Missä on Talvisodan henki?

Lauantai 4.1.2014 - Nina From, PS Espoo


Suomen vuotuinen miljardipotti uhattuna? – ”Autoilijat suuntaavatkin Viroon” –otsikko tänään uusisuomi.fi:ssä innoitti minut kirjoittamaan juuri tänään.

 

-suomalaisen yrittäjyyden todellinen tukeminen –poliitikkojen, lainsäätäjien todelliset teot?

-suomalaisen rohkeus ryhtyä yrittäjäksi –ja kyky?

-suomalaisen osaamisen kehittäminen –koulutus sekä kielitaito?

-suomalaisen asenne palveluammattiin –asiakas maksaa palkan?

-suomalaisen innostus ja halu menestyä –kyllä minä osaan -asenne?

-suomalaisten positiivinen suhtautuminen toisen menestykseen –oppia jenkeistä?

-suomalaisen kyky myydä sellaisia tuotteita ja palveluita sellaisille asiakkaille sellaisella hinnalla, että liiketoiminta on kannattavaa –kate kohdallaan?

-suomalaisen halu saada Oy Suomi Ab nousuun: itsensä ja toisten työllistäminen?

 

Suomeen saapuu aikavälillä 27.12-12.1. noin 400 000 venäläistä. Koko vuonna maassamme käyneiden venäläisten määrä ollee ennätyksellinen, n. 10,4 miljoonaa. Se on 8 %:a enemmän kuin viime vuonna. TAK (tutkimus- ja analysointikeskus) arvioi, että pelkästään Helsinkiin saapuu 100 000 venäläisturistia joulunpyhien jälkeen. He ostavat pk-seudulta tavaraa ja palveluita n. 30 miljoonalla eurolla. Ja mihin raha pääasiassa ohjautuu: shoppailuun, majoitus- ja ravintolapalveluihin, esim. autojensa huoltoon. He arvostavat suomalaista merkkihuoltoa ja luottavat työn laatuun. Lisää tämän kaltaista tarjontaa!

 

Esimerkki yrittäjyydestä: kirpputoripitäjästä luksuskauppiaaksi. Syyrialaisyrittäjä rikastui myymällä kiinalaista halpatavaraa venäläisille Kaakkois-Suomessa. Kyseessä on herra nimeltään Darwich. Hänellä on nyt kolme tavarataloa ja 200 työntekijää. Hän omistaa yksin kymmenien miljoonien eurojen liikevaihtoa pyörittävän yrityksen. Esim. luksustavaratalo Grande Orchidée, Lappeenrannassa, on ylellisesti sisustettu, ja tarjoaa vaatteita, kenkiä ja laukkuja erityisesti kohderyhmän, venäläisten makuun. ”Lähtökohta on myydä hinnalla, josta asiakas ei voi kieltäytyä”! Ja lopuksi hän toteaa: ”Olen ylpeä ja tyytyväinen siitä, että pystyn työllistämään ihmisiä ja rakentamaan yhteiskuntaa”. Rispect!

 

Kaiken kaikkiaan turistit jättivät viime vuonna rahaa Suomeen jopa 4,2 miljardia euroa. Se vastaa 8 %:a Suomen vientituloista. Siis yllä mainitun käsittämättömän venäläisturistien määrän lisäksi tänne tulee kuluttamaan rahaa japanilaisia, kiinalaisia sekä eurooppalaisia.

 

Mitä ihmettä täällä itketään ja ihmetellään? Siis Suomen vuotuinen miljardipotti  -kuinka niin vuotuinen? Eihän meille mikään ilmaiseksi tule. Ohi menee, jos ja kun annetaan mennä. Miten Suomen kilpailukykyä ja houkuttavuutta matkailumaana pidetään yllä tulevaisuudessa? Mitkä ovat meidän vahvuudet nyt ja tulevaisuudessa?

 

Viron matkailun suosion kasvua voidaan selittää esimerkiksi Venäjän talouskasvun hidastumisena, jonka myötä taloudellisesti epävarmempina aikoina turistit pyrkivät valitsemaan aiempaa edullisempia lomailu- tai ostosmatkailukohteita, Dobrowolski kirjoittaa. Alustavien arvioiden mukaan myös kaukomatkakohteet, kuten Turkki, Egypti, Thaimaa, Kreikka ja Espanja kasvattivat viime vuonna suosiotaan Suomea enemmän. Ovatko matkailupalvelut Suomessa Viroa heikompia? Ovatko Suomen ja Venäjän väliset rajajonot aiheuttaneet sen, että ”omilla autoillaan matkustavat pietarilaiset suuntaavat mieluummin Viroon, jossa rajan yli pääsee käytännössä jonottamatta ylitysajan etukäteen varaamalla?”. Viisumivapaus: sillä perustellaan, että matkailutulot kasvaisivat. Kysymys: voisivatko ne vielä kasvaa venäläisten osalta vai tuleeko enemmän kuluja? On myös mahdollista, Dobrowolski kirjoittaa, että Suomi on saavuttamassa lakipisteensä venäläisten matkailukohteena.

 

Miksi meillä on kaupat kiinni, kun asiakkaita on ja kauppa kävisi?

 

Viisumivapautta en kannata.

Kannatan kauppojen aukiolon vapauttamista.

Kannatan kilpailun kehittämistä.

Kannatan myynnin ja markkinoinnin sekä yrittäjyyskoulutuksen lisäämistä.

Kannatan asiakaspalveluasenteen ymmärryksen kasvattamista.

Kannatan kielikoulutuksen lisäämistä ja valinnan vapauttamista.

Kannatan myytävän tarjooman kehittämistä asiakkaille.

Kannatan kateuden kitkemistä.

Kannatan kannustamista.

Kannatan opiskeluun panostamista kaiken kaikkiaan.

Kannatan yrittäjyyden tukemista.

 

Mitä jos itse kukin ottaisi lusikan ihan omaan pikku kätöseen ja alkaisi toimia omalla tontillaan niin, että saadaan Oy Suomi Ab nousuun?! Minä kannatan!

 

Menestystä meille, vuodelle 2014 toivottaen.

 

Nina From

Avainsanat: yrittäjyys, turistit, venäläiset, kauppa


Kommentit

30.4.2014 11.15  Ossi Koski

syyrialaismies on rikastunut halpatyövoimalla tuotetuilla kiinalaisilla tuotteilla. no respect


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini