Kunnia niille, joille se kuuluu!

Keskiviikko 5.12.2012 - Nina From, PS


Joka vuosi, itse asiassa aina, kun puhutaan itsenäisyydestä, Itsenäisyyspäivä lähestyy ja keskustellaan myös aiheesta veteraanit, nousee ihokarvani pystyyn. Ihan juuri siksi, koska se tuntuu! On hienoa olla suomalainen. Olen niin onnellinen siitä, että olemme itsenäisiä. Olen äärettömän kiitollinen kaikille niille, jotka sotia puolestamme kävivät, eturintamassa, kotirintamalla arjen kanssa, ihan missä roolissa vain, ihan minkä ikäisenä vain, sukupuolella ja tehtävillä ei ole mitään väliä, olen vain ja ainoastaan siis, kiitollinen.

Itsenäinen Suomi täyttää huomenna 95 vuotta. Suomen hallitus antoi itsenäisyysjulistuksen 4.12.1917 eduskunnalle. Eduskunta hyväksyi esityksen itsenäisyydestä 6.12.1917 äänin 100 - 88. Tuosta päivästä tuli Suomen itsenäisyyspäivä.

Viimeinen veteraani on nainen

Sotaveteraanien keski-ikä lähestyy 90 vuotta. Heitä on edelleen lähes 40 000, mutta määrä romahtaa puoleen seuraavien kolmen vuoden aikana. Sodissa palvelleiden joukko pienenee keskimäärin 400:lla kuukaudessa.

Naisveteraanien ennustetaan ylittävän miesten määrän vuonna 2020. Tämä johtuu siitä, että naiset osallistuivat sotaan nuorempina ja elävät pitempään. Veteraaneiksi lasketaan naiset, jotka olivat mukana muun muassa lääkintä-, ruoka- ja vaatehuollossa, radiolottina ja ilmavalvonnassa.

Rintamaveteraanit ovat sinnikästä joukkoa, sillä heidän syntymänsä aikaan miehen eliniänodote oli tuskin 50 vuotta. Nyt heidän keski-ikänsä on 89 vuotta. Nuorimmat sotaan osallistuneet olivat 11 - 12-vuotiaita, esimerkiksi lähettipoikia.

Yli 87-vuotiaista suomalaismiehistä käytännössä melkein kaikki ovat sotaveteraaneja, noin 90 prosenttia ikäluokasta. Veteraanilla tarkoitetaan kolmessa sodassa palvelleita suomalaisia: talvisodassa, jatkosodassa ja Lapin sodassa vuosina 1939 - 45.

Viimeisen veteraanin ennustetaan elävän 2030-luvulle. Hän on miltei varmuudella nainen. (lähde yle.fi).

Olkaamme huomenna, 6.12.2012 juhlallisella tuulella. Kunnioittakaamme veteraaneja, kunnioittakaamme vanhempia ihmisiä, jotka ovat tämän rakkaan maamme meille rakentaneet.

Nähdäänkö Barona-areenalla kolmelta alkavassa kaupungin järjestämässä juhlakonsertissa?

 

Hyvää Itsenäisyyspäivää toivottaen,

 

Nina From

PS Espoo

 

Avainsanat: itsenäisyys, Suomi, veteraanit, sota


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini