Etäopetus on vaatinut luovuutta ja pitkiä päiviä

29.04.2020

Reilu kuukausi sitten oltiin ennennäkemättömän tilanteen äärellä. Koronaviruksen leviämistä hidastavat toimenpiteet sulkivat opettajat ja opiskelijat etäopetukseen ja -opiskeluun. Tarvittiin nopeita ratkaisuja ja sopeutumista, jotta opetus saatiin jatkumaan keskeytyksettä.

Kun tieto etäopetukseen siirtymisestä tuli, Omnian pedagogiset päälliköt lähtivät yhdessä IT-palveluiden kanssa  valmistelemaan mallia, jolla pystyttäisiin tukemaan opettajia etäopetuksen järjestämisessä. Syntyi Etäopetuksen ja ohjauksen tuki-tiimi Teamsiin. Tiimin kautta alettiin järjestämään koulutuksia ja ohjausta opetushenkilöstölle sekä luotiin keskustelukanava, jossa voi kysyä neuvoa ja jakaa hyviä vinkkejä.

Pedagogiset päälliköt Katja Österberg ja Taru Kekkonen kertovat ensimmäisellä viikolla tiimin toimintaan osallistuneen 533 työntekijää, joka on reilusti yli puolet koko henkilöstöstä. Koulutuksia on järjestetty muun muassa aiheista Teams, Collaborate ja Padlet. Myös virtuaalisessa opehuoneessa voi käydä iltapäivisin juomassa kahvit.

Ensimmäisen viikon jälkeen osallistujamäärät ovat tasaantuneet, mutta edelleen koulutuksille on kysyntää. Koulutuksia järjestetään päivittäin eri teemoista sen mukaan, mille on tarvetta.

Hoitotyön opetusta etänä – pitkiä päiviä ja luovia ratkaisuja pilke silmäkulmassa

Sosiaali- ja terveysalan opettaja Sirkku Latvio kertoo, ettei hän ollut aiemmin opettanut etänä ja päätti opetella yhden asian kerrallaan. Ensimmäisenä hän opetteli Moodlen Collaborate-virtuaaliluokan käyttämisen, jossa pystyy pitämään virtuaalisia oppitunteja.

Latvio kertoo päivien venyneen keskimäärin kymmentuntisiksi ja töitä on tehty iltaisin ja viikonloppuisinkin. Nyt kuukauden jälkeen alkaa tilanne vihdoin helpottamaan, kun opetus on saatu sovellettua etäopetukseen ja suunniteltutyökalut ovat tulleet tutummiksi.

Samoilla linjoilla on Sosiaali- ja terveysalan opettaja Virpi Heikkinen, jonka mielestä olisi ollut hyvä rauhoittaa siirtymäaika etäopetukseen siirtymiselle ja uusien asioiden oppimiselle. Etäopetukseen siirtymiseen kun sattui vuoden kiireisimmät viikot ja kaikki uuden opettelu piti tehdä viikonloppuisin. Toki poikkeustilanteessa priorisointi on ykkösasia ja tässä tärkeintä on ollut turvata opetuksen jatkuvuus. Hyvänä puolena on, ettei työmatkoihin mene aikaa yhtään, jolloin ajan on voinut hyödyntää lenkkeilyyn.

”Tämä on vaatinut hirveästi etukäteistyötä. Verkkototeutuksissa kaikki on suunniteltava etukäteen. Opettajana on pitänyt mukautua ja miettiä, käyttää paljon luovuutta”, kertoo Latvio. Esimies on kuitenkin ollut tukena ja koulutustakin on saanut riittävästi. Myös Oppiva.Omnia.fi:stä on löytynyt apua. Etäopetuksen ja ohjauksen tuki on tuonut mukanaan yhteisöllisyyttä kotona työskentelemiseen. Myös opiskelijat ovat olleet oikein innostuneita ja tehneet tunnollisesti vaaditut tehtävät, sanoo Latvio.

Heikkinen kertoo yllättyneensä siitä, kuinka osa tunneilla passiivisista opiskelijoista onkin ollut etäopinnoissa todella aktiivisia. Vaikka opiskelijat ovatkin hyvin heterogeeninen joukko – osa on kuin kala vedessä ja osa vaatii pidemmän aikaa omaksua asioita. Latvio pohtii, että jatkossa voisi suunnitella kurssin niin, että osa opiskelijoista olisi etänä ja osa läsnä, oman oppimisen mukaan.

Hoitotyön etäopinnoissa opiskelijat ovat päässeet kirjallisten tehtävien lisäksi pesemään perheenjäsenen hampaita ja syöttämään toista, pesemään omia kasvojaan aseptisessa työjärjestyksessä (puhtaasta likaiseen), kääntämään tajutonta henkilöä kylkiasentoon ja tekemään painesidettä. Tehtävistä on otettu kuvia tai videota ja palautettu opettajalle, joka on sitten antanut palautteen.

Tästä ajasta jää varmasti paljon hyvääkin perinteiseen arkeen, sanoo Latvio. 30 vuotta leikkaussalissa anestesiahoitajana antaa perspektiiviä siihen, ettei ole mitään hätää, vaikkei työkaluja heti osaisikaan käyttää niin hyvin – kukaan ei kuole jos esitys ei heti näy tai ääni kuulu. Ei tämän etäopiskelun kanssa tarvitse aina niin vakavaa olla, kunhan oppimistavoitteet saavutetaan jollain keinolla, lisää Latvio pilke silmäkulmassa.

20.06.2021Kulttuurilautakunnan päätöksiä 15.6.2021
03.06.2021Omnian Virtuaalinen Kevätjuhla 4.6. klo 17.00-18.30
14.04.2021Kulttuurilautakunnan päätöksiä 13.4.2021
30.03.2021Kulttuurilautakunnan päätöksiä 30.3.2021
13.02.2021Kulttuurilautakunnan päätöksiä 9.2.2021
05.01.2021Kulttuurilautakunnan päätöksiä 8.12.2020
18.11.2020Kulttuurilautakunnan päätöksiä 17.11.2020
27.10.2020Omnian opiskelijoille kunniamaininta Oma kädenjälkeni -videokilpailussa
11.10.2020Sellosalin syksy: turvallisia elämyksiä ja tiimissä uusia kasvoja
20.09.2020Kulttuurilautakunnan päätöksiä 15.9.2020

Siirry arkistoon »