Luottamushenkilön tehtävänä on edistää kunnan ja sen asukkaiden parasta

Lauantai 2.12.2017 - Nina From

Lähdin katsomaan googlesta, mitä kerrotaan kunnallisen päättäjän päätehtävistä. Tämä yhteenveto siksi, koska viimeaikaiset päätöksenteot kuntatasolla ovat hyvin kaukana niistä asioista, josta kuntapäättäjän tulee ensisijaisesti äänestäjilleen vastata: oman kunnan asukkaiden asioista! Niiden, jotka maksavat veroa kuntaansa, joille on luvattu vaalipuheissa hoitaa niitä asioita, joilla ääniä on saatu. Kyse on luottamus-tehtävästä. Paikallisesti tehtävästä työstä paikallisten veroa maksavien sekä Suomessa asuvien ja oleskeluluvan saaneiden eteen.

Mieltäni painaa erityisesti tässä Helsingin kaupungin viimeaikaisissa päätöksentekoprosesseissa ja päätöksissä se, että tunnutaan unohtavan kunnassa asuva kuntalainen ja hänen tarvitsemansa palvelut. Jos päättäjä itse jalkautuisi julkisiin sairaaloihin, jonoihin, hammashoitoloihin, päiväkoteihin, kouluihin, tutustuisi leipäjonoihin sekä asunnottomien sijoihin, olisi mahdollisuus nähdä totuus vielä vuonna 2017, Suomen täyttäessä 100 vuotta! Ei ole kaikille ruusuiset olot eikä kohtelu tasavertaista.

Köyhyysrajan alapuolella on paljon perheitä ja yksilöitä, on työttömyyttä, syrjäytyneitä nuoria arvioidaan olevan 70000. Surullista eikö totta! Puutteita löytyy vanhustenhoidosta, eriarvoisuutta on koulujen opetusvälineiden osalta, lastensuojelun resurssit ovat edelleen täysin alimitoitetut, turvakoteja on liian vähän, ennaltaehkäisevään perhetyöhön tai muuhun avun antamiseen ei ole varoja, ryhmäkoot päiväkodeissa ja kouluissa ovat osin liian suuret, erityisopettajien määrä on liian vähäinen ja mitä vielä? Vähävaraiset jättävät lääkkeet ostamatta, lääkärissä käynnit käymättä. Halpa ruoka ei välttämättä ole terveellistä pidemmän päälle, ei ole varaa harrastaa.

Lääkäreiden määrä on edelleen kohtuuttoman pieni! Koulutuspaikkojen määrää tulee lisätä, jotta saadaan peruspalvelut kunnissa turvattua. Ei voi olla niin, että lääkärityöstä kiinnostuneet nuoret lähtevät ulkomaille maksullisiin kouluihin opiskelemaan lääkäreiksi. Näihin asioihin pitää saada muutos sekä valtakunnan että kunnan tasolla!

Seuraava kokonaisuus on otettu sivulta http://www.osallistu.fi/

”Miksi lähtisin kuntani vaikuttajaksi?

  • Haluan vaikuttaa koska...
  • Minulla on aikaa osallistua.
  • Minulla on ajatuksia toimivista palveluista.
  • Haluan tehdä lähiympäristöstä viihtyisän.
  • Haluan parantaa asuinympäristöni turvallisuutta.
  • Puoluepolitiikka kiinnostaa.
  • Haluan turvata tulevien sukupolvien tulevaisuuden.
  • Haluan osallistua yhteiskunnan toimintaan.
  • Haluan lisätä omaa ymmärrystäni yhteisistä asioista.
  • Haluan toimia yhdessä muiden kanssa.
  • Haluan olla päättämässä mihin verorahojamme käytetään
  • Äänestäminen on kansalaisvelvollisuus

Kunnallisen itsehallinnon myötä kunnat ja niiden asukkaat ovat vastuussa paikkakunnan asioiden hoitamisesta, hyvinvoinnin edistämisestä ja alueen kehittämisestä. Tämä mahdollistaa sen, että eri kunnissa päätökset voidaan tehdä kuntalaisten tarpeet ja paikalliset olosuhteet huomioiden. Kuntalaisten tehtävänä on päättää yhteisistä asioista ja vaikuttaa niihin monin eri tavoin.

Osallistut jo monin eri tavoin

Kuntalainen osallistuu kunnan toimintaan, vaikkei sitä tiedostaisikaan. Hän voi olla asukas, veronmaksaja, äänestäjä, palveluiden käyttäjä ja asiakas, työntekijä ja mökkiläinen. Joko yhdessä roolissa kerrallaan tai useampi yhdessä. Roolien myötä kuntalaiselle syntyy sekä oikeuksia että velvollisuuksia.

Kunnan itsehallintoon kuuluu myös verotusoikeus, jonka piiriin kuuluvat kunnallis- ja kiinteistövero.

Äänestäjänä kuntalainen käyttää valtaansa kunnan tulevaisuuden suuntaviivojen määrittelyssä.  Hän antaa äänensä sellaiselle ehdokkaalle, puolueelle tai valitsijamiesyhdistykselle, joka parhaiten ajaa kunnan asioita tai vastaa parhaiten omaa aatemaailmaa.  Kunnan asukkaiden lisäksi myös mökkiläiset ovat kunnan jäseniä. He käyttävät kunnan palveluita ja maksavat veroja.

Palveluiden käyttäjänä ja asiakkaana kuntalainen kuluttaa kunnan verorahoilla tuottamia palveluja. Samalla hän arvioi, onko palvelu odotusten mukaista ja laadukasta, tai sitä, puuttuuko kunnasta jokin palvelu, joka siellä pitäisi olla.

Luottamushenkilönä kuntalainen osallistuu kunnalliseen päätöksentekoon päättäen muun muassa siitä, mihin ja miten veronmaksajien rahat käytetään. Hän siis päättää taloudesta ja palveluiden järjestämisestä.

Kunnan työntekijä huolehtii kunnan jäsenille tarjottavista palveluista niiden rajojen puitteissa, jotka on määritelty luottamushenkilöiden taholta.

Kunta arjen helpottajana

Kunta vastaa pitkälti ihmisten arkeen, hyvinvointiin ja viihtyvyyteen vaikuttavista asioista. Erilaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden (esim. terveyskeskus, hammashuolto, vanhus- ja vammaispalvelut) sekä sivistyspalveluiden (esim. peruskoulu, esiopetus, kirjasto) järjestäminen ovat keskeisessä roolissa kunnan tehtävissä. Kunta vastaa myös monesta muusta arkisemmasta asiasta ympärillämme, joihin emme välttämättä kiinnitä huomiota. Liikenteen sujuvuus, viihtyisä ympäristö, asuminen ja maankäyttö ovat kuntien hoitamia asioita. Kunnan päättäjien tekemät ratkaisut vaikuttavat myös esimerkiksi siihen, hakeutuvatko yritykset alueelle tai saadaanko kuntaan uusia asukkaita.

”Kunnilla on yli 500 lakisääteistä tehtävää. Lisäksi kunnat hoitavat lukuisia muita tehtäviä.”

Kunnan poliittiset päätöksentekijät ovat mukana päättämässä muun muassa seuraavista asioista:

Liikenne, koulu, terveyspalvelut, päivähoito, rakentaminen, nuorisotoiminta, kulttuuri, vanhuspalvelut, asuminen, ympäristö, vapaa-ajan palvelut, kaavoitus, palvelut (kauppa, apteekki, posti).

Kunnan laaja tehtäväkenttä tarjoaa paljon mahdollisuuksia vaikuttaa.

  • Ovatko jalkakäytävät huonossa kunnossa?
  • Tarvitaanko terveyskeskukseen lisää hoitajia?
  • Pitäisikö asuinalueellesi rakentaa leikkikenttä?
  • Onko koirapuistoja liian vähän?
  • Miksi kirjasto menee perjantaisin kiinni jo klo 17?
  • Pitäisikö tytöillä olla enemmän luisteluvuoroja jäähallissa?
  • Tarvitaanko kylälle lisää kierrätyspisteitä?
  • Ovatko ulkoilureitit huonossa kunnossa?
  • Haluaisitko rakentaa pihasaunan?
  • Miksi toriparkkia ei rakenneta?

”Veronmaksajan roolissa kuntalaista kiinnostaa verojen suuruus ja mihin niitä käytetään.”

Tehtävien hoitamiseen tarvitaan rahaa. Kunnalla on lain mukaan verotusoikeus, jonka tulot kunta käyttää toimintaansa. Usein kunnilla on myös rahastoja ja muuta omaisuutta turvaamassa talouden laihoja vuosia. Veronmaksajan roolissa kuntalainen ottaa osaa kunnan toimintaan, mutta myös valvoo rahojensa käyttöä. Kunnan on tasapainoiltava kunnan tehtävien hoitamisen, rahojen riittävyyden välillä ja palveluiden käyttäjien ja veronmaksajien tyytyväisyyden välillä.”

Mitä itse teen asioiden eteen?

Itse hoidan arvojeni mukaisen hyväntekeväisyyden päivätyöni tuodessa osittaisen mahdollisuuden rahalliseen korvaukseen. Vuosittain lahjoitan rahaa eläinten hyvinvointiin erilaisten yhdistysten ja järjestöjen toimintaa tukemalla, olen ollut mukana Reilun kaupan kannatustyöryhmässä, osallistun vuosittain Naisten Pankin järjestämälle Kävele naiselle ammatti -kampanjaan ym. Kotimaisista kohteista olen jatkuvasti mukana ehdottomasti Hyvä Joulumieli -kampanjassa, MLL:n keräyksissä, SOS-Lapsikylän vuosilahjoittajana, Pelastakaa Lapset –kampanjassa, Turvatalo-toimintaa tukemassa ja satunnaisemmin olen mukana Ehyt, Vamos, Ice Hearts yms. kampanjoissa. Joka joulu toimin Pelastusarmeijan Joulupadalla vahtina. Suosittelen osallistumista!

Avustettavaa riittää Suomessa ikävä kyllä vielä tänä päivänä liikaa ottaen huomioon, että meillä on sivistynyt kansa, moni asia paremmin kuin muualla, rikkautta riittää, mutta kaikilla ei mene niin hyvin. Ketään ei saa jättää! Vanhuksemme ansaitsevat parempaa, nuorisomme pienemmät velat kuin mitä päättäjät jatkuvasti yrittävät päätöksillään kasvattaa. Tarvitaan tasa-arvoa oppilaitoksiin ja työelämään. Hyvä ja riittävä elämä jokaiselle Suomessa asuvalle veronmaksajalle, laillisesti maassamme elävälle ihmiselle. Jokainen on sen arvoinen!

Toivotan kaikille tasapuolisesti hyvää ja rauhallista joulunaikaa ja parempaa tulevaa vuotta <3

Nina From

Linkit:

Ruokalahjoitus vähävaraisille jouluna: https://hyvajoulumieli.fi/

Syrjäytymisen ehkäisy: https://www.hdl.fi/fi/kampanja

https://hyvajoulumieli.fi/https://www.pelastakaalapset.fi/joulukerays/

Anna aineeton lahja opiskelijalle tai vähävaraiselle lapselle harrastusmahdollisuus: https://www.pelastakaalapset.fi/toivekauppa/

Tue nuoria: http://www.nuori.fi/kerrohetikaikille/

Voit tutustua poliittiseen vaikuttamiseen:

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunta, vaalit, luottamus, hyväntekeväisyys, päätöksenteko

Luottamus pitää ansaita!

Sunnuntai 10.9.2017 - Nina From

Luottamustoimi on luottamustoimi!

On ollut ilo toimia luottamustehtävissä reilu neljä vuotta. Taustalla on toki ollut aktiivinen toiminta ennen valituksi tulemista. Olen käynyt toreilla, vastannut vaalikoneisiin, tehnyt blogeja ja videoitakin on tuotettu. Työelämässä ja muutoinkin olen toiminut moitteettomasti. Siitäpä viime vaaleissa sain sen verran ääniä teiltä minua äänestäneiltä, jotta paikkoja sitten siunaantui.

Toisaalta työelämässä olen pyrkinyt kehittämään itseäni jatkuvasti, jotta oma osaaminen riittää eläkeikään saakka. Työpaikkoja ei niin vaan löydy, jotta olen päässyt mukaan Markkinointiliiton (MARK) digijaoksen sekä viestintäjaoksen hallituksiin.

Verkostoituminen, oman osaamisen kehittäminen sekä aktiivisuus varmasti kannattaa, vaikka joskus tuntuu, että ei jaksaisi tai onkohan minusta. Kyllä on! Jokaisesta on!

Koska minulla on toistaiseksi päätyö ja harrastan vapaa-ajallani monia asioita, olen ymmärtänyt myös sen, että kovin montaa luottamuspaikkaa ei kannata ottaa vastaan, vaikka tarjottu on ja tarjottaisiin jatkossakin. Viime kaudella oli hieman liikaa. En aluksi ymmärtänyt, miten paljon työtä ne teettävät, jos kunnolla hommat pyrkii hoitamaan. Kuten tapana on! Jossain vaiheessa kieltäydyin lähtemästä vaaleihin ja muutamista tarjotuista paikoistakin. Hyvä niin.

Kritisoin kovasti sitä, että viime vaalien jälkeen jotkut saivat monta luottamuspaikkaa, paikallispolitiikan osalta. Minusta yksi paikka per henkilö olisi ollut sopivaa. Jokainen uusikin aloittaa aina jossain ja oppii hommat. Niin me konkaritkin olemme aloittaneet. Sitten tapahtui se, jotta porukka hajosi. Paikat siten myös lähtivät niiden mukana, jotka tekivät toisen ratkaisun.

Itse toivoin kovasti saavani kulttuurilautakunnan paikan, koska harrastan kulttuuria todella monipuolisesti ja kohtuullisen paljon. Siten minulla olisi myös ollut paljon annettavaa ko. lautakunnassa. No, varajäsenen paikka tuli.

Omnian osalta tilanne meni hyvin. Olin toivonut tällä kertaa hallituspaikkaa. Olen ollut hallituksen nuorisojaoksessa ja todella on ollut mielenkiintoista. Nyt minua esitettiin ja hyväksyttiinkin Omnian hallitukseen. Kiitos siitä kuuluu kaikille minua tukeneille sekä lopullisen päätöksen tehneille.

Tänään olin Espoon kaupungin Reilun kaupan kannatustyöryhmän porukan kanssa taas hyväntekeväisyystilaisuudessa, jonka järjestää Naisten pankki. Tilaisuus on Suomen suurin hyväntekeväisyyskävelytapahtuma, nimeltään Kävelle naisille ammatti!  Olemme kolmena vuonna olleet em. kannatustyöryhmän porukan kanssa mukana. Itse olen toiminut varapuheenjohtajana kannatustyöryhmässä, Tiina Elo puheenjohtajana.

Voin sanoa, että luottamustehtävät ovat todella mahtava keino päästä näkemään kaupungin päätöksentekoa, mahdollisuus vaikuttaa omalta osaltaan toimintaan, oppia uutta ja verkostoitua yli puoluerajojen. Rajoja ei ole, itse me ne luomme, jos niin haluamme. Minä kannatan yhteistyötä, mutta pidän huoli omista arvoistani sekä siitä toimintatavasta, jonka koen itse oikeaksi. Pyrin aina ajamaan heikompien ja hiljaisempien puolta ja olemaan mahdollisimman tasapuolinen sekä reilu.

Listaan vielä kohta päättyvän Espoon poliittisen luottamustehtäväpaikkojeni lopputuleman, eli ne, joissa olen ollut aktiivisesti mukana.

Luottamustoimet kunnallisessa päätöksenteossa 2013 -2017:

varavaltuutettu 2013 -2017

Espoon Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen 2013 -2017

Espoon Reilun kaupan kaupungin kannatustyöryhmän varapuhj. 2013 -2017

Kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäsen 2014 -2017

Koulutuspoliittisen työryhmän jäsen 2014

Omnian hallituksen nuorisojaoksen jäsen 2015 -2017

Valtuustoryhmän 2 varapuheenjohtaja 2015

 

Kiitos Sinulle menneestä kaudesta ja tervetuloa tuleva!

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: luottamustoimi, Espoo, kaupunki, Omnia

Espoon kaupungin luottamustoimien 2013 -2017 summaus

Perjantai 23.6.2017 - Nina From

Olen äärimmäisen kiitollinen tästä reilusta neljästä vuodesta, jonka aikana olen saanut toimia useissa eri luottamustehtävissä koko jakson tai osan jaksosta. Osa lyhemmistä pesteistä johtuu siitä, että olen kokenut luottamustehtävien määrän liiallisena, jolloin pyynnöistä huolimatta en ole lähtenyt osaan enää ehdolle. Vuosi-pari on riittänyt niissä, liika on liikaa. Pitää ymmärtää omat rajallisuutensa ja toisaalta se, että on päivätyön lisäksi perhe, harrastukset sekä ystävät ja muut työhön liittyvät luottamustoimet. Ja toisaalta, kun johonkin lupautuu ja jostain luottamusta on saanut, pitää toimet hoitaa hyvin. Tähän olen aina pyrkinyt.

Niinpä listaan tähän vielä tämän kauden aikaiset luottamustehtävät:

-          varavaltuutettu

-          Espoon kaupungin Reilun kaupan kannatustyöryhmän varapuheenjohtaja

-          Espoon perussuomalaiset ry:n hallitus, jäsen

-          Uudenmaan Perusnaisten hallitus, jäsen

-          Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, jäsen

-          Omnian hallituksen nuorisojaos, jäsen

-          Kaupunkisuunnittelulautakunta, varajäsen

-          Valtakunnallinen PS koulutuspolitiikan työryhmä, jäsen

-          PS valtuustoryhmä, 2 varapuheenjohtaja

Miten olen saadut toimet hoitanut?

Pääsääntöisesti olen ollut aina kaikissa kokouksissa läsnä, aktiivinen, ottanut puheenvuoroja, keskustellut ja pyrkinyt kompromisseihin. Muutaman kerran olen äänestyttänyt päätöksiä ja jopa ”voittanut”. Se on ollut palkitsevaa, koska silloin olen todella päässyt vaikuttamaan asioihin, joita olen tiukasti puolustanut ja myös perustellut samaa äänestäneille, että asia on tärkeä ja hyvä.

Yksi asia opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnasta on jäänyt hiertämään, koska kukaan ei halunnut siihen reagoida. Se liittyy kiusaamisen ja omaisuuden rikkomisen estämiseen. Ehdotin, että voitaisiin investoida kameroihin koulujen ulkoalueille sekä sisätiloihinkin. Ja joihinkin kohteisiin ns. kameroita, edes pelokkeeksi. Näin vältyttäisiin omaisuuden tärvelemiseltä, saataisiin rikoksen tekijät vastuuseen sekä mikä tärkeintä: vaikutettaisiin kiusaamiseen ennaltaehkäisevästi ja saataisiin siinäkin tekijät vastuuseen. Tuli kylmästi ei käy! ehdotukseeni. Perusteina kuulema yksityisyyden suojan rikkominen sekä se, ettei video/kuva riittäisi rikosten todistusaineistoksi. Ihan en tuota ymmärrä.

Kysehän on asioiden parantamisesta pienellä hinnalla, koska opettajien ja henkilökunnan resurssit eivät riitä valvomaan kaikkea ja rikoksia tehdään, jotka ovat karmeita sekä tulevat kalliiksi kaupungille. Ja toisaalta, voidaanhan kuvata julkisissa tiloissa, kaupoissa yms. ihmisiä ja saada vastuuseen. Miksi lapsia ja omaisuutta ei haluta suojella tälläkin tavalla?

Muuten voin todeta, että olen toiminut aina aktiivisesti verkostoituen myös muiden puoluetovereiden kanssa. En halua riidellä enkä ole eri mieltä ihmisen kanssa vaan asiat saattavat ns. riidellä. Kutsuisin mieluummin asioiden esittämistä eri kanteilta katsomiseksi tai oman mielipiteen julkituomiseksi, edellytykseksi muuttaa asioita ja löytää aina parempia ratkaisuja ihmisten eteen!

Emmin viimeiseen asti lähtemistä enää ehdokkaaksi. Olin ajatellut, että nyt riittäisi vähempikin luottamustehtävä ja toisaalta, olinko jo antanut riittävästi, oppinut paljon, verkostoitunut ja vaikuttanut. Mutta koska kovasti pyydettiin, ajattelin vielä kokeilla. Jonkin verran euroja meni mainontaan, mutta enemmän luotin siihen, että ihmiset tuntevat ja näkevät tekemäni työn, koska myös kirjoitan paljon asioista, joihin haluan vaikuttaa sosiaalisessa mediassa ja kirjoituksillani.

Vähiin jäivät äänet, toisen tiedon mukaan sain 100 ääntä, toisen tiedon mukaan 105. Niillä ei valitettavasti saanut paljoa. Kiitän sydämellisesti kuitenkin minua äänestäneitä!

Espoon PS:ssa kysyttiin kolmea kiinnostuksen vaihtoehtoa, joista kaksi saattaa napsahtaa. Pidän paljon kulttuurista ja käytän myös monipuolisesti tarjoomaa, joten toivoin kulttuurilautakunnan paikkaa. Toinen, mitä toivoin, oli Omnian hallituspaikka tai opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, edelleen. Kolmas, josta olin kiinnostunut bisnes-työni puolesta, oli Kilpailukyky ja innovatiivisuus- ohjelmaryhmä. Sen sijaan muuta en ole toivonut, vaikka paikkoja oli ennestään vielä Kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäsenyys sekä Espoon Reilun kaupan kaupungin kannatustyöryhmän varapuheenjohtajuus.

Koska PS paikat vähenivät viimekertaisesta, ehdotin listapäättäjillemme, että yksi paikka per henkilö olisi reilua. Tämä ei kuitenkaan toteutunut.

Katsotaan, mitä tuleman pitää. Omnian paikkaa minulle on ehdotettu, mutta lopullinen päätös vielä puuttuu. Lisäksi kulttuurilautakunnan varapaikka varmistui.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Politiikka ja sen teko on kova laji. Onneksi itse olen saanut aika vähän negatiivista julkisuutta, vaikka olen kirjoittanut monista eri asioista verkkoon. Lisäksi, kun olin eduskunnassa hetken äitiyslomasijaisena Timo Soinin avustajana 2014 -2015, EU-vaalien ja eduskuntavaalien aikana, en joutunut myrskyn silmään. Tosin päämääräni siinä työssä oli: tee Nina työsi mahdollisimman hyvin äläkä näy 7-Päivää -lehdessä koskaan! Koin olevani onnekas, saavani valtavasti oppia ja tietoa poliittisesta päätöksenteosta sekä vaikuttamisviestinnästä ja kontakteja.

Ihanaa Juhannusta kaikille! Ja kaikkea hyvää tulevaan. Kävi miten kävi.

Nina

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: luottamus, Espoo, opetus, Omnia

Pudotetaan 10 % luottamushenkilöiden palkkioista, heti!

Lauantai 30.7.2016 - Nina From

Luottamustehtävä on ansaittu. Demokratia on vallinnut ja ihmiset ovat saaneet antaa äänensä sille henkilölle tai puolueen jäsenelle, joka on parhaiten vakuuttanut äänestäjänsä siitä, että ajaa juuri hänen etuaan. Olipa kyseessä presidentin-, EU-, eduskunta- tai kuntavaaleista. Otan tässä kantaa lähinnä kunnan luottamushenkilöiden palkkioihin.

Toiset tekevät ahkerasti työtä sen eteen, mitä on luvannut, toiset hakevat huomiota muutoin, ajatuksella: aina mielissä, aina tunnettu, aina saa ääniä, jotkut osaavat itse tehdä työnsä näkyväksi eli ovat hyviä viestimään asioista, ottamaan kantaa ja näkymään tilaisuuksissa, joihin kutsuja eri tahoilta tulee. Jotkut ovat aktiivisia lautakuntien ja jaostojen kokouksissa ja eri asiaan liittyvissä seminaareissa.

Vuorovaikutuksen osaaminen, viestiminen asioista ja läpinäkyvyys toiminnassa ovat mielestäni asioita, joista hyvän ”asianajajan” tunnistaa.

Miksi kirjoitan tästä aiheesta?

Lähdin itse mukaan politiikkaan joitakin vuosia sitten. Halu vaikuttaa asioihin, jotka koin ja koen epäoikeudenmukaisena, kaipaavat mielestäni muutosta ja asiat, jotka koen oman arvomaailmani kautta tärkeäksi kohdata, olivat impulssini lähtökohtana. Toisaalta koin, että en ikinä olisi kelpoinen vaikkapa sairaanhoitajaksi tai vanhustenhoitajaksi, jotka molemmat ovat erittäin arvostettavia töitä. Ajattelin hyödyntäväni markkinoinnin, viestinnän ja myynnin parista hankittua kokemusta. Jospa niillä pystyisi vaikuttamaan omalta osaltaan hyvinvoinnin edistämiseen.

Sain muutamia luottamustehtäviä, joista olen ollut todella kiinnostunut ja hoitanut aktiivisesti (mm. opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, Espoon Reilun kaupan kaupungin kannatustyöryhmä, Omnian nuorisojaos ym.). En tiennyt lähtiessäni politiikkaan, että joistain luottamustehtävistä saa kokouspalkkioita. Joistain ei ollenkaan, joistain todella paljon, ainakin Espoossa. Palkkiot toki ovat kaikkien nähtävillä, jos tietää ja haluaa netistä etsiä.

Kun joitain aikoja sitten näin listan, jossa oli kerrottu eriasteisten paikkojen palkkioita vuositasolla, hämmästyin suuresti. Jopa kymmeniä tuhansia voi joku saada luottamustehtävistä, toiset 0 euroa, moni siltä väliltä. Ja kun laskee jokaisesta puolueesta, joilla on paikkoja ja kertoo sen henkilömäärällä, saadaan todella suuri euromäärä.

Kyllä kyllä, työstä on hyvä saada palkkaa. Mutta kyse onkin siitä, mikä on riittävä korvaus? Kyllä tulijoita varmasti riittää aina, kuten työelämässäkin usein sanotaan. Onko se oikein vai väärin, en tiedä. Totta kuitenkin!

Onko sinusta 10 %:a liikaa vai liian vähän?

Ehdotin aikanaan, että jos tekisimme ehdotuksen siitä, että alennetaan palkkioita 10 %? Ehdotus meni äänestykseen. Hävisin. Minusta siihen olisi ollut varaa ja pitää olla. Espoossakin valitetaan, että rahat eivät riitä ja lainaa pitää ottaa. Toisaalta sijoitettua pääomaa on, josta myös olen ehdottanut osin realisoitavaksi, jotta lainaa ei tarvitse niin paljon ottaa. Tai investoidaan esim. jonkin uuden koulurakennuskohteen sisäilmaongelman poistoon sitä rahaa, loputtomaan odotusjonoon. Niin ei kuulemma voida myydä, kun on huono aika. No milloin on hyvä aika? Eikä voida ehdottaa palkkioiden alentamista millään tasolla. Koska kuulemma palkkiot ovat muutenkin pienet.

Olen myös ehdottanut, että luottamushenkilöiden matkustaminen (pienimuotoinenkin) muualle tutustumaan johonkin, hakemaan parempia käytäntöjä siirtymällä paikan päälle, voidaan hoitaa nykyaikaisesti, digitaalisin keinoin. On skypet, webinaarit ja modernit välineet hankittu, miksei niitä hyödynnetä? Aika paljon saa rahaa kulutettua yöpymiskuluihin, ruokailuihin, päivärahoihin ja muuhun, kun halutaan lähteä tutustumiskäynnille. Ennemmin voitaisiin tukea paikallista yrittäjyyttä. Ei aina tarvitse matkustaa. Sitä paitsi on monia, jotka eivät voi lähteä, joten sekin yhteinen hyöty jää puolittaiseksi. Materiaalia jälkikäteen harvemmin saa, vaikka pyytäisikin.

Seminaarit: olen ehdottanut, ettei risteilyjä vaan johonkin Espoon paikalliseen yritykseen voisi senkin rahan (pienempi) käyttää. Messut: jokainen voi itse omalla kustannuksellaan tutustua messuihin, jos ja kun on kiinnostunut alasta.

Tarvitaan osaava laskija!

Joku etevämpi voisi ottaa selvän ja laskea, paljonko laskemalla 10 %:a palkkioista, säästettäisiin, esim. Espoossa. Se raha voitaisiin laittaa työllisyyden edistämiseen, palkattaisiin avustavia käsiä kouluihin, tarhoihin, terveydenhoidon puolelle, vanhusten hoitoon, ennaltaehkäisevään työhön, lastensuojeluun ja muuhun, jotka kipeästi tarvitsevat auttavia käsiä. Investoidaan tekeviin ihmisiin, työllistetään, hyvinvointi paranee ja kauppakin käy paremmin. Kaikkien etu on nyt kyseessä!

Minusta jokaisen on syytä ryhtyä talkoisiin tai on väärässä paikassa!

Hyvää alkavaa syksyä itse kullekin toivottaen,

Nina From

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Espoo, luottamushenkilö, palkkio, seminaari

Luottamustoimityön yhteenvedot 2012-2014-

Lauantai 31.1.2015 - Nina From

Kiitos Sinulle!

Olen saanut paljon, luottamusta, työtä ja tehtävää, kehitettävää ja suunniteltavaa. Kun muutamia vuosia sitten lähdin mukaan politiikkaan pienesti, siitä on kasvanut aika suuri ja mukava oppipaikka, vaikutusväylä sekä verkostoitumiskanava sekä alueen asioihin ja ihmisiin sekä päätöksentekoon, että yli aluerajojenkin. Enpä olisi uskonut.

Viime kuntavaaleissa 2012, ensimmäisissä sellaisissa minulle, tulin valituksi varavaltuutetuksi. Minusta varapaikka oli erittäin hyvä uudehkolle espoolaiselle. Olen asunut Espoossa lasteni kanssa noin viitisen vuotta, sitä ennen Helsingissä. Lautakuntapaikoista minulla oli yksi toive: opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta. Se kiinnosti monestakin syystä. Olivathan tyttäreni koululaisia ja opiskelijoita, Helsingissä ja Espoossa. Tiiviisti olin heidän kouluvuodet ja myös tarha-ajan, mukana kaikessa mahdollisessa, mihin aika ja voimat riittivät. Lisäksi työpaikkani oli ja on (virkavapaalla nyt) aikuiskoulutuksen opinahjossa, Markkinointi-instituutissa. Koulutuksen merkitys minulle, lapsille, aikuisille, suomalaisille on ihan ykkösasia, jos haluamme Suomessa ja maailmassa menestyä, kehittyä sekä olla valovoimaisia. Suomalainen varhaiskasvatus, koulutus sekä ammattitaitoinen opetustoimen väki, opettajat sekä viranomaiset, mahdollisuus oppia, opiskella. Respect!

Tulin valituksi muutama vuosi sitten Espoon perussuomalaiset ry:n hallitukseen. Olin mukana perustamassa Uudenmaan Perusnaiset ry:tä, eli valittuna hallitukseen. Uudenmaan piirihallitukseen minut myös valittiin. Samoin edustajaksemme Espoon reilun kaupan kannatustyöryhmään, jossa minut valittiin varapuheenjohtajaksi. Eettisyys, kehitysmaiden auttaminen järkevällä, mitattavalla tavalla tekemällä työtä ja maksamalla siitä reilu palkka, on mielestäni erittäin hyvää ”etätyötä”, jota voimme täältä käsin vaikuttamalla itse tehdä. Huom. Se ei ole pois suomalaisesta lähiruokavahvuudesta, joka meillä itsellämme on ja voimme sitä ostaessamme tukea valinnoillamme. Ja jättää ne tehotuotetut tuotteet hyllylle.

Pääsin myös kesken kauden kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäseneksi. Erittäin mielenkiintoista. Infotilaisuuksissa varajäsenet voivat käydä, kokouksiin ei pääse, kuin varana.  

Hain koulutuspolitiikan työryhmään taannoin ja tulin valituksi. Ryhmä on puolueen perustama, valtakunnallisesti katettu, yksi monista tärkeistä suunnittelu- ja toteutusryhmistä, joita on perustettu. Ryhmää veti kansanedustaja Kivelä. Tarkoitus oli hakea ideat ja ajatukset koulutukseen, opiskeluun sekä kaikkeen siihen liittyvään Suomessa, suomalaisten ja ulkomaalaisten opiskelijoiden sekä resurssien näkökulmasta ja luoda tavoitteet, ohjelma ja viestit tulevaan. Erittäin mielenkiintoista ja tuottavaa työtä sekä tulosta.

Olin mukana myös seurakuntavaaleissa. Se oli mielenkiintoinen kokonaisuus. Kun perehdyin oikein kunnolla kirkon ja seurakuntien asioihin, totesin sen, että kirkko tekee paljon sellaista, josta me jäsenet emme edes tiedä tai arvaa, monipuolisesti ja paljon hyvää ja hyvin. Kannattaa lukea lehteä ja katsoa netistä. Suosittelen.

Niin ja toki yllätysmomentin, eikä ihan vähäistä sellaista, toi mukanaan Timo Soini, joka eräässä tilaisuudessa kysyi minua eduskunta-avustajakseen reiluksi vuodeksi (3.2.2014 - 22.4.2015). Kyseessä on äitiyslomasijaisuus eduskunnassa, mutta en epäröinyt tarttua annettuun tilaisuuteen, joka ei tule eteen, kuin kerran elämässä. Se kokemus, oppi, näköala, työ, ihan kaikki, mitä saan ja voin toki myös omalla työlläni, osaamisellani antaa, on minusta erittäin ainutlaatuista. Ja tietysti ajattelen niin, että siitä on opiksi tulevaankin. Olen päässyt mukaan EU-vaalien sekä nyt eduskuntavaalien työstämiseen, näkemiseen sekä yhteistyön tekemiseen eri tahojen kanssa, monella eri välineellä. Ottaen huomioon vielä sen, että Timo Soini on sekä kansanedustaja, että puoluejohtaja, että Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kokonaisuus on enemmän kuin mielenkiintoinen. Respect!

Summaan vielä oman toimintani näin: en lähtenyt ehdolle paikallisyhdistyksen hallitukseen, enkä Uudenmaan Perusnaisiin, enkä Uudenmaan piirihallitukseen. Jotain piti vain jättää, ikävä kyllä, pois. Muutama vuosi meni, niistä sain paljon. nyt keskityn jäljelle jääneisiin luottamustehtäviin, joita vieläkin on ehkä muutama liikaa ja tietysti itse työhön. Kiireet lisääntyvät, vaalit lähestyvät. Tulevasta ei tiedä, elämme mielenkiintoisia aikoja. Parhaansa kun aina tekee, sen pitää riittää. Tuli mitä tuli.

19.4. sunnuntaina, on virallinen vaalipäivä. Olen itse silloin toista kertaa erilaisessa luottamustoimessa, vaalitoimitsijana. Sekin on muuten aika hieno homma. Ja sitten illalla valvotaan. Ehkä vaalivalvojaisissakin tulee käytyä, jos ja kun sinne ehtii. Ilman muuta tietysti yritys on.

Kerron vielä toiminnastani eri luottamustoimissa. Olen aktiivisesti käynyt kokouksissa. Lukenut ennakkoon esityslistat, kysynyt, kyseenalaistanut, ehdottanut, äänestyttänyt, jättänyt selvityspyyntöjä, tuonut uutta esim. yhteistyökumppanien osalta (Reilu kauppa pallot – Hongan kesän ottelut yms.), ollut samaa ja eri mieltä, pyrkinyt kompromisseihin tinkimättä arvomaailmastani. Ollut vahvasti mukana työstämässä ensimmäistä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan lautakuntasopimusta (löytyy espoo.fi –sivuilta), käynyt kouluissamme tutustumassa arkeen, ollut yhteistyökumppanien kutsumana eri tilaisuuksissa, istunut seminaareissa (lukiouudistus, sisäilma yms.), kirjoittanut artikkeleita tapahtumista, asioista, henkilöistä eri kanaviin, tavannut ihmisiä turuilla ja toreilla, suunnitellut ja toteuttanut markkinointiviestintää sekä toiminut yli puoluerajojen rakentavasti. Saanut uusia tuttavuuksia, verkostoitunut. Hmmm. mitä on jäänyt tekemättä? En osaa sanoa. Niin hyvin olen yrittänyt ja tehnyt, kuin olen osannut ja voinut.

Kiitollisena lähdin kohti alkanutta vuotta. Paljon uutta on tullut jo, kokouksissa on istuttu ja asioista keskusteltu. Työt ovat alkaneet vilkkaana ja siirrymme kohti huhtikuuta, jota moni odottaa, jonka eteen moni tekee valtavasti pientä ja isoa osuuttaan. Jota moni työntekijä ja yrittäjä odottaa jännityksellä. Mitä sitten tapahtuukaan. Millainen on vaalitulos, miltä Suomi näyttää seuraavaksi ulkopuolisten näkökulmasta katsottuna. Ketkä päättävät seuraavana nelivuotiskautena, mitä ja miten asioita tehdään. Mikä muuttuu - mikä ei muutu?

Paljon saaneena, paljon oppineena, paljon erilaisia asioita, eri kulmista katsottuna, tehneenä ja vielä tulevaakin silmällä pitäen, että olenpa kiitollinen kaikille kaikesta tuesta, haasteista sekä opeista ja yhteistyöstä.

Itse jatkan vahvasti oman osuuteni hoitamista, sekä työssä, että vapaalla. Luottamus tulevaan on hyvä. Tarvitsen kuitenkin hyviä ystäviä, kavereita sekä tukea, ihan kuin jokainen ihminen tarvitsee. Olipa kuka vain, missä vain, minkä ikäinen vain ja mistä lähtökohdista vain. Toivon rauhaa. Toivon suuntaa parempaan. Ihmiset sen tekevät. Eläimet ja luonto ovat osa kokonaisuutta. Muistakaamme huolehtia ihan kaikista ja kaikesta, jotta meillä on hyvä.

Hyvää alkavaa helmikuuta Sinulle,

Nina From

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntapolitiikka, luottamustoimet, opetustoimi, Espoo, Reilu kauppa