Uudenlaista oppimisympäristöä luodaan Espoossa yhteistyössä

14.08.2016

ESPOO TIEDOTTAA 12.8.2016

Uudenlaista oppimisympäristöä luodaan Espoossa yhteistyössä -
Haukilahden lukio muuttaa Aalto-yliopiston kampukselle

Käsitys perinteisestä oppimisympäristöstä mullistuu, kun Espoon Haukilahden lukion opiskelijat syyslukukauden alussa aloittavat opiskelunsa Aalto-yliopiston kampukselle hajautetuissa tiloissa Otaniemessä. Ratkaisu tukee uudenlaisia oppimisen tapoja, lisää oppimisen iloa ja avaa koulun ovet yhteiselle tekemiselle ja verkostoitumiselle. Tilankäyttö tehostuu, kun tilat joustavat ja opetuksessa hyödynnetään muuta ympäristöä.

Koko kouluyhteisö pääsee vaikuttamaan

Kansainvälisestikin huomiota herättävässä kokeilussa koulun kohtauspaikkana toimii tunnistettava keskusrakennus, entinen puutekniikan rakennus Tekniikantiellä. Sen tilat ovat muunneltavia ja käyttäjät saavat muokata niitä tarpeidensa mukaan. Lisäksi opiskelijat hyödyntävät useiden muiden yliopiston rakennusten tila- ja muita resursseja vuorovaikutuksessa yliopiston opiskelijoiden ja henkilöstön kanssa. Lukiolaisten käytössä on mm. tiloja yliopiston fysiikan, kemian ja taiteen laitoksilla sekä urheilutilat Otahallissa.  Myös yritykset on kutsuttu mukaan kehittämään innovatiivisia oppimista edistäviä ratkaisuja.

Jatkossa Haukilahden lukion tilat sijoittuvat metrokäytävän varrelle. Kun metron varrella on monta lukiota, liikkuminen lukiosta toiseen on sujuvaa ja lukioiden yhteistä opetustarjontaa voidaan lisätä.

- Ratkaisu on hieno esimerkki eri toimijoiden yhteistyönä syntyvistä innovaatioista, kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoo. - Hanke toteuttaa myös kestävää kehitystä vastuullisella tilaresurssien hyödyntämisellä, kierrätyksellä, jakamisella sekä tukemalla sosiaalista monimuotoisuutta. YKn kasvatus- tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO palkitsi viime syksynä Espoon Learning City oppivana kaupunkina, joka vastaa muuttuvan ympäristön haasteisiin uusilla ideoilla. Uskon myös, että yhteistyö antaa hyvät edellytykset koulutuksen jatkuvalle kehittämiselle ja lisää siten koko suomalaisen koulutusketjun kansainvälistä kilpailukykyä.

Koulun uusi palveluarkkitehtuuri

Ratkaisu pohjautuu Aalto-yliopiston yhdessä Espoon kanssa kehittämään toimintamalliin koulusta oppimista tukevana monipuolisena palveluna - ei vain koulurakennuksena.  Lähtökohta kokeilussa on uudenlaisessa koulutuksen järjestämisessä, jossa oppimista tapahtuu koko ajan kaikkialla ja vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Oppimisen olosuhteet suunnitellaan oppimisen ehdoilla. Digitalisaatio mahdollistaa uudenlaista oppimista ja vahvistaa yhteisöllisyyttä.

Tavoitteena on myös kannustaa toimijoita yhdessä tekemiseen ja kehittymiseen niin, että jokainen voi tuntea olevansa osa oppivaa yhteisöä.

- Aalto-yliopisto haluaa rakentaa innovatiivista yhteiskuntaa ja kouluttaa muutoksentekijöitä. Odotamme, että lukion ja yliopiston tiiviistä vuorovaikutuksesta syntyy uutta osaamista ja uudenlaista oppimista. Toivotamme Haukilahden lukion opiskelijat ja opettajat lämpimästi tervetulleeksi työskentelemään ja oppimaan kanssamme, sanoo Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri.

Opiskelijat innoissaan

- Aalto-yliopiston kampukselle muuton myötä Haukilahden lukio pystyy vastaamaan hienolla tavalla uuden opetussuunnitelman haasteisiin. Innostava oppimisympäristö ja kiinteä yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa tukevat vahvasti oppimista. Opiskelijoilla on mm. mahdollisuus käyttää yliopiston kielikeskusta. Tämä on aivan uudenlainen tapa käydä lukiota, Haukilahden lukion rehtori Pekka Piri sanoo.  Myös koulutuspolku lukiosta korkeakouluopintoihin muuttuu entistä sujuvammaksi, kun opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua korkeakouluopintoihin ja yliopistomaailmaan.

Lukiokampuksen rakentamisessa ovat opiskelijat olleet vahvasti mukana.  ”Tää on siisti hanke, joka antaa tosi paljon motivaatiota opintoihin”, kommentoi yksi lukion tutoreista, Piri kertoo.

Joustavia ratkaisuja

Kokeilun tarkoituksena on myös testata joustavia ja kustannustehokkaita toimintamalleja, jotka myöhemmin voidaan laajentaa ja skaalata koskemaan muitakin oppilaitoksia ja sivistystoimen palveluita.  Saatavia kokemuksia ja ideoita voidaan hyödyntää mm. tilanteissa, joissa oppilaitoksen pitää siirtyä väliaikaisesti pois normaaleista tiloistaan.

Aluksi Otaniemessä opiskelee 350 Haukilahden lukion opiskelijaa. Lukion opetus järjestetään Otaniemessä siihen asti, että lukion Haukilahden tilojen peruskorjaus ja laajennus valmistuvat. Ne on kaupungin investointiohjelmassa sijoitettu vuosille 2018-2020.  Myöhemmin opiskelijoiden määrä Otaniemen tiloissa voi kasvaa 700:aan. 

Kokeilu toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Aalto-yliopiston ja muiden eri tahojen kanssa. Yhteistyökumppaneille on suunnitteilla oman kehittäjäyhteisön perustaminen.

 

Lisätietoja

Sivistystoimen johtaja Sampo Suihko, puh. 050 551 8119

Haukilahden lukion rehtori Pekka Piri, puh. 050 590 6327

Professori Jarmo Suominen, Aalto-yliopisto, puh. 044 304 9465

Vararehtori Antti Ahlava, Aalto-yliopisto, puh. 050 324 1179

 

Toimittajanne on tervetullut tutustumaan Haukilahden lukion tiloihin Aalto-yliopiston kampuksella sekä Koulu palveluna -konseptiin ke 17.8.2016 klo 11-13.
Osoite Haukilahden lukio, Tekniikantie 3, Espoo. Ilmoittautumiset rehtori Pekka Piri, puh. 050 590 6327, pekka.piri@espoo.fi

 

Kuvat

http://aineistopankki.espoo.fi/?cart=4478-jfmdcdjfei&l=FI

 

Kartta:
Haukilahden lukion toimintojen sijoittuminen Aalto-yliopiston kampuksella Otaniemessä

DSC 0534
Haukilahden lukion opiskelijat Petra Poimaa, Roope Maaranta ja Alarik Rantala tutustuvat lukion uusiin tiloihin.

DSC 0565
Haukilahden lukion opiskelijat Roope Maaranta (vas.), Petra Poimaa ja Alarik Rantala tutustuvat lukion uusiin tiloihin.

DSC 0509
Haukilahden lukion tilat Aalto-yliopiston kampuksella Otaniemessä ovat monella tavalla uudenlainen oppimisympäristö. Opiskelijoiden kaapit toimivat HSL:n matkakorteilla.

Heli Holm

viestintäpäällikkö/kommunikationschef

puh/tfn +358 50 533 6890

heli.holm@espoo.fi

Espoon kaupunki/Esbo stad

Sivistystoimi/Bildningssektorn
PL/PB 30 (käyntiosoite Kamreerintie 3 B, Kamrersvägen 3 B)
02070 ESPOON KAUPUNKI/ESBO STAD

Facebook: www.facebook.com/espoonkaupunki

Twitter: @EspooEsbo
20.06.2021Kulttuurilautakunnan päätöksiä 15.6.2021
03.06.2021Omnian Virtuaalinen Kevätjuhla 4.6. klo 17.00-18.30
14.04.2021Kulttuurilautakunnan päätöksiä 13.4.2021
30.03.2021Kulttuurilautakunnan päätöksiä 30.3.2021
13.02.2021Kulttuurilautakunnan päätöksiä 9.2.2021
05.01.2021Kulttuurilautakunnan päätöksiä 8.12.2020
18.11.2020Kulttuurilautakunnan päätöksiä 17.11.2020
27.10.2020Omnian opiskelijoille kunniamaininta Oma kädenjälkeni -videokilpailussa
11.10.2020Sellosalin syksy: turvallisia elämyksiä ja tiimissä uusia kasvoja
20.09.2020Kulttuurilautakunnan päätöksiä 15.9.2020

Siirry arkistoon »