Valtakunnallinen Koiranpäivä 24.4., tänäänkin!

Sunnuntai 24.4.2016 - Nina From


Olen tutustunut kolmen vuoden ajan sosiaalisessa mediassa erilaisiin eläinryhmiin. Erityisesti sydäntäni lähellä ovat olleet koirat, koska Pelastetaan koirat –tyyppisiä ryhmiä on todella paljon. Itse olen liittynyt ehkä kymmeneen eri Rescue –ryhmään ja sitä kautta päässyt auttamaan useita eri yhdistyksiä sekä yhteisöjä, joista suurin osa tekee vapaaehtoistyönä eläinten suojelu- ja auttamistyötä. Olen ostanut tuotteita, sukkia, koruja yms. eri ryhmien huutiksista, antanut pieniä summia rahaa sekä vienyt ja lähettänyt muutamia laatikollisia tavaraa hyväntekeväisyyteen.

Useat ihmiset Suomessa ja ulkomailla tekevät pyyteettömästi eläinsuojelutyötä, kutovat sukkia, ompelevat eläinten vaatteita, lahjoittavat tavaroita, koruja, yms. Järjestävät tapahtumia, myyvät tuotteita, hankkivat luvat ja hoitavat yhdistysten taloutta sekä toimivat yhteistyössä sopimiensa yhteisöjen, tarhojen sekä ”pelastajien” kanssa. Yrityksetkin osallistuvat lahjoittamalla ruokaa, leluja yms. Hienoa!

Mutta mitä tekevät sivistysvaltioissa elävät ihmiset? Pahoinpitelevät, laiminlyövät, jättävät heitteille, käyttävät kuin kertakäyttötavaraa, eläimiä. Järkyttävää.

Olen saanut ymmärrystä Espanjassa elävistä Galgoista. En ollut tiennyt, millaista pelkästään yhden rodun osalta, kohtelu voi olla.

”Rotua käytetään Espanjassa edelleen jäniksenmetsästyksessä. Espanjanvinttikoirien pitoon liittyy vakavia eläinoikeuskysymyksiä, sillä metsästyskauden lopussa useimmat koirat hylätään tai tapetaan, usein julmilla tavoilla kuten hirttämällä. Huonosti metsästäneet koirat hirtetään vanhan tavan mukaan matalammalle, jotta kuolema on hitaampi. Koiria poltetaan elävältä, hukutetaan ja hakataan. Arvioiden mukaan Espanjassa tapetaan ja hylätään kymmeniä tuhansia galgoja vuosittain.”

Tappotarhalta sohvaperunaksi kertoo yhden galgon tarinan: http://kuono.fi/galgo/

Freyan tarina on lyhyt ja surullinen, myös: Galguero yritti hirttää Freyan mutta ihmeen kaupalla tyttö pääsi irti hirttosilmukasta. Tästä on muistona arpi kaulassa. Freyaa yritettiin saada kiinni useita kuukausia ja galguero oli uhannut ampua tytön tämän nähdessään joten onneksi Freya saatiin kiinni ja pelastettua tarhalle. Tätä ennen Freya synnytti pennut kadulla jotka myös pelastettiin.

Katsokaahan lukuja:  epävirallisen arvion mukaan Espanjassa hylätään vuosittain jopa 500 000 koiraa. Aurinkorannikon alueella on kymmeniä koiratarhoja ja niillä on jatkuvasti tuhansia koiria.

Alueella lopetetaan noin 250 hylättyä koiraa viikossa kunnallisilla tarhoilla. Suurin osa koirista on terveitä, nuoria kodeissa lemmikkeinä olleita koiria. Koirien kerääminen tarhoille ja niiden lopettaminen ei poista ongelmaa sillä koiria hylätään jatkuvasti lisää.

Koirien hylkääminen ja kaltoin kohtelu on hyvin syvällä espanjalaisessa kulttuurissa ja perinteissä. Asenteissa on saatu muutosta aikaan valistustyöllä ja uusien sukupolvien kasvaessa, mutta työtä tilanteen parantamiseksi on vielä paljon - ja koiratarhat täysiä.

Huonoa koirien kohtelua on muuallakin: Venäjällä, Romaniassa, Kyproksella, Irlannissa…lohdutonta. Kammottavaa ovat myös koiratappelut, joita esim. Englannissa järjestetään.

Sinäkin voit auttaa, jos et adoptoimalla, niin osallistumalla koirapäivä –tilaisuuksiin, huutiksiin, lahjoittamalla rahaa esim. ottamalla kummikoiran ja toimimalla lentokummina. Tapoja on monia.

Jokainen eläin on arvokas!

Nina From

Linkkejä:

www.autetaanelaimia.fi

http://www.rescuemespain.com

Uusi elämä galgoille –fb-ryhmä

Suomessa kotia etsiviä koiria –fb-ryhmä

Espanjan katukoirat ry-fb-ryhmä

Kotia etsivät rescuet –fb-ryhmä

Suomalaiset kodinvaihtajakoirat –fb-ryhmä

HelppiJelppi –fb-ryhmä

sekä lukuisia muita ryhmiä löytyy googlettamalla

Avainsanat: koira, galgo, eläinsuojelu, laki


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini