Hyväksytkö sinä ihmiskaupan?

Tiistai 23.6.2015 - Nina From

WP_20150618_030.jpgKaikilla meillä on taakkamme kannettavana. Kevyttä ja raskasta. Omatunto pitää huolen tasosta, jos sellaista on. Yleensä kyllä.

En nuku öitäni aina hyvin. Minua ei miellytä syyllistäminen.

Puhutaan vaikka taakanjaosta. Uutta taakkaa tulisi jakaa Välimeren ylittävien pakolaisten osalta. Suomenkin. Ymmärrän Italian tuskan, myös kaikkien muiden maiden, jotka joutuvat ottamaan valtavat määrät pakolaisia. Ketkä pakenevat sotaa, ketkä luonnonmullistusten aiheuttamia katastrofitilanteita, ketkä sairauksia, ketkä nälkää, ketkä janoa. Jatkuvasti kuolee ihmisiä. Joka puolella. Myös Suomessa. Oman käden kautta, toisten käsien kautta. On sairauksia, on kiusattuja, vainottuja, asunnottomia. Ei saa apua, ennaltaehkäisevää toimintaa ei juuri ole. On säästetty ja juustohöylätään edelleen, Suomessa. Lyhytnäköistä!

Myös lähempänä meitä, rajojemme ulkopuolella, EU:ssa, ja sen rajalla, voidaan huonosti. On Virossa kaduilla asuvia lapsia, on Ukrainassa sodan jaloissa kärsiviä, on Romaniasta tulevia köyhiä kerjäläisiä. Siis ihan tässä lähelläkin.

Mitä on anekauppa? Muistatko nuoruudesta? Minä muistan. Ostetaan rahalla parempi mieli. Pelastetaan kaikki, ollaan parempia ihmisiä, ainakin ajatuksissa. Muutama kymmenen, muutama sata, muutama tuhat, kymmenen tuhatta, kymmeniä tuhansia…otetaan vastaan. Eri kulttuureista, eri tyyppisistä olosuhteista, eri uskonnoista, eri kieltä puhuvia, eri sairauksilla varustettuja. Pelkoako? Kyllä, sitäkin.

Kävin Espanjassa lomailemassa. Monissa eri kaupungeissa, Fuengirolassa, Malagassa, Puerto Panoksessa, Barcelonassa, Marbellassa…mitä yhteistä tekemistä näissä näin? Tummaihoisia, nuorehkoja miehiä myymässä laittomia käsilaukkuja, aurinkolaseja, kasseja, tavaraa. Valmiina kasaamaan myynnissä olevat tavarat, kun poliisi tulee näköpiiriin. Miksi? Koska he ovat jonkun ihmiskauppaa toteuttavan henkilön/-löiden maahan tuottamia, laitonta tavaraa myyviä ihmisiä! Siis, ihmisiä! Joku ostaa joskus, joku ei. Heitä on häiriöksi asti joillain alueilla. Esim. Fuengirolan ruokaravintolan alueella heitä pörrää jatkuvasti tyrkyttämässä rasitukseen asti laitonta tavaraa. Not for me! Mutta eihän se heidän vika olekaan! Mutta ei kyllä minunkaan.

Jäin miettimään ihmisarvoa: mikä se heidän osaltaan on? Zero! He maksavat siitä, että pääsevät uuteen maahan, töihin. Heidät majoittaa, pukee, ruokkii joku. Heille antaa joku tavaraa myytäväksi. Mitä tapahtuu sitten, kun heistä ei ole enää myyjäksi? Sairastuu, vanhenee? Kuka huolehtii ja miten. Ja missä määrin?

Mitä ajattelevat paikalliset yrittäjät? Maksavat liiketiloista vuokraa, maksavat palkkaa, tuotteiden hinnan, tekevät työtä, josta siellä maksetaan verot!

Niin kauan, kun täällä Suomessa tehdään laillisesti työtä, maksetaan helve…set verot ihan kaikesta, palvelut heikkenee, ostovoima kutistuu, kauppa ei käy, leikkauksilla nitistetään loputkin kasvumahdollisuuksista, työttömien määrä kasvaa, sosiaaliturvan varassa on entistä enemmän ihmisiä, työssä käyvät tekevät entistä enemmän töitä työvoimaa karsittaessa, vienti ei vedä, pakotteet heijastuvat tuotantoomme ja ihan kaikkeen, kaikilla ei toteudu ns. hyvinvointivaltion edut vaikka pitäisi, en ole valmis antamaan yhtään enempää rajojen ulkopuolelle.

Olen kyllä antanut, osallistunut keräyksiin, pääsääntöisesti suomalaisten lapsiperheiden, veteraanien, köyhien auttamiseksi, jonkin verran myös antanut katastrofiapua ulkomaille, kun ovat osanneet markkinoinnissa konkretisoida avun (mihin rahani oikeasti menee, mitä sillä saa). Jotta en ole ihan tunteeton ihminen, rajoittunut, ei-osallistuva. Kyllä minulla on tunteet ja halu auttaa.

En vain hyväksy laitonta ihmiskauppaa. Sitä on ihan joka puolella. Moni ummistaa silmät. Moni käy aneilla kauppaa. On omasta mielestään se parempi ihminen.

Minusta meidän kannattaa nyt ottaa lusikka kauniisti omaan käteen ja tehdä oma osuutemme. Emme voi ulkoistaa asioita, ihmisten hätää emme pelastaa koko maailmaa. Meidän on puututtava lähimmäisten asioihin niin, että autamme, kun apua tarvitaan. Vaikka ihan siinä koulun pihassa, vanhainkodin vierailutilassa, naapurissa, kaupassa, liikenteessä, kadulla. Älkäämme väheksykö toisiamme, tässä lähellä.

Nina From

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: laiton maahanmuutto, EU, pakolainen, rikollisuus

EI viisumivapaudelle!

Sunnuntai 1.9.2013 - Nina From, PS

Miksi pitäisi? Mitä hyvää se Suomelle tuo? Miksi Latvia ja Liettua haluavat pitää kiinni viisumipakosta venäläisten osalta? Miksi meillä on Venäjälle viisumipakko?

Keskustelin jokunen aika sitten hyvän ystävättäreni kanssa venäläisistä. Hän asuu Lappeenrannassa ja on töissä erään kauppaketjun myymälässä, ollut jo pitkään. Kysyin hänen mielipidettään asiaan: venäläisille viisumivapaus. Hän vastasi topakasti: ei kiitos. Hänen mielestään ne venäläiset, jotka Lappeenrantaankin tulevat, ostavat kyllä todella paljon, joka on kaupankäynnillemme positiivinen asia. Mutta totesi samalla, että eihän siinä ole mitään järkeä, että sieltä kaikki olisivat tervetulleita. Ne, jotka tulevat, ovat saaneet tuloonsa hakemalla viisumin, luvan. Ovat oikein tervetulleita, siis.

Keskustelin myös kesällä, käydessäni Savonlinnassa, muutaman sikäläisen henkilön kanssa. Toinen oli vuosia työskennellyt majoitus- ja virkistyspalveluja tarjoavassa yrityksessä, jossa mm. hoidetaan vanhuksiamme, veteraaneja sekä muita henkilöitä, lähinnä työkyvyn nostamiseen liittyvillä menetelmillä. Hän kertoi, että venäläisten määrä on suuri, mutta ei liian iso. He ovat kyllä tervetulleita ostamaan palveluita ko. yrityksestä. Hän oli kuitenkin sitä mieltä, että kaikki venäläiset eivät ole tervetulleita ilman viisumia.

Toinen yrittäjä oli avannut kesällä lahjatavaraliikkeen, sielläpäin. Kysyin hänen mielipidettään. Koska hän oli tuore yrittäjä, hän toki toivoi, että kauppa kävisi jatkossa paremminkin. Hänellä ei ollut erityistä mielipidettä asiaan. Minullepa tuli mieleen ja sanoinkin: jos tänne jatkossa saa tulla ilman viisumia, voisiko kuvitella, että sen ihmisvirran mukana tulee myös rikollisuutta? Pitäisikö hänen miettiä, että laittaako kalterit ikkunoihinsa (liikkeen ikkunat sijaitsivat katutasossa) ja asentaa hälyttimet. Hän kyllä hieman pelästyi ajatusta. No, ajattelin olla pelottelematta tuon enempää ja toivotin kaupallista tulevaisuutta.

Niin, ajattelemme varmasti usein sitä, että jos Venäjältä tulisi ihmisiä enemmänkin, se tekisi hyvää bisneksellemme. Tottahan toki kaupankäynti lisääntyisi. Mutta mitä muuta? Hyvää toki olisi se, että koteihin ostettaisiin enemmän turvalaitteita: työtä ja kauppaa. Ostettaisiin enemmän vartijapalveluita: työtä ja kauppaa. Ostettaisiin enemmän muita oman kodin tai yrityksen suojaamiseen liittyviä välineitä: työtä ja kauppaa.

No mitä huonoa voisi sitten seurata? Jos meidän nykyiset resurssit, raha ja henkilöstö, eivät riitä turvaamaan tämän päivän lakien noudattamista, miten ihmeessä jatkossa meillä olisi kykyä vastata kasvavaan rikollisuuteen, ihmiskaupan lisääntymiseen, huumekaupan kasvuun, salakuljettamisen lisääntymiseen tai muuhun sellaiseen, jonka kaitsemiseksi tarvitaan poliiseja, tullimiehiä, rajavartioita, huumekoiria tai muita lainvalvojia, tutkijoita, tuomareita yms., jotka jo nyt ovat liian vähissä!

Miten valvotaan liikennettä: millaisella kalustolla tänne tultaisiin? Miten valvotaan lisääntyvää liikennettä tai liikennerikkomuksia? Miten saataisiin liikennerikkomuksista aiheutuvat sakot maksatettua, jos ei ole kontrollia niistä henkilöistä sekä autoista, jotka maahamme tulevat?

Entä lainsäädäntö? Meillä ja Venäjällä on varmasti erilaisia lakeja. Meillä molemmilla on myös erilaiset tavat hoitaa asioita, liittyen laillisuuteen tai laittomuuteen. Miten korruptio? Jos tälläkään hetkellä ei viranomaisten välinen yhteistyö toimi edes EU-maiden välillä siten, kuten ideaalitilanne on, miten olisi meidän ja Venäjän välisen yhteistyö ja sen sujuvuus? Onhan lähiaikoina jo ollut hyvä esimerkki lastenhoidosta, lastensuojelun erilaisuudesta maidemme välillä. Ei vain ole yhteistä näkemystä.

Entä ihmiskauppa. Kyllä Venäjällä varmasti on tänne haluavia tulijoita, sekä omaehtoisesti tulevia, että ihmiskaupan uhreina joutuvia. Suomihan on jopa läpikulkumaa Eurooppaan. Näitä esimerkkejä toki on ollut, jotka ovat onneksi jääneet kiinni. Mutta paljon tavaraa ja ihmisiä kulkee maamme kautta, muihin maihin.

No, omalta osaltani olen siis sitä mieltä, että viisumivapautta ei tule missään tapauksessa antaa Venäläisille. Ne, jotka tänne siis viisumilla pääsee, ovat äärimmäisen tervetulleita.

Syyskuisin miettein,

Nina From

PS Espoo

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: viisumi, viisumivapaus, Venäjä, venäläiset, rikollisuus, lait, poliisi