Paljonko olen säästänyt rahaa? 5 ja 2 vuotta -alkoholi ja tupakka

Sunnuntai 27.12.2015 - Nina From


Koska kaikkea mitataan usein rahassa, päätin itse tehdä pienen matemaattisen ”kevyt” -harjoituksen. Kyseessä on tilanne, jossa alkoholi ei ole puhutellut mitenkään ja tupakka, josta satunnaisesti nuuhkimalla hyvää, tuoretta savua, ilmaiseksi, ilmasta, pääsen itse sytyttämättä tupakkaa, eteenpäin.

Lasketaan alkoholittoman elämän osalta kulut/säästö esimerkiksi näin:

Viisi vuotta, 52 viikkoa:

kerran viikossa viinipullo ’a 20 euroa (1050e)

kerran kuukaudessa ulkona syönti ja ”pari” lasillista á 50 euroa (600e)

kerran kuukaudessa baarikierros kavereiden kanssa á 100 euroa (1200e)

”roskaruoka” kerran kuukaudessa, skumppakekkerit kerran kuussa, pienet nousujohteiset ”ostosreissut” kerran kuussa á 100 euroa

sisäänpääsyt kerran kuussa á 10 euroa

taksimaksut kerran kuussa á 70 euroa (840e)

bensakulut satunnaisiin kekkereihin, joissa lahjat ja muu osallistuminen á 70 euroa

Lasken vain alkoholin, ulkoilut ja taksikulut, en muita mainittuja tai mainitsemattomia kuluja.

Yhteensä: vuodessa 3 690 euroa, viidessä vuodessa 18 450 euroa.

 

Lasketaan tupakoimattomuuden kulut/säästö esimerkiksi näin:

Kaksi vuotta, 52 viikkoa:

joka päivä aski tupakkaa á 5 euroa.

Yhteensä: viikossa 35 euroa, vuodessa 1 820 euroa, kahdessa vuodessa 3 640 euroa.

Vuodessa ilman kumpaakaan ”ainesta” säästö yhteensä: 5 510 euroa! Mukava summa käytettäväksi esimerkiksi matkusteluun, uusiin asusteisiin, itsensä hemmotteluun ja hyvinvointiin, hyväntekeväisyyteen, parempilaatuiseen ruokaan tai mihin haluan.

 

Mitä muuta hyvää tässä on ollut?

Listaa: omalla autolla on edullista ja helppoa liikkua oman aikataulun mukaan. On mukavaa ollut toimia teini-ikäisten tyttärien kuljettajana, jos ovat olleet liikenteessä, ei ole ollut kapula-päiviä ts. ”hukkaan” mennyttä aikaa, muistaa asiat, puheet, tilanteet, henkilöt, paikat, itsekontrolli on kohtuullinen, elää terveellisempää elämää ainakin omasta mielestään, oman ajan ja itsensä hallinta hyvä, unen laatu parempi, maku ei erityisesti muuten edes viehätä. Listaa voisi jatkaa pitkään, mutta tupakoimattomuudesta vielä muutama asia: hermostuneisuus väheni oleellisesti (ei tarvitse miettiä seuraavaa hetkeä, jolloin on sovelias tai on mahdollista polttaa), saa liikkua vapaasti missä tilassa vain ilman vihamielisiä katseita tai jopa kommentteja, ei tarvitse etsiä paikkaa ja miettiä aikaa, koska tupakka loppuu ja pitää varmistaa saatavuus, tiettyjen tupakkalaatujen saatavuus (kapeat mentholit olivat suosikkeja) edelleen heikkeni Suomessa, hampaiden kunto, väri ja hengityksen ”laatu” paranee. Saisiko vielä olla muuta?

 

Alkoholi -faktaa:

Terveyshyödyt olemalla vaikka kuukauden tipattomalla: University College Londonin tutkijat seurasivat yli sataa nelikymppistä miestä ja naista, jotka olivat kuukauden ajan juomatta alkoholia. Tutkimukseen osallistuneiden verenpaine ja kolesteroli laskivat huomattavasti, heidän riskinsä sairastua diabetekseen tai maksasairauteen pieneni, maksavauriot vähenivät 12,5 prosenttia ja insuliiniresistenssi 28 prosenttia. Lisäksi heidän painonsa putosi. Myös kymmenen New Scientiest –lehden toimittajaa olivat tipattomalla kuukauden. Sinä aikana heidän maksansa rasvasta lähti 40 prosenttia ja painostaan keskimäärin kolme kiloa. Toimittajat kertoivat myös nukkuneensa paremmin.

Tämä tieto ei yllätä, sillä alkoholi heikentää unen laatua ja säännöllinen alkoholin käyttö estää stressistä ja rasituksesta palautumista. Jo toinen alkoholiannos voi heikentää yöunen palauttavaa vaikutusta, koska alkoholi siirtää eteenpäin syvän unen alkamista

 

Olenko tylsä? Toivottavasti en. Sitä arvioikoon muut. Onneksi on mahdollisuus itse valita omat ”kenkänsä”.

 

Hyvää alkavaa vuotta 2016 toivottaen,

Nina From

Linkkejä:

Kauppalehden artikkeli ”Alkoholi on tabu”: http://urly.fi/xWH

Tohtori.fi: ”Tipattoman tammikuun hyötyjä”: http://urly.fi/xWI

THL: Terveyshaitat: ”alkoholi, tupakka ja riippuvuudet”: http://urly.fi/xWJ

Stumppi.fi: ”Tupakansavu vahingoittaa terveyttä”: http://urly.fi/xWK

 

 

 

Avainsanat: alkoholi, tupakka, kulutus, säästö


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini