Aikuisten osaamiskeskus

26.03.2014

Espoo tiedottaa 24.3.2014

Espoon seudulle ainutlaatuinen aikuisten osaamiskeskus – työväenopisto, aikuislukio ja ammatillinen koulutus yhteen

Uudenlainen aikuiskoulutuksen keskittymä yhdistää neljä aikuiskoulutusorganisaatiota: Espoon suomenkielisen työväenopiston, Espoon aikuislukion sekä Omnian aikuisopiston ja oppisopimustoimiston. Osaamiskeskus perustetaan Espoon koulutuskuntayhtymä Omnian yhteyteen. Opetusministeri Krista Kiuru on vahvistanut Omnian uuden järjestämisluvan, joka kattaa nykyisen järjestämisluvan lisäksi suomenkielisen vapaan sivistystyön koulutuksen ja aikuislukiotoiminnan.

Uusi osaamiskeskus aloittaa toimintansa 1.1.2015. Työväenopiston, aikuislukion ja Omnian opiskelijoille tarjotaan jatkossakin samat, tutut palvelut. Työväenopiston palvelut tuotetaan lähipalveluina kaikilla Espoon suuralueilla kuten tähänkin asti ja toimintaa järjestetään mm. koulujen tiloissa. Myös suunnitteilla oleva aikuislukion sijoittuminen Matinkylään mahdollistaa paremmat aikuiskoulutuksen edellytykset.

Espoon työväenopiston yhteydessä toimiva ruotsinkielinen työväenopisto (Arbis) jatkaa Espoon kaupungin sivistystoimessa osana ruotsinkielisiä sivistyspalveluja.  Palvelukokonaisuutta on jo lähdetty kehittämään, kun kuluvan vuoden alusta svenska rum -tulosyksikössä ryhdyttiin varhaiskasvatuksen ja opetuksen lisäksi koordinoimaan ruotsinkielisiä nuoriso- ja kulttuuripalveluja. Ruotsinkielisen työväenopiston toiminnan siirtäminen samaan yhteyteen monipuolistaa ja vahvistaa ruotsinkielisten sivistyspalvelujen tarjontaa. Yhteistyö uuden osaamiskeskuksen kanssa säilyy tiiviinä.

Uudistuksen lähtökohtana ovat kuntalaisia ja oppijoita mahdollisimman hyvin palveleva kokonaistarjonta ja henkilökohtaiset oppimispolut. Asiakkaan näkökulmasta aikuiskoulutuksen laaja kirjo on jatkossa tavoitettavissa yhden luukun palveluna. Työväenopiston, aikuislukion ja Omnian kokonaisuus tarjoaa laajat oppimispalvelut eri-ikäisille ja erilaisille oppijoille, monipuolista ohjaus- ja neuvontapalvelua sekä joustavia mahdollisuuksia yhdistää esimerkiksi harrastustoimintaa ja opintoja mielekkäiksi kokonaisuuksiksi. Ratkaisulla edistetään myös aikuiskoulutuksen monikulttuurisuutta.  Nykyisin maahanmuuttajille suunnattua opetusta annetaan niin aikuislukiossa, Omniassa kuin työväenopistossa. Uudistuksen tavoitteena on tunnistaa ja ottaa paremmin huomioon maahanmuuttajien aikaisempi osaaminen ja parantaa koulutuksen osuvuutta. 

Jatkossa yli 1500 opettajaa, kouluttajaa, tuntiopettajaa ja muuta henkilöstöä palvelee vuosittain yli 40.000 oppijaa ja opiskelijaa sekä alueen työ- ja elinkeinoelämää. Henkilöstölle vahva yhteenliittymä tarjoaa hyviä kehittämis- ja kehittymismahdollisuuksia. Toimintaa voidaan tehostaa mm. yhteisten tilojen käytöllä ja opettajien laajemmalla yhteistyöllä. Suomenkielinen henkilöstö siirtyy uuden osaamiskeskuksen palvelukseen ja ruotsinkielinen henkilöstö siirtyy svenska rum -tulosyksikön palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

-       Koulutusmuotojen yhdistäminen mahdollistaa elinikäisen oppimisen ja sivistyksen, joka täydentää luontevasti ammatilliseen tutkintoon johtavaa koulutusta sekä lisä- ja täydennyskoulutusta. Ihmisen osaaminen koostuu monenlaisista tiedoista, taidoista ja kokemuksista  - näiden rikastuttamiseksi uusi toimintamalli antaa mainiot edellytykset, toteaa Espoon sivistystoimenjohtaja Sampo Suihko.

-       Tärkein kysymys muutoksessa on, kuinka voimme jatkossa palvella asiakkaitamme entistä paremmin elinikäisen oppimisen tiellä, lisää kuntayhtymän johtaja Tapio Siukonen.

Palvelutarjontaa rakennetaan yhdistyvien yksiköiden henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa sekä eri sidosryhmien kanssa. Muutoshanke toteutetaan vuosien 2014–2016 aikana. Muutokseen yhdistyy opetus- ja kulttuuriministeriön tavoite uudistaa niin ammatillisen koulutuksen kuin vapaan sivistystyön järjestämisluvat vuoteen 2017 mennessä. Myös opiskelijamäärien ennakoidaan kasvavan ja valtakunnalliseen rahoitukseen on odotettavissa merkittäviä muutoksia

Espoon seudun koulutuskuntayhtymän muodostavat Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi. Kirkkonummella ja Kauniaisilla on omat kansalaisopistonsa, ja ne jatkavat omina oppilaitoksinaan. Kirkkonummi järjestää aikuislukiokoulutusta, joka myös jatkaa toimintaansa entiseen tapaan. 

Lisätietoja:

sivistystoimenjohtaja Sampo Suihko, Espoon kaupunki, 050 551 8119

kuntayhtymän johtaja Tapio Siukonen, Omnia, p. 044 369 6600

20.06.2021Kulttuurilautakunnan päätöksiä 15.6.2021
03.06.2021Omnian Virtuaalinen Kevätjuhla 4.6. klo 17.00-18.30
14.04.2021Kulttuurilautakunnan päätöksiä 13.4.2021
30.03.2021Kulttuurilautakunnan päätöksiä 30.3.2021
13.02.2021Kulttuurilautakunnan päätöksiä 9.2.2021
05.01.2021Kulttuurilautakunnan päätöksiä 8.12.2020
18.11.2020Kulttuurilautakunnan päätöksiä 17.11.2020
27.10.2020Omnian opiskelijoille kunniamaininta Oma kädenjälkeni -videokilpailussa
11.10.2020Sellosalin syksy: turvallisia elämyksiä ja tiimissä uusia kasvoja
20.09.2020Kulttuurilautakunnan päätöksiä 15.9.2020

Siirry arkistoon »