Paljonko olen säästänyt rahaa? 5 ja 2 vuotta -alkoholi ja tupakka

Sunnuntai 27.12.2015 - Nina From

Koska kaikkea mitataan usein rahassa, päätin itse tehdä pienen matemaattisen ”kevyt” -harjoituksen. Kyseessä on tilanne, jossa alkoholi ei ole puhutellut mitenkään ja tupakka, josta satunnaisesti nuuhkimalla hyvää, tuoretta savua, ilmaiseksi, ilmasta, pääsen itse sytyttämättä tupakkaa, eteenpäin.

Lasketaan alkoholittoman elämän osalta kulut/säästö esimerkiksi näin:

Viisi vuotta, 52 viikkoa:

kerran viikossa viinipullo ’a 20 euroa (1050e)

kerran kuukaudessa ulkona syönti ja ”pari” lasillista á 50 euroa (600e)

kerran kuukaudessa baarikierros kavereiden kanssa á 100 euroa (1200e)

”roskaruoka” kerran kuukaudessa, skumppakekkerit kerran kuussa, pienet nousujohteiset ”ostosreissut” kerran kuussa á 100 euroa

sisäänpääsyt kerran kuussa á 10 euroa

taksimaksut kerran kuussa á 70 euroa (840e)

bensakulut satunnaisiin kekkereihin, joissa lahjat ja muu osallistuminen á 70 euroa

Lasken vain alkoholin, ulkoilut ja taksikulut, en muita mainittuja tai mainitsemattomia kuluja.

Yhteensä: vuodessa 3 690 euroa, viidessä vuodessa 18 450 euroa.

 

Lasketaan tupakoimattomuuden kulut/säästö esimerkiksi näin:

Kaksi vuotta, 52 viikkoa:

joka päivä aski tupakkaa á 5 euroa.

Yhteensä: viikossa 35 euroa, vuodessa 1 820 euroa, kahdessa vuodessa 3 640 euroa.

Vuodessa ilman kumpaakaan ”ainesta” säästö yhteensä: 5 510 euroa! Mukava summa käytettäväksi esimerkiksi matkusteluun, uusiin asusteisiin, itsensä hemmotteluun ja hyvinvointiin, hyväntekeväisyyteen, parempilaatuiseen ruokaan tai mihin haluan.

 

Mitä muuta hyvää tässä on ollut?

Listaa: omalla autolla on edullista ja helppoa liikkua oman aikataulun mukaan. On mukavaa ollut toimia teini-ikäisten tyttärien kuljettajana, jos ovat olleet liikenteessä, ei ole ollut kapula-päiviä ts. ”hukkaan” mennyttä aikaa, muistaa asiat, puheet, tilanteet, henkilöt, paikat, itsekontrolli on kohtuullinen, elää terveellisempää elämää ainakin omasta mielestään, oman ajan ja itsensä hallinta hyvä, unen laatu parempi, maku ei erityisesti muuten edes viehätä. Listaa voisi jatkaa pitkään, mutta tupakoimattomuudesta vielä muutama asia: hermostuneisuus väheni oleellisesti (ei tarvitse miettiä seuraavaa hetkeä, jolloin on sovelias tai on mahdollista polttaa), saa liikkua vapaasti missä tilassa vain ilman vihamielisiä katseita tai jopa kommentteja, ei tarvitse etsiä paikkaa ja miettiä aikaa, koska tupakka loppuu ja pitää varmistaa saatavuus, tiettyjen tupakkalaatujen saatavuus (kapeat mentholit olivat suosikkeja) edelleen heikkeni Suomessa, hampaiden kunto, väri ja hengityksen ”laatu” paranee. Saisiko vielä olla muuta?

 

Alkoholi -faktaa:

Terveyshyödyt olemalla vaikka kuukauden tipattomalla: University College Londonin tutkijat seurasivat yli sataa nelikymppistä miestä ja naista, jotka olivat kuukauden ajan juomatta alkoholia. Tutkimukseen osallistuneiden verenpaine ja kolesteroli laskivat huomattavasti, heidän riskinsä sairastua diabetekseen tai maksasairauteen pieneni, maksavauriot vähenivät 12,5 prosenttia ja insuliiniresistenssi 28 prosenttia. Lisäksi heidän painonsa putosi. Myös kymmenen New Scientiest –lehden toimittajaa olivat tipattomalla kuukauden. Sinä aikana heidän maksansa rasvasta lähti 40 prosenttia ja painostaan keskimäärin kolme kiloa. Toimittajat kertoivat myös nukkuneensa paremmin.

Tämä tieto ei yllätä, sillä alkoholi heikentää unen laatua ja säännöllinen alkoholin käyttö estää stressistä ja rasituksesta palautumista. Jo toinen alkoholiannos voi heikentää yöunen palauttavaa vaikutusta, koska alkoholi siirtää eteenpäin syvän unen alkamista

 

Olenko tylsä? Toivottavasti en. Sitä arvioikoon muut. Onneksi on mahdollisuus itse valita omat ”kenkänsä”.

 

Hyvää alkavaa vuotta 2016 toivottaen,

Nina From

Linkkejä:

Kauppalehden artikkeli ”Alkoholi on tabu”: http://urly.fi/xWH

Tohtori.fi: ”Tipattoman tammikuun hyötyjä”: http://urly.fi/xWI

THL: Terveyshaitat: ”alkoholi, tupakka ja riippuvuudet”: http://urly.fi/xWJ

Stumppi.fi: ”Tupakansavu vahingoittaa terveyttä”: http://urly.fi/xWK

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: alkoholi, tupakka, kulutus, säästö

Lapset ja alkoholi -aikuisen vastuu! Suomen laki!

Sunnuntai 23.6.2013 - Nina From, PS

Kuka syntyy alkoholistiksi? Onko sinusta päihteetön tila normaali olotila vai päihteen alainen? Mitä lakimme sanoo alkoholinkäytöstä, iän suhteen? Noudatatko sinä lakia?

Al­ko­ho­li ai­heut­taa erit­täin suur­ta hait­taa myös muil­le ih­mi­sil­le ja yh­teis­kun­nal­le. Al­ko­ho­li liit­tyy usein vä­ki­val­taan. Se on suu­ri syy per­hei­den ha­joa­mi­seen. Kuol­lei­suus mak­sa­sai­rauk­siin on kak­sin­ker­tais­tu­nut 2000-lu­vul­la. Kun mu­kaan lue­taan vä­lil­li­set ter­veys­vai­ku­tuk­set, al­ko­ho­liin liit­ty­viä kuo­le­mia on Suo­mes­sa noin 4 500 vuo­des­sa.

”Vuonna 2011 Suomessa juotiin asukasta kohti 10,1 litraa sataprosenttiseksi muutettua alkoholia. Muihin pohjoismaihin verrattuna Suomessa kulutettiin vuonna 2011 eniten alkoholia. Vuonna 2011 rattijuopumusrikokset lisääntyivät alle 2 %:a ed. vuoteen verrattuna. Alkoholin takia kuolemaan johtaneet tieliikenneonnettomuudet kasvoivat 8 %:a. Alkoholin käyttö aiheutti julkiselle sektorille arviolta n. miljardin euron haittakustannukset vuonna 2010. Alkoholista johtuneet kustannukset olivat n. 0,7 %:a bkt:sta.” Lähde: Päihdetilastollinen vuosikirja 2012

Tässä vain osa totuuksista: tavallisimpia alkoholin aiheuttamia sairauksia ovat tapaturmat, masennus, pelkotilat, hermotaudit ja vatsan alueen sairaudet. Älykkyydessä, kätevyydessä ja lihasvoimassa ilmenee toimintakykyä heikentäviä muutoksia. Se myös kohottaa verenpainetta. Lähde: paihdelinkki.fi

On­ko meil­lä va­raa ol­la kes­kus­te­le­mat­ta va­ka­vas­ti tä­män riip­pu­vuut­ta ai­heut­ta­van ke­mi­kaa­lin hai­tois­ta?

Kun lähtee rakkaasta Suomestamme muille maille, ei siellä kännikässakkia heilu. Ei liikuta pullot kädessä, ei heiluta terasseilla umpihumalassa, ei tanssita diskoissa lasit kädessä (pl. tietynmaalaiset turistit turistikohteissa). Entä kaikki juhlat? Uusi Vuosi Egyptissä: ei kenelläkään alkoholia kädessä, ei pulloja (rikottuja tai ehjiä) missään, ei kännisiä ihmisiä huutelemassa ja heilumassa. Juhannus, Joulu, Vappu, kesäloman alku, lakkiaiset, häät. Ainoa tilaisuus, jossa ei taideta tarjota alkoholia, on hautajaiset. Olenko kovin väärässä?

Mikä on hyvä alkoholikulttuuri? Miten sitä rakennetaan? Miksi muuten pitäisi edes nostaa alkoholi kuninkaaksi luomalla sille jokin kulttuuri?

Vapaa toimittaja, Virpi Salmi, joka on mitä ilmeisimmin vapaamman alkoholikäytön puolestapuhuja, on sitä mieltä että viski on hyvää. Hyvä niin. Minusta viski on pahaa. Kalja on pahaa, konjakki on pahaa. Ja olen muuten maistanut halpoja ja kalliita ko. aineita. Jokaisella saa olla oma mielipide eri asioista ja oikeus ilmaista myös ne ilman toisen tuomitsemista.

Palataan vielä aiheeseen lapset ja alkoholi.

Jopa aika ajoin rajukin vastakkainasettelu –keskustelu mediassa lähti liikkeelle siitä, että opettaja Tiina Korhonen on sitä mieltä, että hänen 4-vuotias lapsensa on oikeutettu maistamaan mm. olutta, viiniä ja viskiä. Sitten lapselle on kerrottu, että se on aikuisten juoma. No, ko. nelivuotias on äitinsä mielestä sitten varmasti niin kehittynyt, että ymmärtää tuossa iässä, mitä tarkoittaa aikuisten juoma, sana alkoholi tai oikeastaan mitä vain, mitä hänelle sanotaan ja kerrotaan … Onko tässä tapauksessa kyseinen äiti noudattanut lakiamme? Onko tässä tapauksessa kyseinen äiti enemmän oikeassa kuin esim. lastenpsykiatri, Pelastakaa Lapset –järjestön ylilääkäri Jari Sinkkonen, jonka mukaan alkoholia ei pitäisi maistattaa lapsilla alkoholikasvatuksen nimissä? "Alkoholi haittaa vakavasti lapsen fyysistä kehitystä samalla tavalla kuin äidin alkoholinkäyttö vaurioittaa sikiötä", Sinkkonen sanoo. Hänestä alkoholia ei pidä maistattaa lapsilla alkoholikasvatuksen nimissä. "Ranskassa on tarjottu vedellä laimennettua viiniä ties kuinka kauan. Se on todella pahaa, eivätkä lapset siitä opi." Pienillä lapsilla maksan kehitys on kesken, joten lapsen elimistö vaurioituu.

Vanhempainliiton toiminnanjohtajan, Tuomas Kurttilan mukaan, vanhempien tulisi miettiä, tarvitaanko alaikäisen elämässä ylipäänsä alkoholia. "Oma näkemykseni on se, ettei vanhempien pidä juoda alkoholia oman lapsensa tai nuorensa kanssa, vaikka nuori olisikin jo 'varttunut nuori'. Alkoholi kuuluu aikuisuuteen." Poimintoja toimittaja Johanna Mattilan, HS, artikkelista.

Lakimme: Suomen laissa sanotaan selkeällä suomenkielellä, että alkoholin hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta. Alkoholin välittäminen on kielletty alle 18-vuotiaille.

Jos lapsi haluaa maistaa tai ylipäätänsä laittaa suuhunsa kiviä, multaa, roskaa, sanooko vanhempi: kokeile vaan. Jos lapsi haluaa juosta autotielle, sanooko vanhempi: juokse vaan. Jos lapsi ilmaisee haluavansa maistaa lasista tai pullosta alkoholia, sanooko vanhempi: maista vaan, vaikka laki kyllä kieltää sen. Jos alaikäinen haluaa, että ostat hänelle viikonloppuviinit/siiderit tms., sanooko vanhempi: ilman muuta, vaikka laki kyllä kieltää sen.

Meillä vanhemmilla on oikeus ja velvollisuus opettaa lastamme, antaa rakkautta ja laittaa rajoja. Tämä 4-vuotias, joka oli saanut maistaa alkoholia äitinsä toimesta, ei varmaankaan ollut vielä kyllin kehittynyt ymmärtämään, että sitten aikuisena vasta. Tai että tämä on aikuisten juomaa. Tai että tässä on vaarallista ainetta lapselle. Entä teini-ikäinen, joka perustelee juomainnostustaan: kaikki kaveritkin saa, miksi minä en saa, sosiaalinen painostus on suuri, joudun porukan ulkopuolelle, jos en juo, en pysty keskustelemaan, jos otan, on parempi fiilis, … seliseli … näitä juttuja on kuultu kautta aikojen.

Itse olen kaksi tytärtä kasvattanut ja ollut tässä suhteessa tiukkana. Tietenkään en voi estää muualla tapahtuvaa alkoholinkäyttöä tai maistamista tai humalan juomista, mutta olen sitä mieltä, että minä en salli alaikäisen alkoholinkäyttöä. Ehkä joku tyttäreni vanhempi on tästä tyytyväinen, tietää linjani ja arvostaa sitä. Moni kuitenkin on sitä mieltä, että antaa mennä vaan. Tässä on äärimmäisen tärkeää pelkästään asenteen ilmaiseminen. Kyllä näitä keskusteluja on meillä käyty, kiinni on jääty, itketty ja pyritty sitten antamaan vahvuutta jatkoa ajatellen, jotta vastaavaa ei tapahtuisi. Nähtäväksi jää, miten loppupeleissä käy. Toinen on täysi-ikäinen, toinen hieman vaille 18-v.

Kyse on kuitenkin asenteesta! Puolesta vai vastaan.

Minusta on ikävää, että tässäkin asiassa aletaan niin vahvasti ottamaan kantaa, jopa nimittelemään ”kukkahatuksi”, ”tiukkapipoksi” tai vastaavaa, jos on sitä mieltä, että haluaa pitää kiinni sekä lain antamasta vastuusta, että omasta, näin vanhempana. Jokaisen oma valinta sitten on, miten itse kukin täysi-ikäisenä toimii. Kukaan ei ole kuollut siihen, ettei ole juonut alkoholia, mutta moni on kuollut, loukkaantunut tai loukannut, juodessaan alkoholia. Selvänä oleminen on kuitenkin normaali olotila.

Minusta esim. tuoreista appelsiineista puristettu mehu on ihana lisä kunnon ateriaan, mahtava vitamiinipitoinen juoma milloin tahansa nautittuna ja kaiken lisäksi, maistuu erinomaisen hyvältä!

Mistä apua, jos tarvitsee apua? Itselle tai lähimmäiselle. Missä asiasta keskustellaan?

www.paihdelinkki.fi

www.apuaalkoholismiin.fi

www.hyvinvointipolku.fi

www.kaksplus.fi

www.al-anon.fi

www.terve.fi

www.keskustelu.plaza.fi

www.apu.fi

www.thl.fi

www.kaupahoito.fi

www.terveyskirjasto.fi

www.aa.fi

www.aasuomi.fi

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lapset, alkoholi, suurkulutus, aikuisen vastuu, Suomen laki, aa,