisuuteen, ihmiskaupan lisääntymiseen, huumekaupan kasvuun, salakuljettamisen lisääntymiseen tai muuhun sellaiseen, jonka kaitsemiseksi tarvitaan poliiseja, tullimiehiä, rajavartioita, huumekoiria tai muita lainvalvojia, tutkijoita, tuomareita yms., jotka jo nyt ovat liian vähissä!

Miten valvotaan liikennettä: millaisella kalustolla tänne tultaisiin? Miten valvotaan lisääntyvää liikennettä tai liikennerikkomuksia? Miten saataisiin liikennerikkomuksista aiheutuvat sakot maksatettua, jos ei ole kontrollia niistä henkilöistä sekä autoista, jotka maahamme tulevat?

Entä lainsäädäntö? Meillä ja Venäjällä on varmasti erilaisia lakeja. Meillä molemmilla on myös erilaiset tavat hoitaa asioita, liittyen laillisuuteen tai laittomuuteen. Miten korruptio? Jos tälläkään hetkellä ei viranomaisten välinen yhteistyö toimi edes EU-maiden välillä siten, kuten ideaalitilanne on, miten olisi meidän ja Venäjän välisen yhteistyö ja sen sujuvuus? Onhan lähiaikoina jo ollut hyvä esimerkki lastenhoidosta, lastensuojelun erilaisuudesta maidemme välillä. Ei vain ole yhteistä näkemystä.

Entä ihmiskauppa. Kyllä Venäjällä varmasti on tänne haluavia tulijoita, sekä omaehtoisesti tulevia, että ihmiskaupan uhreina joutuvia. Suomihan on jopa läpikulkumaa Eurooppaan. Näitä esimerkkejä toki on ollut, jotka ovat onneksi jääneet kiinni. Mutta paljon tavaraa ja ihmisiä kulkee maamme kautta, muihin maihin.

No, omalta osaltani olen siis sitä mieltä, että viisumivapautta ei tule missään tapauksessa antaa Venäläisille. Ne, jotka tänne siis viisumilla pääsee, ovat äärimmäisen tervetulleita.

Syyskuisin miettein,

Nina From

PS Espoo

Avainsanat: viisumi, viisumivapaus, Venäjä, venäläiset, rikollisuus, lait, poliisi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini